Μεταξύ του πρωτογενούς πλεονάσματος που σηματοδοτεί το τέλος των Μνημονίων όπως θα επισημάνει η κυβέρνηση και των καταγγελιών περί νέων επαχθών μέτρων «σφαγείο» που θα εκτοξεύσει η αντιπολίτευση αναμένεται να κινηθεί η κρίσιμη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο μετά τις 11.30 το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθεί με την ονομαστική ψηφοφορία μετά τα μεσάνυχτα. Μια ψηφοφορία για το αποτέλεσμα της οποίας κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται αισιόδοξα καθώς αναμένεται να κατατεθούν αρκετές διορθώσεις που αφορούν στο γάλα, στα φαρμακεία και στα φωτοβολταϊκά.
Να σημειωθεί ότι από τις τοποθετήσεις των εισηγητών προκύπτει ότι το Πολυνομοσχέδιο θα στηρίξουν οι ΚΟ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση θα καταψηφίσει.
Πάντως, ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης φρόντισε από το πρώτο κιόλας λεπτό να δώσει το στίγμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν νομιμοποιεί αυτές τις διαδικασίες. Αυτές οι διαδικασίες δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα. Είναι μια τρύπα στο νερό. Εμείς επιφυλασσόμαστε για τις επόμενες ενέργειές μας».
Επί της ουσίας του νομοσχεδίου ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος υποστήριξε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται στην μετάβαση από την κρίση στην ανάπτυξη και πως οι προωθούμενες ρυθμίσεις διαμορφώνουν «το νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης». Επισήμανε επίσης πως απαιτούνται διορθώσεις στις διατάξεις που αφορούν το γάλα και τα φαρμακεία.
Ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος (ΣΥΡΙΖΑ) υποστήριξε ότι το πολυνομοσχέδιο αποτελεί νέο Μνημόνιο και σημείωσε «πιο μνημόνιο πεθαίνεις». Εκτίμησε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι η χώρα εξέρχεται από την κρίση «δεν πρόκειται να έρθει ανάκαμψη. Δεν υπάρχει σχέδιο για την οικονομία επειδή δεν υπάρχει σχέδιο για την κοινωνία. Δεν λέμε ότι δεν θα έχουμε μικρά επεισόδια ανάπτυξης ή ανάκαμψη σε όρους ΑΕΠ αλλά λέμε ότι αυτή θα έχει μεγάλο κερδοσκοπικό χαρακτήρα». Απευθυνόμενος δε προς στον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη είπε «Τα ορθόδοξα οικονομικά πρέπει είναι αρκετά έξυπνος για να τα καταλάβει και αρκετά αφελής για να τα πιστέψει και ο κ. Χατζηδάκης είναι καλός φοιτητής».
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος επισήμανε την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και πρόσθεσε ότι «σήμερα κλείνει ένας κύκλος κρίσης για την χώρα. Θυμάστε τις πλατείες και ποιοι μας αποκαλούσαν Τσολάκογλου και έστηναν κρεμάλες, ποιοι προπηλάκιζαν βουλευτές… μας μιλούσαν για Αγγλικό δίκαιο και πως θα μας έπαιρναν τον Παρθενώνα και νησιά και θάλασσες. Δεν έγινε τίποτα. Από την άλλη, αυτή η πλατεία έφερε στην βουλή ένα νεοναζιστικό μόρφωμα». Απευθυνόμενος προς την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «ο κ. Τσίπρας έλεγε στην αρχή προς βουλευτές να καταψηφίσουν και εκείνος ως νέος Πάπας θα τους συγχωρούσε και θα τους έβαζε στο αντιμνημονιακό μέτωπο. Μετά άρχισε τις εκπτώσεις, έβαλε στο κόμμα του ανθρώπους που ψήφισαν μνημόνια, τώρα εμφανίζεται έτοιμος να πάρει όσους καταψηφίσουν το γάλα!».
Η κυρία Ραχήλ Μακρή (ΑΝΕΛ) κατηγόρησε την κυβέρνηση για τις προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις και πρόσθεσε «αφού αυτό θέλετε ιδιωτικοποιήστε ακόμα και την μάνα που σας γέννησε». Υποστήριξε ότι η έκθεση του ΟΟΣΑ δεν έχει παραληφθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης παρά ταύτα «την φέρνετε εδώ ως προαπαιτούμενο μέτρο».
Ο κ. Ηλίας Παναγιώταρος χαρακτήρισε τους έξι βουλευτές ΠΑΟΚ και ΝΔ που εξέφραζαν ενστάσεις για τις διατάξεις του γάλακτος «κότες». «Ηταν αντάρτες και τώρα κο-κο-κο» είπε ο βουλευτής κλείνοντας την ομιλία του στην οποία αναφέρθηκε στις προφυλακίσεις των 6 βουλευτών της Χ.Α. για να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση έχει «εξευτελίσει την βουλή λόγω της εμπάθειά της για την Χ.Α».
