Στην πατρίδα τους, την Ελλάδα, αναζητούν καταφύγιο, τουλάχιστον μέχρι να ηρεμήσει η κατάσταση, οι ομογενείς της Ουκρανίας. Το αεροπλάνο που προσγειώθηκε στις 14:50 της Τρίτης στο «Ελ. Βενιζέλος» μετέφερε δεκάδες από αυτούς που αναζήτησαν ασφάλεια μακριά από τη χώρα που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και σπούδασαν, στις αγκαλιές και τα σπίτια συγγενών τους, στην Ελλάδα.
Φόβος και ανασφάλεια. Αυτά είναι τα συναισθήματα, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, που πλημμύριζαν τους Ελληνες ομογενείς στην Ουκρανία, αλλά και τους Ουκρανούς πολίτες και τους οδήγησαν στην απόφαση να την εγκαταλείψουν, έστω και προσωρινά.
Μιλώντας στην Espresso, η Χριστίνα Λεγνίδη, μόλις αποβιβάστηκε από το αεροπλάνο, ανέφερε πως πλέον στην Ουκρανία εξελίσσονται καταστάσεις τρομακτικές, που η ανθρωπότητα έχει να ζήσει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Αποφάσισα να έρθω πίσω στην Ελλάδα, γιατί εκεί φοβάμαι. Εμενα στην Ουκρανία για πολλά χρόνια. Είχα ξεκινήσει τη ζωή μου. Ομως, τώρα όλα άλλαξαν. Το κλίμα φόβου και ανασφάλειας δεν σε αφήνει να βγεις έξω από το σπίτι σου». «Εξτρεμιστές μαζεύουν χρήματα στο Κίεβο για να αγοράσουν όπλα… Δεν ξέρουμε που θα τα χρησιμοποιήσουν. Εχουν κολλήσει αφίσες στο δρόμο πολύ πριν την επέμβαση στην Κριμαία, που γράφουν ” Μην μιλάτε τη γλώσσα” (σ.σ.: δηλαδή ρωσικά)! Οι Ρώσοι είναι εχθροί μας”. Αυτονομία δεν υπάρχει. Επιτίθενται σε Εβραίους και Ουκρανούς ρωσικής καταγωγής. και αργάη ή γρήγορα θα μπουν και οι Ελληνες στο στόχαστρο. Θα μπουν όλες οι μειονότητες. Δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου ένα περιστατικό που είδα να εκτυλίσσεται πριν από μερικά 24ωρα μπροστά μου. Οι εξτρεμιστές άρχισαν να χτυπούν ανελέητα έναν ζωγράφο του δρόμου μέρα μεσημέρι σε κεντρικό δρόμο του Κιέβου. Τον ξυλοκοπούσαν για 5 ευρώ και κανείς από τους περαστικούς δεν σταμάτησε για να βοηθήσει. Ολοι φοβόμασταν» προσέθεσε η 26χρονη Χριστίνα.
Από την άλλη πλευρά ο 35χρονος Γιώργος, ο οποίος είναι παντρεμένος με την 31χρονη Ουκρανή Γκαλίνα, μιλά για υπερβολή για τα όσα μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. «Αποφασίσαμε μαζί με την γυναίκα μου να έρθουμε, καθώς υπάρχει φόβος στον κόσμο. Ομως, υπάρχει υπερβολή σε αυτά που μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης» τονίζει, ενώ η γυναίκα του προσθέτει: «Ο Πούτιν έχει βάλει σε εφαρμογή το ίδιο σχέδιο που είχε πραγματοποιήσει στην περίπτωση της Γεωργίας αλλά και της Μολδαβίας. Θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο της ΕΣΣΔ».
«Στην Ουκρανία φοβούνται την υπόθεση του πολέμου. Στο Κίεβο κυριαρχεί η φιλοδυτική πλευρά. Στις ανατολικές περιοχές, όμως, υπάρχει μεγαλύτερη δυσκολία να εκφραστεί κανείς», τονίζει ο Βαγγέλης Διακομανώλης, υπάλληλος της Τράπεζας Πειραιώς στο Κίεβο, ο οποίος επέστρεψε στην Ελλάδα παρέα με την οικογένειά του. «Ηρθα με την γυναίκα μου και τα παιδιά μου πίσω στην Ελλάδα μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα. Μέχρι στιγμής οι Ελληνες δεν έχουμε προβλήματα, ούτε και οι ελληνικές επιχειρήσεις. Υπάρχει, όμως, φόβος μεταξύ των Ουκρανών και μάλιστα έντονος» προσθέτει.
Ο φόβος ήταν αυτός που παρακίνησε και την Τζούλια Μαλίκοβα να εγκαταλείψει την Ουκρανία, αφήνοντας πίσω της τον Ρώσο σύζυγό της. Με τον ενός έτους γιο της στην αγκαλιά της, η Τζούλια λέει: «Ηρθαμε στην Ελλάδα και θα μείνουμε τουλάχιστον έναν μήνα, γιατί φοβόμαστε. Εγώ είμαι Ουκρανή και ο άντρας μου Ρώσος. Η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία είναι έκρυθμη και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει τις επόμενες ώρες. Τουλάχιστον στην Ελλάδα το παιδί μου είναι ασφαλές. Ωστόσο, αγωνιώ για τον άνδρα μου που έμεινε πίσω».
Πηγή: iefimerida.gr