Τη βεβαιότητά του πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας είναι απολύτως καλυμμένες για την τρέχουσα χρονιά εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος ξεκαθάρισε πως η χώρα και η κυβέρνηση δεν πιέζεται να βγει στις αγορές με έκδοση ομολόγου πριν το Πάσχα.
Μιλώντας στο BHMA Fm, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε πως σε καμία περίπτωση δεν προτίθεται η κυβέρνηση να διακινδυνεύσει έξοδο στις αγορές για λόγους πολιτικούς, απαντώντας έτσι στο ερώτημα του κατά πόσον η υπόθεση Μπαλτάκου μπορεί να επισπεύσει τις σχετικές διαδικασίες.
“Τα επόμενα βήματα θα είναι πλήρως διασφαλισμένα. Το πότε θα βγούμε στις αγορές θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες, τα spreads, την συγκυρία των αγορών. Δεν είναι ανάγκη να βγούμε αυτή την εβδομάδα”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας, συμπληρώνοντας πως σε κάθε περίπτωση τα χρήματα που θα αντλήσει η χώρα από την έκδοση αυτή των ομολόγων δεν τα χρειαζόμαστε για να χρηματοδοτήσουμε ανάγκες ή υποχρεώσεις.
“Βγαίνουμε δοκιμαστικά, για να εξομαλύνουμε την καμπύλη επιτοκίων. Αρχίζουμε σιγά-σιγά να δοκιμάζουμε την αξιοπιστία μας, ακολουθώντας το παράδειγμα Ιρλανδίας και Πορτογαλίας. Δεν υπάρχει καμία βιασύνη να βγούμε πριν το Πάσχα. Δεν κρίνονται πολιτικά αυτά τα εγχειρήματατα αλλά εκ του αποτελέσματος”, κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών. Συμπλήρωσε δε πως πιθανότερο είναι η χώρα να βγει στις αγορές μετά τις 23 Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία η Eurostat θα επιβεβαιώσει επισήμως την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς τότε θα ανοίξει και το παράθυρο για το χρέος.
Ο ίδιος εκτιμήσε πως το μόνο που τον απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι να μην υπάρξει εφησυχασμός γιατί ο δρόμος είναι ακόμα ανηφορικός. Και δήλωσε πως το αμέσως επόμενο βήμα του οικονομικού επιτελείου θα είναι να ολοκληρώσει και να δημοσιοποιήσει το αναπτυξιακό προτυπο. Αυτό βασίζεται και στην εκτίμηση πως υπό προϋποθέσεις η χώρα έχει χρήματα, έχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση και μέχρι το 2015-16.
Ειδικότερα για το θέμα της αναθεώρησης του χρέους ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως ήδη από τα τέλη του 2012 έχει αποφασισθεί πως εφόσον η Ελλάδ καλύψει τις δεσμεύσεις της θα ανοίξει η περίοδος συζήτησης για το χρέος. Κάτι που θα απαιτήσει μεν μια σχετική χρονική περίοδο διαπραγματεύσεων, πλην όμως όχι μεγαλύτερη του διαστήματος που μεσολαβεί ανάμεσα σε δύο ή μάξιμουμ τρεις συνεδριάσεις του Eurogroup.
Πηγή: protothema.gr