«Οι άνθρωποι απλά δολοφονούνται»: Tα νέα κεφάλαια της ΕΕ για την Ελλάδα κάνουν ελάχιστα για να σταματήσουν την δυστυχία», γράφει στον τίτλο του το ρεπορτάζ.
Σύμφωνα με το RT, ακόμη και αν οι προβλέψεις για ανάπτυξη 0,6% επαληθευτούν, ο αριθμός αυτός «είναι αμελητέος σε μια εποχή που ακόμα και με 5% ετήσια αύξηση θα έπαιρνε στην χρεωμένη χώρα 20 χρόνια, μόνο για να ξεκινήσει να αντιμετωπίζει την ανεργία»!
Επίσης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «περικοπές λιτότητας έπληξαν το ελληνικό σύστημα υγείας και οι άνθρωποι συχνά μένουν με επιλογή ανάμεσα στο να πεθάνουν από τη φτώχεια και από την έλλειψη των παροχών της κυβέρνησης και της υγειονομικής περίθαλψης, ή απλά να αυτοκτονήσουν».mΚάποια στιγμή στο βίντεο, η ανταποκρίτρια του Ρώσικου δικτύου στην Ελλάδα, προσπαθεί να συνεφέρει έναν ανασφάλιστο, από τον οποίο παίρνει συνέντευξη, καθώς ο άνθρωπος έχει απελπιστεί.
Διαβάστε το συγκλονιστικό ρεπορτάζ του RussiaToday:
Οι ελληνικοί δρόμοι γέμισαν από απογοητευμένα πλήθη, καθώς περίπου τρεις χιλιάδες μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων βγήκαν στους δρόμους, έχοντας απηυδήσει με τα μέτρα λιτότητας ενώ η χώρα εξασφάλισε ένα νέο δάνειο διάσωσης ύψους € 8.5 δις σε συνδυασμό με περαιτέρω ανεργία και περικοπές δαπανών.
Οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα στην Αθήνα έκλεισαν δρόμους, φοβούμενοι ότι οι νέες περικοπές θα μπορούσαν να κάνουν πολλούς δημοσίους υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων ιατρών, εκπαιδευτικών, να χάσουν την δουλειά τους. Αλλά το νεότερο πρόγραμμα χρηματοδότησης από την ΕΕ είναι ο μόνος τρόπος που έχει η χώρα για να παλέψει με το τεράστιο χρέος της, των 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν μόλις επιστρέψει από μια αποστολή επανεξέτασης στην Ελλάδα και συνέταξαν έκθεση, η οποία βλέπει τις προοπτικές σταθεροποίησης στο εγγύς μέλλον, με προηγούμενες προβολές και στόχους να εκπληρώνονται, τις τιμές επιστρέφουν στα φυσιολογικά επίπεδα και τον πληθωρισμό σημαντικά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Αυτές οι τριμηνιαίες εκθέσεις γίνονται για να προσδιοριστεί αν η Ελλάδα θα παίρνει τις δόσεις των διαθεσίμων της διάσωσης.
Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μια συμφωνία για το νέο δάνειο θα πρέπει να επανεξεταστεί από το Eurogroup και το ΔΝΤ κατά τις προσεχείς εβδομάδες.
Συμφώνησαν ότι η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο στη δέσμευσή της να κρατήσει τον τραπεζικό τομέα υγιή – μία από τις προϋποθέσεις για την αποδέσμευση των κονδυλίων, τα οποία καθυστέρησαν πέντε μήνες, λόγω των προηγούμενων αποτυχιών για να το πράξουν.
«Η αποστολή και οι αρχές συμφώνησαν ότι η οικονομία αρχίζει να σταθεροποιείται και είναι έτοιμη για μια σταδιακή επάνοδο στην ανάπτυξη», διαβάζουμε σε μια δήλωση των τριών..
Παρά το γεγονός αυτό, το επίπεδο των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ χαμηλό και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θεωρούνται εμπόδιο για να επανέλθουν σε φυσιολογική τροχιά.
Εκτός από τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, η τρόικα των δανειστών «συνεχίζει τις προσπάθειές της για την ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής προστασίας, για να αμβλύνει τον αντίκτυπο της οικονομικής ύφεσης», αναφέρει η έκθεση.
“Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα προγράμματα για την πρόσληψη νέων και ανέργων στο πλαίσιο των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ θα πρέπει να επεκταθούν, και ένα ελάχιστο πρόγραμμα εγγυημένου εισοδήματος έχει ξεκινήσει σε πιλοτική βάση σε δύο δήμους, με στόχο επέκτασής τους σταδιακά σε εθνική βάση το 2015”, συνέχισε.
Και τώρα τα κακά νέα
Το παραπάνω είναι μικρή παρηγοριά για τους ανθρώπους στους δρόμους, οι οποίοι αισθάνονται ότι η στρατηγική της ΕΕ πήρε κάτι κακό και το έκανε χειρότερο.
Ο πληθυσμός βιώνει το έκτο συνεχόμενο έτος ύφεσης. Η ανεργία ανέρχεται σήμερα σε ένα ρεκόρ 28%, και οι κάτω των 25 ετών αντιμετωπίζουν το υψηλότερο ποσοστό της, με τα ποσοστά ανεργίας των νέων τώρα στο 60%.
Συνολικά 1,38 εκατομμύρια Έλληνες είναι άνεργοι. Οι τράπεζες δεν δανείζουν. Τα κλεισίματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αυξάνονται σταθερά.
Δεδομένου ότι αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που η χώρα επλήγη από την – επιβεβλημένη από την ΕΕ – λιτότητα, η οικονομία της εξακολουθεί να συρρικνώνεται, μέσα σε τέσσερα χρόνια έχει ήδη συρρικνωθεί κατά 25%.
Ο αισιόδοξος τόνος της έκθεσης μπορεί να είναι αληθινός, αλλά οι ειδικοί λένε ότι ο μικρός ρυθμός ανάπτυξης 0,6% είναι αμελητέος σε μια εποχή που ακόμα και με 5% ετήσια αύξηση θα έπαιρνε στην χρεωμένη χώρα 20 χρόνια, μόνο για να ξεκινήσει να αντιμετωπίζει την ανεργία.
Ο Κώστας Αγγελίδης, ένας φτωχός Αθηναίος συνταξιούχος του οποίου ο άρρωστος φίλος πέθανε λίγο περισσότερο από ένα μήνα πριν, αισθάνεται εντελώς απελπισμένος και εξαθλιωμένος.
Περικοπές λιτότητας έπληξαν το ελληνικό σύστημα υγείας και οι άνθρωποι συχνά μένουν με επιλογή ανάμεσα στο να πεθάνουν από τη φτώχεια και από την έλλειψη των παροχών της κυβέρνησης και της υγειονομικής περίθαλψης, ή απλά να αυτοκτονήσουν.
«Ανασφάλιστος ίσον σκουπίδια. Και τι να κάνω; Απλά περιμένω να ακολουθήσω τον φίλο μου», κατέληξε.
Αλλά ο πληθυσμός της χώρας προσπαθεί να κρατήσει ο ένας τον άλλον, μέσω των διαφόρων κοινωνικών προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας υγειονομικής περίθαλψης μέσω ιατρικών δωρεών και ειδικών, οι οποίοι δίνουν τον χρόνο τους για να παρακολουθήσουν κάποιους που σε διαφορετική περίπτωση, οι μέρες τους θα ήταν μετρημένες.
Ο Γιώργος Βήχας, καρδιολόγος σε μία από αυτές τις κοινωνικές κλινικές, πιστεύει ότι οι πολιτικές της τρόικας είναι «πολύ άδικες. Αυτό είναι απάνθρωπο, και όλες αυτές οι πολιτικές και οι αποφάσεις που επιβάλλονται σήμερα στην Ελλάδα, έχουν αντίκτυπο σε όσους δεν έχουν ασφάλιση».
“Αλλά αργότερα θα επηρεάσει και τους άλλους επίσης” λέει ο Βήχας, περιγράφοντας μια ζοφερή εικόνα του μέλλεται να έρθει. «Και στο τέλος της ημέρας, οι άνθρωποι απλά δολοφονούνται.», καταλήγει.newsbomb.gr