«Μαζί με τα προαπαιτούμενα έχουν προστεθεί κατά τα 2/3 και άλλα μέτρα που δεν βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών. Δεν ανορθώνουν την οικονομία και δεν ενεργοποιούν την αναπτυξιακή της πορεία» υποστήριξε η κυρία Ασημίνα Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ). Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είπε ότι έπρεπε να συζητηθεί με κανονικές διαδικασίες και νηφαλιότητα για την διασφάλιση του τραπεζικού συστήματος αλλά και των χρημάτων που οι πολίτες έδωσαν για την υποστήριξή του. Για την διανομή μερίσματος από το πλεόνασμα είπε «από τα 2,9 δις ευρώ μόλις τα 530 εκατ. ευρώ δίνονται για την αποκατάσταση των κοινωνικών αδικιών. Εμείς ως ΔΗΜΑΡ πετύχαμε την διανομή του πλεονάσματος. Δεν την κάνετε καλά την αρχή καθώς δεν έχετε ακόμα καταγράψει ποιοι είναι οι δικαιούχοι των επιδομάτων και τα παραπέμπετε σε υπουργικές αποφάσεις. Θα γίνει αλισβερίσι».
Ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) σημείωσε ότι «το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα για την ταχύτερη ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας. Γι αυτό είναι βαθύτατα αντιλαϊκό το πολυνομοσχέδιο και κυριαρχείται από ταξικό χαρακτήρα».
ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
Να επιφέρουν τις αναγκαίες βελτιωτικές αλλαγές απόψε σε επίμαχες ρυθμίσεις ώστε να ψηφίσουν οι βουλευτές ένα νομοσχέδιο που είναι μεν καλό αλλά αδικείται από την πολυήμερη συζήτηση «για τα ίδια και τα ίδια» κάλεσε τους υπουργούς ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Γιώργος Βλάχος.
Ο βουλευτής Αττικής της ΝΔ, έθεσε στην τοποθέτησή του τα επίμαχα σημεία των διαφωνιών του στις διατάξεις για τα φαρμακεία, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, τα φωτοβολταϊκά, τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, το ταμείο των ασφαλιστικών εταιρειών και το γάλα. Ειδικώς για το τελευταίο θέμα ο κ. Βλάχος ζήτησε να κατατεθεί η ρύθμιση ώστε το «ζωντανό αυτό προϊόν» να μην αφεθεί στο έλεος των βιομηχανιών να θέσουν τους κανόνες παρά να αφεθεί ελεύθερος ο καταναλωτής να διαλέξει.
«Διαφωνούμε στο να παίξει το ελληνικό γάλα με αντίξοες συνθήκες για να μην πω με στημένο παιχνίδι» είπε καταλήγοντας.
«Αν το παστεριωμένο γάλα ξεπεράσει τις έξι έως και επτά ημέρες, ξεχάστε την ελληνική κτηνοτροφία και γαλακτοβιομηχανία. Τότε τα πανίσχυρα καρτέλ και πανίσχυρα σούπερ μάρκετ, θα εισάγουν απευθείας στο ράφι γερμανικά και ολλανδικά», είπε επίσης η βουλευτής Σερρών της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή.
Νωρίτερα εξέφρασαν ενστάσεις και παρατηρήσεις για ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου στις τοποθετήσεις τους τόσο ο βουλευτής Πέλλας της ΝΔ, Δάνης Τζαμτζής όσο και ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σηφουνάκης. «Δεν μπορούμε να αποστούμε από αυτά που έχουμε συμφωνήσει με τον κ. Τσαυτάρη και αυτό σχετίζεται με την υπόσταση του ίδιου του Κοινοβουλίου» είπε ο κ. Σηφουνάκης, ενώ ο κ. Τζαμτζής ζήτησε «πάση θυσία να αλλάξει η ρύθμιση για το γάλα και να τεθεί χρονικό περιθώριο για την παστερίωση». Ενώ ακόμη πιο πριν, ο κ. Λαφαζάνης ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε προς τα έδρανα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ: «δεν μπορείτε κύριοι να εγκαθιδρύσετε δικτατορία, δεν σας το επιτρέπει ο λαός», που οδήγησε σε έντονες διαμαρτυρίες και φωνές εναντίον του. Ο κ. Λαφαζάνης πάντως συνέχισε λέγοντας πως οι βουλευτές δεν είναι «ντεκόρ» για να δέχονται πρακτικές που δεν έγιναν ούτε στις πιο σκοτεινές περιόδους του τόπου». Την ίδια ώρα οι βουλευτές του ΚΚΕ αποχώρησαν από την αίθουσα.
ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (ΝΔ,ΠΑΣΟΚ) στις Επιτροπές Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου το σχέδιο νόμου για τα μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατ’ εφαρμογή του νόμου 4046/2012 κ.α. διατάξεις.
Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ, ΧΑ) καταψήφισαν όπως και οι Δημοκρατικοί Ανεξάρτητοι βουλευτές, ενώ από την συζήτηση στις Επιτροπές αποχώρησε το ΚΚΕ.
Το πολυνομοσχέδιο εισάγεται στην Ολομέλεια προς ψήφιση στις 11 το πρωί της Κυριακής με την διαδικασία του κατεπείγοντος, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά από δεκάωρη συζήτηση τα μεσάνυχτα.
ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΕΝΤΑΣΗΣ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Εν τω μεταξύ απρόβλεπτες εξελίξεις πυροδοτεί η παραίτηση του κ. Μαξιμου Χαρακόπουλου από τα υπουργικά του καθήκοντα λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η κρίσιμη συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών για το πολυνομοσχέδιο.
Ο κ. Χαρακόπουλος αν και επισημαίνει ότι δεν θα θέσει σε δοκιμασία την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας -δήλωση που ερμηνεύεται ως προαναγγελία υπερψήφισης των προωθούμενων διατάξεων- ανοίγει και πάλι νέο γύρο αμφισβήτησης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την κυβερνητική συνοχή. Ιδιαίτερα την στιγμή που επισημαίνει ότι το τελικό κατατεθέν στην Βουλή κείμενο δεν περιλαμβάνει την διόρθωση για το γάλα που είχαν συμφωνήσει βουλευτές της ΝΔ και υπουργός Ανάπτυξης την περασμένη Πέμπτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίς το πρωί στην τηλεοπτική εκπομπή του Mega ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής επέμεινε στην πρόθεσή του να καταψηφίσει. Πλέον αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις των κ.κ. Θανου Μωραϊτη, Γιώργου Βλάχου, Νίκου Σηφουνάκη κ.ά.
Πάντως, η συνεδρίαση της επιτροπής έχει ήδη ξεκινήσει επεισοδιακά με τους εισηγητές όλων των κομμάτων να απαιτούν από την κυβέρνηση να αποσύρει όλες τις διατάξεις που δεν είναι προαπαιτούμενα και αυτούς της αντιπολίτευσης να καταγγέλλουν τους υπουργούς για την διαδικασία του κατεπείγοντος.
Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Στουρνάρας εξήγησε ότι το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει προαπαιτούμενα μέτρα και πως πρέπει να ακολουθήσει την διαδικασία του κατεπείγοντος «καθώς πρέπει να αξιολογηθούμε από το Eurogroup και να γίνει η χρηματοδότηση την 17η Απριλίου»
Ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει επιβάλλει δικτατορία. «λέτε στους βουλευτές ότι θα έρθουν εδώ χωρίς να έχουν διαβάσει το νομοσχέδιο και ως άβουλα πιόνια θα ψηφίσουν» είπε και πρόσθεσε: «Αυτό εξευτελίζει την Δημοκρατία. Διασύρει κάθε ίχνος Δημοκρατικού Θεσμού. Το πολυνομοσχέδιο διαλύει την κοινωνία και την οικονομία. Εχετε επιβάλλει μια δικτατορία στον τόπο. Δικτατορία της Tρόικας. Της παραδεδομένης κυβέρνησης που χρησιμοποιεί την Βουλή ως διάτρητο φύλλο συκής. Αντιστεκόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις και δεν θα επιτρέψουμε να επιβληθεί μια δικτατορία . Δεν είμαστε ντεκόρ. Να αποσύρετε το νομοσχέδιο που δεν έχει καμία νομιμότητα και να το επαναφέρετε με κανονικές διαδικασίες και με άρθρα».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος απάντησε ότι αύριο στην Ολομέλεια θα γίνει μια ιστορική συνεδρίαση «που θα βγάλει την χώρα από τα μνημόνια και αυτό ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ».
Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτήρισε τους βουλευτές της συμπολίτευσης «πιόνια». Ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ) είπε πως πρέπει να αποσυρθούν όλες οι διατάξεις που δεν είναι προαπαιτούμενα. Ο κ. Νότης Μαριάς (ΑΝΕΛΛ) είπε ότι «το μνημόνιο βλάπτει σοβαρά τη Δημοκρατία» ενώ η κυρία Ασημίνα Ξηροτύρη μίλησε για διαδικασίες που προκαλούν ντροπή.
Από το ΚΚΕ ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για «απαράδεκτη διαδικασία» και «μεθόδευση» για να πληγεί ο εργαζόμενος κόσμος. «Μετατρέπετε σε λάστιχο την νομιμότητα… η πολίτική σας πάει χέρι χέρι με τον αυταρχισμό». Τέλος ο κ. Πάρις Μουτσινάς εκ των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών βουλευτών είπε ότι η διαδικασία «προσβάλει τον κάθε βουλευτή» και κάλεσε τους συναδέλφους τους να μην δεχθούν «αυτό το επαίσχυντο νομοσχέδιο».
Πηγή:koolnews.gr, protothema.gr