Αρνητικά σχολιάζεται στο διαδίκτυο αλλά και στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία η στάση του Σταύρου Θεοδωράκη ως προς την συμφωνηθείσα συμμετοχή του στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, την προσεχή Δευτέρα 28 Απριλίου, στην εκπομπή “Στον Ενικό” στο Star.
Η ανακοίνωση του Νίκου Χατζηνικολάου ότι ακυρώνει την εκπομπή πυροδότησε μια σειρά δηλώσεων και ανακοινώσεων από τις δύο πλευρές. Το Ποτάμι αφήνει αιχμές κατά του δημοσιογράφου ότι μετέβαλλε αιφνιδιαστικά τους όρους που είχαν συμφωνηθεί, ενώ ο Νίκος Χατζηνικολάου τον κατηγορεί ότι αρνήθηκε -παρότι είχε αρχικώς συμφωνήσει- να δεχθεί, εκτός από το κοινό, και ερωτήσεις από τρεις ή τέσσερις δημοσιογράφους.
Έως σήμερα ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει παραχωρήσει συνεντεύξεις στην Σοφία Παπαϊωάννου (Alpha), στο Νίκο Ευαγγελάτο (Σκάϊ) και στον Γιώργο Παπαδάκη (Ant1), στις οποίες όπως σχολιάζεται αναμασά τις ίδιες απόψεις και κάνει εκτενείς αναφορές “συναισθηματικού τύπου”, αποφεύγοντας να μπει στην ουσία του πολιτικού προγράμματος του νέου κόμματος.
Γενικότερα, πάντως, ο τρόπος που λειτουργεί το Ποτάμι έναντι των ΜΜΕ αξιολογείται ως καινοφανής για ένα νέο κόμμα και δη ένα κόμμα που στελεχώνεται σε μεγάλο βαθμό από επαγγελματίες δημοσιογράφους. Για παράδειγμα, στις τηλεοπτικές εκπομπές οι παραγωγοί δεν έχουν τη δυνατότητα να καλέσουν υποψήφιο του Ποταμιού της αρεσκείας τους αλλά πρέπει να υποβάλλουν αίτημα στην εκπρόσωπο του κόμματος και συνεργάτιδα του Σταύρου Θεοδωράκη στο Protagon, κ. Λίνα Παπαδάκη, η οποία αποφασίζει εάν σε κάθε εκπομπή θα εκπροσωπηθεί το Ποτάμι και με ποιο στέλεχος. Μεθοδολογία που ακολουθεί παραδοσιακά μόνο το ΚΚΕ.
Ερωτηθείς εάν ισχύει η είδηση της ακύρωσης της συνέντευξης, συγκεκριμένα, επειδή ο κ. Θεοδωράκης δεν ήθελε να απαντήσει σε ερωτήσεις από ομάδα δημοσιογράφων, ο κ. Χατζηνικολάου απάντησε: «Ισχύει. Του ζήτησα εξ αρχής να καθίσει απέναντι σε τρεις ή τέσσερις δημοσιογράφους, όπως είχα κάνει στο παρελθόν και με τον Αλέξη Τσίπρα».
Σε δηλώσεις του στο δελτίο του Star, δε, ο κ. Χατζηνικολάου επανήλθε στο θέμα, τονίζοντας: «Τους όρους σε μια εκπομπή τους βάζει ο προσκαλών, δεν τους βάζει ο προσκαλούμενος».
Όπως είπε ο Νίκος Χατζηνικολάου, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ είχε αποδεχθεί να μιλήσει και με δημοσιογράφους στην εκπομπή, σήμερα, σε νεώτερη επικοινωνία, είχε αλλάξει γνώμη. «Γι’ αυτό ακύρωσα την πρόσκλησή μου» είπε ο παρουσιαστής της εκπομπής.
Από την πλευρά του, το «Ποτάμι», σε ανακοίνωση στον επίσημο δικτυακό του τόπο, αναφέρει τα εξής: «Το Ποτάμι επιβεβαιώνει πως ο Σταύρος Θεοδωράκης προτείνει δημόσια συζήτηση με τους πολιτικούς αρχηγούς και βέβαια με τον Πρωθυπουργό και τον Αλέξη Τσίπρα, είτε όλοι μαζί, είτε με τον καθένα ξεχωριστά. Το Ποτάμι δεν θέτει κανέναν όρο, αρκεί οι κανόνες της συζήτησης να τεθούν από δημοσιογράφους και όχι από κόμματα. Όσον αφορά στο θέμα που προέκυψε με τη συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στο Star, είχαμε συμφωνήσει με την πρόταση του Νίκου Χατζηνικολάου για μία συνέντευξη, με τους ίδιους όρους με τους οποίους πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις άλλων πολιτικών αρχηγών στην ίδια εκπομπή (του Αλέξη Τσίπρα στις 14.10.2013, του Πάνου Καμμένου στις 28.10.2013 και του Δημήτρη Κουτσούμπα στις 3.2.2014). Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι πολιτικοί αρχηγοί απαντούσαν στα ερωτήματα του Νίκου Χατζηνικολάου και του κοινού που είχε προσκληθεί στην εκπομπή. Σήμερα, υπήρξε αιφνιδιαστικά μια νέα πρόταση από την πλευρά των συνεργατών του Νίκου Χατζηνικολάου: ο Σταύρος Θεοδωράκης να δεχτεί ερωτήσεις από πάνελ δημοσιογράφων που θα επέλεγε η εκπομπή και όχι μόνο από το κοινό όπως συνέβη με όλους τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Τους εξηγήσαμε ότι αυτού του τύπου η συνέντευξη παραπέμπει στα ντιμπέιτ που ήδη έχουμε προτείνει. Ντιμπέιτ με πολιτικούς αρχηγούς, διακαναλικά, στα οποία θα συμμετέχουν δημοσιογράφοι από διαφορετικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, και όχι ντιμπέιτ του ενός, κατ’ εξαίρεση, από μια εκπομπή, ενός μόνο καναλιού».
Αξίζει να επισημανθεί ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, η εν λόγω συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου ήταν εξ αρχής «προβληματική».
Και αυτό, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, καθώς ο αρχηγός του «Ποταμιού» είχε θέσει ως προϋπόθεση να έχει γνώση και λόγο για το κοινό που θα συμμετείχε στην εκπομπή.
Ο κ. Θεοδωράκης φέρεται να είχε διατυπώσει το εν λόγω αίτημα, επικαλούμενος την εμπειρία του από τις συγκεντρώσεις του κόμματός του σε διάφορες πόλεις, στις οποίες, ακριβώς επειδή ήταν ανοιχτές, κάποια άτομα, προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχει καταγγείλει ο ίδιος, εισχωρούσαν ανάμεσα στο πλήθος και προσπαθούσαν να «προβοκάρουν» με συγκεκριμένες ερωτήσεις, δημιουργώντας εντυπώσεις.
Παρά την αρχική αντίθεση Χατζηνικολάου στο εν λόγω αίτημα, η πλευρά Θεοδωράκη επέμεινε και έτσι ο δημοσιογράφος φέρεται να είχε υποχωρήσει.
Παρόλα αυτά, υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων και κατόπιν των νέων εμποδίων που προέκυψαν, η εμφάνιση του Σταύρου Θεοδωράκη στην εκπομπή της 28ης Απριλίου, ακυρώθηκε.