ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ- ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΤΑ STRESS TESTS Ο ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ
Στις συμπληγάδες των ανταγωνισμών Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει παγιδευτεί η κυβέρνηση, που προσπαθεί να πετύχει συμβιβασμό των δύο πλευρών για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ενώ παραμένουν ανοικτά και όλα τα μεγάλα μέτωπα της διαπραγμάτευσης. Όπως όλα δείχνουν, τα stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το φθινόπωρο και η στάση των ευρωπαίων στις πιέσεις του ΔΝΤ να διατηρήσει τον έλεγχο στις τράπεζες χωρών που βρίσκονται σε Πρόγραμμα διάσωσης, θα κρίνουν το μέλλον της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
Αυτό προκύπτει από την εξάωρη συνάντηση Στουρνάρα – Τρόικας, που ολοκληρώθηκε στις 2 το πρωί της Πέμπτης, χωρίς καμία πρόοδο στα μείζονα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, για τα οποία θα πραγματοποιηθεί από το πρωί νέος γύρος διαβουλεύσεων με όλους τους υπουργούς που εμπλέκονται στις διαβουλεύσεις. Τα «φώτα» πέφτουν στις συναντήσεις που θα έχουν ο υπουργός Εργασίας κύριος Ι.Βρούτσης για τις ομαδικές απολύσεις και του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη για τα μέτρα του ΟΟΣΑ, ενώ θα ακολουθήσουν και συσκέψεις για θέματα Ενέργειας, Ναυτιλίας (καμποτάζ), αποκρατικοποιήσεων και , φυσικά, των τραπεζών.
Στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, δύο μεγάλα «αγκάθια» χωρίζουν κυβέρνηση και Τρόικα. Η κυβέρνηση ζητάει ίση μεταχείριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες, τόσο στον καθορισμό του ύψους των κεφαλαιακών αναγκών τους, όσο και στο χρόνο που θα απαιτηθεί για να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών στον χρόνο για την ολοκλήρωσή τους.
Όπως ανέφερε στις 3 τα ξημερώματα κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η πρόταση της ελληνικής πλευράς προβλέπει:
– ο κύριος Προβόπουλος θα δώσει σήμερα (ή αύριο το αργότερο) τα αποτελέσματα των stress test που θα δείξουν το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.
– εφόσον υπάρχει διαφωνία από την Τρόικα και ειδικά το ΔΝΤ, η αξιολόγηση προόδου ολοκληρώνεται άμεσα για να παραδοθεί στο Europgroup και καταγράφεται η διαφωνία.
– το φθινόπωρο τα πανευρωπαϊκά stress test που θα έχει διενεργήσει από το καλοκαίρι η ΕΚΤ θα δείξουν εάν υπάρχουν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες από αυτές που θα έχουν δείξει τα στοιχεία της ΤτΕ. Σε τέτοια περίπτωση, οι τραπζες με πρόβλημα θα χρειαστούν επιπρόσθετα ιδιωτικά κεφάλαια, αλλιώς θα καταφύγουν στα κεφάλαια του ΤΧΣ.
– στο μεσοδιάστημα, όποια τράπεζα θέλει άμεσα να προχωρήσει σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, μπορεί να το κάνει. Η κυβέρνηση θεωρεί πάντως ότι ο ιδανικός χρόνος για να το κάνει είναι σε 6 μήνες για να ολοκληρώσει η EKT και τα δικά της stress test. Στην ερώτηση πάντως «ποιος ιδιώτης θα βάλει τα λεφτά του σε τράπεζες που δεν είναι σίγουρο αν είναι καλά κεφαλαοποιημένες» υποστήριξε πως «η αγορά έχει εμπιστοσύνη στα στοιχεία για το τι κεφάλαια έχουν ανάγκη οι τράπεζες. Την απάντηση θα δώσει η αγορά».
– μέχρι να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις, θα παραμένουν διαθέσιμα τα 14 δισ. ευρώ στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η διαφωνία με το ΔΝΤ αφορά, όμως, όχι μόνο στο ποσό που απαιτείται για τις ελληνικές τράπεζες αλλά και στον χρόνο που χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες για ανακεφαλαιοποιηθούν. Αυτό που ζήτησε η ελληνική πλευρά είναι ίση μεταχείριση, δηλαδή όσο χρόνο αποφασιστεί να δοθεί στις ευρωπαϊκές τράπεζες μετά τα stress tests της ΕΚΤ (πχ 1 ή 2 χρόνια) τόσο χρόνο να πάρουν και οι ελληνικές –πέραν ίσως και του χρόνου που θα προβλέπουν τελικά οι ανακοινώσεις του διοικητού της ΤτΕ.
Αντιθέτως το ΔΝΤ και ο κ.Τόμσεν επιμένει ότι πρέπει να ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες, σε λιγότερο από εξάμηνο και πριν τα αποτελέσματα των stress test . Φαίνεται, δηλαδή, να θέλει να προλάβει τις κινήσεις και αποφάσεις της ΕΚΤ.
Μία ημέρα μετά τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων για την ενόχληση των ευρωπαίων για τον «ρόλο» που επιζητεί να έχει το ΔΝΤ στις χώρες όπου έχει μπει η Τρόικα, η ίδια πηγή ανέφερε ότι «η κυβέρνηση σέβεται ότι το ΔΝΤ θέλει να παραμείνει στον έλεγχο και στα stress test των τραπεζών, σε χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί η Ελλάδα για να λύσουν τις διαφορές τους οι δανειστές».
Υπό τις συνθήκες αυτές, στο υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζουν «φιλόδοξες» τις εκτιμήσεις ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία με την Τρόικα στο Eurogroup. Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου ξεκαθάρισε ότι για να εξυπηρετηθούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδας τον Μάιο (ανέρχονται σε 9,8 δισ. ευρώ) απαιτείται η εκταμίευση των δόσεων. Υποστήριξε πάντως, σχετικά με τα σενάρια να μείνει η χώρα χωρίς δόση έως τις Ευρωεκλογές τον Μάιο, πως «δεν υπάρχει τέτοιο σενάριο, ούτε plan B».
Η ίδια πηγή ανέφερε πως «σε πολύ μεγάλο βαθμό η Τρόικα έχει αποδεχθεί ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2014. Είμαστε πολύ πιο κοντά από όλα σε συμφωνία για αυτό. Για το 2015 τα δικά μας στοιχεία δείχνουν ότι ή δεν υπάρχει κενό ή είναι πολύ μικρό». Άλλη πηγή διευκρίνιζε ότι «διαφωνίες παραμένουν και στα δημοσιονομικά, αφού οι ελεγκτές δεν έχουν δώσει νούμερα ούτε για το 2014 ούτε για το 2015».
Πηγή: protothema.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