Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ- ΝΤΑΙΣΕΛΜΜΠΛΟΥΜ ΚΑΙ ΡΕΝ ΜΙΛΗΣΑΝ ΜΕ ΘΕΤΙΚΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Από νωρίς το πρωί σήμερα ο Γιάννης Στουρνάρας υποδέχεται στο Ζάππειο Μέγαρο τους 26 ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αποκτά μείζονα πολιτικό συμβολισμό για την κυβέρνηση. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβει ότι προσδοκά να αξιοποιήσει την επικοινωνιακή και πολιτική υπεραξία όσων θα ειπωθούν σήμερα από τους ξένους πολιτικούς που θα βρεθούν στην Αθήνα.
Ο Γιάννης Στουρνάρας προσήλθε στο άτυπο συμβούλιο Εurogroup που φιλοξενεί η Αθήνα -και πιθανότατα για τελευταία φορά ως υπουργός Οικονομικών- με το πολυνομοσχέδιο που ψήφισε η Βουλή στα χέρια και, πιθανότατα, με μια έκθεση των ελεγκτών που θα υποβάλει προς έγκριση η Τρόικα, που αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ που θα φτάνει έως τα 11,8 δισ. ευρώ -αν και αναμένεται να δίδεται με δόσεις και νέα προαπαιτούμενα.
Φθάνοντας στο Ζάππειο ο κ. Στουρνάρας είπε ότι στο σημερινό Eurogroup θα συζητηθούν τα θέματα της τραπεζικής ενοποίησης, η δημιουργία θέσεων απασχόλησης ιδιαίτερα για τους νέους και η προετοιμασία της συνεδρίασης ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζα. Ο κ. Στουρνάρας είπε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει έκθεση προόδου.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, είπε ότι είναι καλό που βρίσκεται στην Ελλάδα, καθώς η χώρα ανακάμπτει, εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα και επιστρέφει στην ανάπτυξη.
«Ελπίζω σε ένα θετικό αποτέλεσμα από τις συνομιλίες για το ελληνικό πρόγραμμα», τόνισε, ενώ
ερωτηθείς για το χρέος, είπε ότι περιμένουμε τις αποφάσεις της Eurostat προς το τέλος του μήνα και ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει στη διάρκεια του καλοκαιριού ή μετά.
Δηλώσεις έκανε και ο Όλι Ρεν, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της Ελλάδας.
«Θα υπάρξει καταρχήν πολιτική συμφωνία σήμερα, οι τυπικές αποφάσεις θα ληφθούν αργότερα», είπε και πρόσθεσε: «Θα συζητήσουμε για τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, οι σκληρές και επώδυνες διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν οι επώδυνες διαπραγματεύσεις».
«Έχουμε ευχάριστα νέα από την Ελλάδα, η οποία ανακάμπτει», συνέχισε, ενώ μεταξύ άλλων τόνισε πως μια παρατεταμένη περίοδος χαμηλού πληθωρισμού θα επηρέαζε αρνητικά την εξισορρόπηση της οικονομίας της Ευρωζώνης.