Για ανάκαμψη του τραπεζικού συστήματος κάνει λόγο σε συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς.
Μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής επισημαίνει πως «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετώπισε τεράστιες προκλήσεις. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι χρειάστηκε να αντιμετωπιστούν σοβαρότατα προβλήματα από την εξαετή βαθιά ύφεση. Σήμερα, όμως, το σύστημα έχει ανακάμψει. Το αποδεικνύουν συγκεκριμένες εξελίξεις. Οι καταθέσεις, για παράδειγμα, ανακάμπτουν: εξέλιξη που επιτρέπει τη σταδιακή μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων, άρα του κόστους για τις επιχειρήσεις, δηλαδή για την οικονομία. Παράλληλα, ο ρυθμός δημιουργίας νέων επισφαλειών έχει μειωθεί σημαντικά. Τέλος, η επιστροφή της εθνικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης θα ενισχύσει την περαιτέρω ενδυνάμωση του πιστωτικού συστήματος».
Ο κ. Τουρκολιάς υπογραμμίζει πως οι αποταμιευτές δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο και τονίζει πως «το πρόβλημα της Κύπρου ήταν εντελώς διαφορετικό από της Ελλάδας και γι’ αυτό υπήρξε διαφορετική αντιμετώπιση. Καμία τράπεζα στην Ελλάδα δεν είχε ενεργητικό μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της χώρας. Οι δείκτες ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών ήταν πολύ καλοί και τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη».
Κατά τον κ. Τουρκολιά η «γενεσιουργός αιτία της κρίσης ήταν οι βαρύτατες και άμεσες κεφαλαιακές απώλειες, λόγω του PSI –γνωστό ως «οικειοθελές κούρεμα ομολόγων»– τον Μάρτιο του 2012 και η επιβληθείσα πρόσθετη «επαναγορά» ομολόγων τον Νοέμβριο του ίδιου έτους», ενώ αναφέρει πως «δεν χρειάστηκαν περισσότερα από τα κεφάλαια που εξαφανίστηκαν με το «κούρεμα» των ομολόγων. Η ανακεφαλαιοποίηση κάλυψε τη ζημία, ώστε τα κεφάλαια των τραπεζών να αντιστοιχούν στα πρότυπα ασφαλείας. Είναι σημαντικό να προσέξει κανείς ότι οι τράπεζες έκαναν πολύ περισσότερα από μόνες τους. Για παράδειγμα, ενώ οι ζημίες από τα κρατικά ομόλογα για την Εθνική Τράπεζα ανήλθαν σε 12 δισ. ευρώ, το Ταμείο, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Ενωση και το κράτος έβαλαν τα 8,7 δισ., ενώ οι μέτοχοι προσέφεραν 1,07 δισ. και η Εθνική Τράπεζα μέσω της εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου (κερδοφορία, μείωση κόστους, πώληση περιουσιακών στοιχείων κ.λπ.) προσέθεσε τα υπόλοιπα 2 δισεκατομμύρια».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας είπε πως για τη στήριξη της οικονομίας θα στηρίχθούν νέα επενδυτικά σχέδια από τον ιδιωτικό τομέα αλλά και η προσπάθεια επενδυτών από το εξωτερικό. «Οχι μόνον ως προς τον αριθμό των επενδυτών, αλλά και ως προς το μέγεθος και τη διάχυση των επενδύσεων σε όλη την επικράτεια. Πιστεύω ότι εκτός από τις μεγάλες επενδύσεις, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ενισχύσουμε πολλές μικρότερες και μεσαίες μονάδες, για να βελτιωθεί το επίπεδο ζωής του μέσου Ελληνα, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας», πρόσθεσε.
Σχετικά με την Τράπεζα ο κ. Τουρκολιάς είπε πως «έχει επανέλθει σε διαχρονική οργανική κερδοφορία. Τα αποτελέσματα του 2013 δεν είναι παρά η επιβεβαίωση της πορείας αυτής. Ο βασικός μας στόχος για την αποκλιμάκωση του ρυθμού δημιουργίας νέων επισφαλειών, που επιτυγχάνεται πλέον επί πέντε συνεχόμενα τρίμηνα, επετεύχθη με παράλληλη θωράκιση του χαρτοφυλακίου μας, αλλά και στήριξης της πελατείας μας σε όλους τους τομείς. Αυτά, σε συνδυασμό με τον περαιτέρω εξορθολογισμό του λειτουργικού μας κόστους και του κόστους ρευστότητος, μας δίνουν τα περιθώρια για καταγραφή θετικών αποτελεσμάτων και στο τρέχον έτος, αλλά και στα επόμενα».
«Θεωρώ τιμητική τη συμμετοχή μου, από την παρούσα θέση, στην αντιμετώπιση μιας από τις δυσκολότερες περιόδους της ιστορίας της Εθνικής, έπειτα από 17 χρόνια εργασίας στην Τράπεζα, μαζί με τόσους άξιους τραπεζικούς», και καταλήγει απαντώντας στο μερίδιο ευθύνης των τραπεζών στην κρίση πως «αυτό που δεν διάβασαν σωστά ήταν οι υπερβολές στην καταναλωτική κρίση, οι οποίες, όμως, προκλήθηκαν κυρίως επειδή οι τράπεζες αξιοποίησαν τα περιθώρια που έδινε η καταναλωτική έκρηξη για να τροφοδοτήσουν τα παραγωγικά και επιχειρηματικά δάνεια». newpost.gr