ΥΠΟ ΑΓΓΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
Προσφορές που ξεπερνούν τα 16 δισ. ευρώ έχει συγκεντρώσει η άτυπη διαδικασία κάλυψης του πενταετούς ομολόγου στο οποίο προχωρά την Πέμπτη το πρωί η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, επιβεβαιώνοντας το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών. Στόχος του ελληνικού δημόσιου είναι να αντλήσει 2,5 δισεκ. ευρώ και το επιτόκιο να διαμορφωθεί λίγο πάνω από 5%.
Περίπου στο 5% διαμορφώνεται το επιτόκιο, ενώ ο στόχος της Αθήνας υπερκαλύπτεται κατά 5 φορές.
Την επίσημη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, μετά από τέσσερα χρόνια, με την έκδοση του πενταετούς ομολόγου «στο άμεσο μέλλον» ανακοίνωσε νωρίτερα το υπουργείο Οικονομικών.
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοίνωσε σήμερα ότι έδωσε εντολή σε διεθνείς τράπεζες για επικείμενη πενταετή ομολογιακή έκδοση «αναφοράς-benchmarking» σε ευρώ και υπό το
αγγλικό δίκαιο.
Η συναλλαγή αναμένεται να τιμολογηθεί και να λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον.
Οι πρώτες εγγραφές για το ομόλογο, το οποίο διαθέτει αξιολόγηση Caa3/B-/B- (all stable), ξεκίνησαν με επιτόκιο μεταξύ 4,90-5,25% ενώ πληροφορίες από dealing room θέλουν τις περισσότερες προσφορές να πραγματοποιούνται στο 4,90%. Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτό το επιτόκιο, αυτό θα σημάνει εκτόξευση και για το χρηματιστήριο. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν, δε, ότι οι ως τώρα προεγγραφές δείχνουν υπερκάλυψη κατά δυο φορές.
Αυτό που επισημοποιήθηκε νωρίτερα, σε πρώτη φάση, είναι η έκδοση ελληνικού ομολόγου πενταετούς διάρκειας, η οποία απευθύνεται στους επενδυτές των ΗΠΑ (λόγω της διαφοράς ώρας).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι προεγγραφές ξεκινούν από τώρα και η αποδοχή των προσφορών θα εκκαθαριστεί αύριο.
“ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ” ΑΠΟ ΣΑΜΑΡΑ, ΤΟ ΠΡΩΙ, ΣΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η έκδοση των ομολόγων είναι το πρώτο βήμα στη διαδικασία πλήρους επαναφοράς της χώρας σε συνθήκες ομαλού δανεισμού από τις αγορές.
Η προσπάθεια θα συνεχιστεί ώστε να μπορεί η χώρα να καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες και παράλληλα να στοιχειοθετηθεί το επιχείρημα ότι δεν θα χρειαστεί νέα βοήθεια από την ΕΕ και φυσικά αντίστοιχο νέο μνημόνιο.
Η έκδοση του ομολόγου στην παρούσα στιγμή πέραν των άλλων θα επιτρέψει την εξομάλυνση των επιτοκίων βραχυχρόνιου δανεισμού τα οποία είχαν φθάσει στην χειρότερη στιγμή της ελληνικής οικονομίας στο 4,5%, τώρα έχουν πέσει στο 3,1 και μετά την έκδοση αναμένεται να μειωθούν στο 1,5%. Αυτό θα σημάνει οικονομικό όφελος που δεν έχει προυπολογιστεί από την συμφωνία με την Τρόικα και θα αυξήσει το πρωτογενές πλεόνασμα της τρέχουσας χρονιάς.
Σημαντική θα είναι σε αυτό το πλαίσιο η επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Αθήνα την Παρασκευή. Η καγκελάριος εκτός από την συμβολική δήλωση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Σαμαρά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αναμένται να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της γερμανικής κυβέρνησης τόσο για την ενδεχόμενη νέα βοήθεια όσο και για την βιωσιμότητα του χρέους. Η κυβέρνηση θα επιθυμούσε μία δήλωση ότι η σχετική συζήτηση θα αρχίσει πριν από τις ευρωεκλογές αλλά κάτι τέτοιο μοιάζει δύσκολο μετά τις δηλώσεις των ευρωπαίων παραγόντων ότι αυτό θα γίνει το καλοκαίρι. Η κυβέρνηση θα αρκεστεί στα καλά λόγια για τις θυσίες του ελληνικού λαού, θα ανακοινώσει την έναρξη λειτουργίας και την προικοδότηση του ελληνογερμανικου Επενδυτικού Ταμείου. Στο πλαίσιο της επίσκεψης η κα Μέρκελ θα συναντηθεί με νέους επιχειρηματίες και με εκπροσώπους θεσμικών φορέων. Είναι οι κινήσεις αυτές στην κατεύθυνση της περαιτέρω προώθησης της ελληνογερμανικής επιχειρηματικής συνεργασίας.