«Μάθατε το νέο που λέει ότι η Eurostat ενέκρινε το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας; Ε, λοιπόν, δεν θα πρέπει να το πιστεύετε». Με τη φράση αυτή ξεκινά ο οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης το μακροσκελές άρθρο του, με το οποίο επιχειρεί να εξηγήσει πως οι τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία της χώρας είναι απλά η «επιστροφή των Greek Statistics».
Επαναφέροντας την έκφραση που χρησιμοποιήθηκε από το διεθνή Τύπο για να χαρακτηρίσει τα οικονομικά νούμερα που παρουσίαζε η Ελλάδα πριν το 2010, ο κ. Βαρουφάκης εξαρχής τονίζει πως η ανακοίνωση της Eurostat «θα ήταν πολύ σημαντική, εάν ήταν αληθινή. Όχι μόνο γιατί το χρέος της Ελλάδα θα είχε καταστεί με μαγικό τρόπο βιώσιμο, αλλά, μάλλον, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα είχε αποκτήσει τεράστια διαπραγματευτική επιρροή στις διαπραγματεύσεις της για την επικείμενη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους». Έτσι, σημειώνει ο κ. Βαρουφάκης, η κυβέρνηση θα μπορούσε να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις, να απαιτήσει κούρεμα του χρέους και παράλληλα να μη θέσει σε κίνδυνο μισθούς και συντάξεις.
«Αλίμονο» αναφωνεί στο κείμενό του ο Γιάννης Βαρουφάκης, δίνοντας και κάτι από ελληνική τραγωδία: «Το πρωτογενές πλεόνασμα της ελληνικής κυβέρνησης για το 2013 είναι μια στατιστική οφθαλμαπάτη. Επιπλέον, πρόκειται για οφθαλμαπάτη που σκόπιμα έφτιαξαν με την Eurostat και την ΕΛΣΤΑΤ υπό το δήθεν άγρυπνο βλέμμα, αν και στην ουσία κάνουν τα στραβά μάτια, του Βερολίνου, της Φρανκφούρτης και των Βρυξελλών».
Στη συνέχεια ο κ. Βαρουφάκης παραθέτει τη συλλογιστική του και τα δικά του συμπεράσματα, βάσει των στοιχείων: «Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα είχε το 2013, έλλειμμα 2,1 % του ΑΕΠ, το οποίο ανεβαίνει στα ύψη στο 12,7%, αν προσθέσουμε σε αυτό το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ας δεχτούμε ότι το κόστος αυτό δεν θα πρέπει να υπολογίζονται ως μέρος των δαπανών (αν και δεν είναι σαφές γιατί δεν θα έπρεπε). Ας δεχτούμε επίσης ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της κυβέρνησης προς τον ιδιωτικό τομέα για το 2013, περίπου 4 δισ. ευρώ, το οποίο η κυβέρνηση έχει συμβατική υποχρέωση να καταβάλει εντός του 2013 (αλλά δεν το έκανε) θα πρέπει, πάλι, να μείνουν εκτός του υπολογισμού».
Και πάλι τονίζει ο κ. Βαρουφάκης, είμαστε αντιμέτωποι με ένα πρωτογενές έλλειμμα 2,1% του ΑΕΠ.
Πώς προκύπτει λοιπόν αυτό; «Ήταν δύο λεγόμενες “άσπρες τρύπες”: 700 εκατ. ευρώ που “ανακαλύφθηκαν” σε λογαριασμούς τοπικών αρχών και άλλα 4,7 δισ. ευρώ που προέκυψαν στα κρατικά συνταξιοδοτικά ταμεία. Μήπως οι τοπικές αρχές και τα συνταξιοδοτικά ταμεία βιώνουν μια εκπληκτική αναγέννηση; Όχι, αγαπητέ αναγνώστη. Αντίθετα, τα χρήματα που δανείστηκε η ελληνική πολιτεία από την Ευρώπη, ήταν σταθμευμένα στους λογαριασμούς αυτούς και κατά τη διάρκεια του 2013, δεν υπολογίζονται ως μέρος νέων κρατικών υποχρεώσεων, αλλά μετρήθηκαν ως μέρος της… περιουσίας τους.
»Φυσικά, όποιος γνωρίζει κάτι για την ελληνική δημόσια οικονομικά γνωρίζει ότι οι τοπικές αρχές, και κυρίως τα συνταξιοδοτικά ταμεία, έχουν κηρυχθεί σε πτώχευση. Η ιδέα ότι, κατά τη διάρκεια του 2013, δημιούργησαν περισσότερο από 5 δισ. ευρώ πλεόνασμα είναι εντελώς γελοία.
»Το ερώτημα είναι: Γιατί η Eurostat επιτρέπει την επιστροφή των Greek Statistics; Eπιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω αγαπητέ αναγνώστη πως η Eurostat έδωσε και στο παρελθόν την σφραγίδα της έγκρισης για όλα τα είδη των « ελληνικών στατιστικών στοιχείων». Με απλά λόγια, δεν υπάρχει τίποτα νέο εκεί. Στη συνέχεια, το ερώτημα γίνεται: Γιατί το Βερολίνο, η ΕΚΤ και η τρόικα δεν ουρλιάζουν με την επανεμφάνιση αυτή; Φυσικά, αυτό είναι μια αφελής ερώτηση. Βερολίνο, Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες ενδιαφέρονται μόνο για ένα πράγμα, όσον αφορά την Ελλάδα: να κηρύξει τη νίκη εναντίον της κρίσης πριν από τον Μάιο και τις Ευρωεκλογές».
Τελικά, καταλήγει ο κ. Βαρουφάκης, μόνο ένα ερώτημα παραμένει: «Γιατί η διεθνής κοινότητα δεν αντιδρά; Μάλλον γιατί το θέμα της Ελλάδας είναι υποτιμημένο στα μέσα ενημέρωσης πια».