«Σημαντικό σταθμό για την Ελλάδα» χαρακτήρισε την έξοδο της χώρας στις αγορές, μετά τέσσερα χρόνια, το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, επισημαίνοντας ότι η έξοδος αποδεικνύει τα αποτελέσματα των πολιτικών που ακολουθήθηκαν, τα οποία συνετέλεσαν στη μείωση του ελλείμματος.
«Χαιρετίζουμε την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Στόχος του προγράμματος ήταν η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές. Είναι σημαντικός σταθμός και απτό δείγμα της επιτυχίας του προγράμματος» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα.
Την ικανοποίησή του για την έξοδο της Ελλάδας, που φαίνεται ότι στέφεται από επιτυχία, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, κάνοντας λόγο για «προσπάθειες που επιβραβεύονται». Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόϊκα έκανε λόγο για “απόδειξη επιτυχίας του προγράμματος” δείχνοντας έτσι την πρόθεση των δανειστών να αξιοποιήσουν και οι ίδιοι την επιστροφή στις αγορές ως σήμα επιτυχίας της σκληρά υφεσιακής πολιτικής που εφαρμόζεται σε ολόκληρη τη νότια Ευρώπη.
Πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ για το 2013 και σταδιακή συρρίκνωση των χρηματοδοτικών αναγκών «βλέπει» για την Ελλάδα το ΔΝΤ στην εξαμηνιαία έκθεσή του Fiscal Monitor, αναθεωρώντας την προ εξαμήνου εκτίμησή του πως η χώρα μας θα κατέγραφε μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα το περασμένο έτος.
«Οι πρώτες εκτιμήσεις υποδεικνύουν πως η Ελλάδα πέτυχε, με σημαντική διαφορά, τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος», σημειώνει το Ταμείο, συμπίπτοντας με τη θέση του υπουργείου Οικονομικών.
Η Ελλάδα αναμένεται να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και το 2014, με το θετικό πρωτογενές αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στο 3% το 2015 και να «σκαρφαλώνει» στο 4,5% το 2016 και 2017, προτού τελικά υποχωρήσει στο 4,2% το 2018 και 2019.
Ανάδοχοι της έκδοσης του πενταετούς ομολόγου είναι oι τράπεζες America Merrill Lynch, Deutsche Bank, Goldman Sachs International, HSBC, JP Morgan και Morgan Stanley.