Η φημολογία ότι ο οίκος S&P επρόκειτο να αναβαθμίσει την Ελλάδα δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ, ενώ η ίδια αξιολόγηση δεν φαίνεται να επηρεάστηκε και από την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
Τις τελευταίες ημέρες, φήμες, δηλώσεις και δημοσιεύματα ήθελαν την Ελλάδα να επιστρέφει στις αγορές πριν τις ευρωεκλογές, μια διαδικασία που προετοιμάζει εδώ και καιρό η κυβέρνηση και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Ωστόσο, η τρόικα διαρρέει μέσω διεθνών ΜΜΕ ότι δεν εμπιστεύεται την Ελλάδα σε αυτό το θέμα, υπογραμμίζοντας ότι είναι αντίθετη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Εναλλακτικά, η Ελλάδα εξωθείται στη λήψη και τρίτου δανείου.
Έλληνες αξιωματούχοι μιλώντας στο Reuters, τόνιζαν ότι η χώρα θα βγει στις αγορές με ένα ομόλογο 1,5 – 2 δισ. Την προσδοκία και το σχεδιασμό της Ελλάδας επιβεβαίωσε και ο Υπουργός Υποδομών Μιχ. Χρυσοχοϊδης στο διεθνές οικονομικό δίκτυο Bloomberg.
Όλες αυτές οι αναφορές και τα δημοσιεύματα “ανανέωσαν” τη μέχρι πρότινος “παγωμένη” αγορά ελληνικών ομολόγων. Η απόδοση του ομολόγου 10ετους διαρκείας έπεσε κάτω από το 7%, φτάνοντας μέχρι και το 6,4%. Ωστόσο, η έκθεση της S&P για την Ελλάδα δεν έφερε την φημολογούμενη και προσδοκώμενη αναβάθμιση, οδηγώντας και πάλι την απόδοση του ίδιου ομολόγου μια ανάσα πριν το 6,9%. Το ίδιο συνέβη και στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο τις περισσότερες φορές λειτουργεί προεξοφλητικά.
Ίσως, το πιο σημαντικό στοιχείο να είναι ότι οι διαρροές για τα περί αναβάθμισης από την S&P δεν έρχονταν από το εσωτερικό, αλλά περισσότερο απ’ έξω από τα ελληνικά σύνορα.
Πολιτικό παιχνίδι;
Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας οίκος αξιολόγησης παίζει πολιτικά παιχνίδια με τις εκθέσεις του.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που διάφοροι διεθνείς οίκοι επισημαίνουν σε εκθέσεις τους τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας, αναλύσεις που ήρθαν (τυχαία;) μέσα σε διάστημα λιγότερων των τριων ημερών. S&P, Morgan Stanley, RBS, Moody’s είναι κάποιους από τους οίκους.
Πιέζει η τρόικα;
Η άρνηση της τρόικα έρχεται σε αντίθεση με τις προθέσεις της κυβέρνησης.
Η τριμερής επιτροπή εκφράζει παρασκηνιακά την ανησυχία της ότι η επεξάρτησή της Ελλάδας από τους δανειστές θα την έφερνε σε χειρότερη κατάσταση απ’ ότι βρίσκεται τώρα.
Λέτε να βρισκόμαστε μέσα σε μια νέα κόντρα με φόντο το τρίτο πακέτο στήριξης; Όσο η απόδοση του ελληνικού 10 έτους ομολόγου παραμένει σε υψηλά επίπεδα τόσο περισσότερο απομακρύνεται η ελπίδα επιστροφής. newsbomb.gr