Μέχρι τις 2 τη νύχτα συνεχίστηκαν στο υπουργείο Οικονομικών οι διαβουλεύσεις του οικονομικού επιτελείου με την τρόϊκα δίχως να καταστεί εφικτό να φτάσουν σε συμφωνία και όλα μετατέθηκαν για σήμερα Τρίτη καθώς η κυβέρνηση αναμένει πως στον τελικό γύρο διαπραγματεύσεων θα κλείσουν τα περισσότερα αν όχι όλα από τα ανοικτά μέτωπα για να δωθεί, έτσι, το “πράσινο φως” για την εκταμίευση της δόσης.
Ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δήλωνε στους δημοσιογράφους ότι «Ελπίζουμε ότι σήμερα το απόγευμα (Τρίτη) θα έχουμε συμφωνία. Πάει καλά, έχουμε φθάσει αλλά πολύ κοντά υπάρχουν ακόμη ανοικτά 4-5 θέματα. Συνεχίζουμε το πρωί με το κείμενο της συμφωνίας (Μνημόνιο Συνεννόησης-MoU). Ελπίζουμε σήμερα να έχουμε την Συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. Αν δεν κλείσουμε αύριο, θα συνεχίσουμε τις επόμενες ημέρες».
Στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι σήμερα μπορεί να πετύχουν συνολική συμφωνία για να διασώσουν τα μεγάλα και σημαντικά που, όμως, η Τρόικα απορρίπτει:
–Κοινωνικό μέρισμα: η τρόϊκα εξακολουθεί να αμφισβητεί το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίος σε καμία περίπτωση δεν θα φτάσει το ύψος που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση και ως εκ τούτου θα προκαλέσει συρρίκνωση του ποσού που επιθυμεί να διανείμει προεκλογικά ο Αντώνης Σαμαράς.
–Ομαδικές απολύσεις: η τρόικα επιμένει για νομοθετική ρύθμιση για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, ενώ η κυβέρνηση εμμένει να μην αλλάξουν (από τώρα τουλάχιστον) οι όροι για τις ομαδικές απολύσεις.
–Δημόσιο: η Τρόικα επιμένει για δεσμευτικούς στόχους στις απολύσεις στο Δημόσιο το 2015. Η κυβέρνηση ζητά να μην μπει πλέον ξανά αριθμητικός στόχος για απολύσεις. Επιμένει και σε αποσύνδεση της διαθεσιμότητας από τις απολύσεις στο Δημόσιο.
–Μέτρα ΟΟΣΑ: Ο όρος «φρέσκο γάλα ημέρας» για το γάλα, φαίνεται να έρχεται πιο κοντά, καθώς οι συζητήσεις προχωρούν θετικά. Επίσης επιδιώκεται να πωλούνται τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα μόνο από τα φαρμακεία -προσωρινά τουλάχιστον για άλλους τρεις μήνες.
–Φόροι υπέρ τρίτων: εκεί διαφαίνεται ότι η Τρόικα μπορεί να δεχτεί τις ελληνικές θέσεις για το ποιοι φόροι υπέρ τρίτων θα καταργηθούν.
Ζητούμενο πλέον όμως τώρα είναι η αβεβαιότητα στις διαπραγματεύσεις να μην αποτελέσει και τροχοπέδη στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών.