Σε ηχηρή διάψευση των αποκαλύψεων των Financial Times σχετικά με το περιβόητο “σχέδιο Ζ” για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, την περίοδο της συνόδου των Καννών και του παρασκηνίου που ακολούθησε με την αντικατάσταση του Γιώργου Παπανδρέου από τον Λουκά Παπαδήμο, προχώρησε, χθες, για δεύτερη φορά τις τελευταίες μέρες, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αλλά και ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ.
Η διάψευση αυτή περιπλέκει τα πράγματα σχετικά με την σκοπιμότητα των αποκαλύψεων της εφημερίδας, την ώρα που ο συντάκτης των δημοσιευμάτων δίνει συνεντεύξεις σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ενισχύοντας την “φιλολογία” του Grexit, κάτι που εκ των πραγμάτων εισάγεται ως στοιχείο αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, τις παραμονές των εκλογών.
Η συζήτηση γίνεται στοιχείο προς επικοινωνιακή αξιοποίηση από την πλευρά της ΝΔ, καθώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός μεταφέρει όσα συνέβησαν εκείνη την περίοδο στο εκλογικό δίλημμα περί σταθερότητας ή πολιτικής ανωμαλίας, χρεώνοντας το δεύτερο στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο μόλις χθες από την Πάτρα αποκάλεσε “επικίνδυνο τζογαδόρο”.
Ενώ λοιπόν τα δημοσιεύματα των FT εκλαμβάνονται ως “πραγματικότητα”, υποτιμάται η διάψευση του Βερολίνου που αναιρεί το σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, όπως και οι αναφορές του πρώην αμερικανού υπ. Οικονομικών Τίμοθι Γκάϊτνερ (στο βιβλίο του υπό τον τίτλο Stress Test) που τονίζει ότι “μια Grexit θα προκαλούσε τσουνάμι σε βάρος των αμερικανικών τραπεζών”.
Οπως αναφέρει και η Deutsche Welle, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις στο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Παρασκευής ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Mάρτιν Τσαουντούρι επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του γερμανικού ειδησιογραφικού πρακτορείου αναφορικά με απόψεις που εκφράζει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο βιβλίο του πρώην αμερικανού υπουργού οικονομικών Τίμοθι Γκάϊντνερ. Ο Mάρτιν Τσαουντούρι επιμένει ότι σε κανένα σημείο του σχετικού βιβλίου ο κ. Σόιμπλε δεν υποστηρίζει την εξόδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αλλά ότι παρουσιάζει στον τότε ομόλογο του «διαθέσεις» που υπήρχαν εκείνο το διάστημα στην ΕΕ και ότι αυτές αναφέρονται στα σχόλια του Τ. Γκάιτνερ.
«Καθ’ όλη τη διάρκεια της ευρωκρίσης ουδέποτε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκφράστηκε υπέρ της αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη». Για να στηρίξει την άποψη αυτή ο κ. Τσαουντούρι παρέθεσε κομμάτι από ομιλία του κ. Σόιμπλε του 2012 στο γερμανικό κοινοβούλιο. Στη συζήτηση με θέμα την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε δηλώσει ότι «χωρίς τη στήριξη μας δεν θα διακυβευόταν μόνο το μέλλον της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της ευρωζώνης. Το ζητούμενο είναι να διατηρήσουμε τη δική μας κοινή Ευρώπη, την κοινή μας ευημερία».
Ανάλογη ήταν και η στάση που τήρησε στο μπρίφινγκ ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Εξαρχής αρνήθηκε να σχολιάσει τα άρθρα των Financial Times για το τι είχε συζητηθεί κεκλεισμένων των θυρών στις Κάννες το Νοέμβριο του 2012 στο περιθώριο της Συνόδου του G20, όπως και ποιες ήταν οι αντιδράσεις της καγκελάριου.
Σε όλους όσους θέλουν να μάθουν για τη γερμανική στάση εκείνης της περιόδου όσο αφορά την παροχή βοήθεια προς την Ελλάδα αλλά και στο πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η κρίση του ευρώ, ο κ. Ζάιμπερτ συνέστησε να διαβάσουν τις δημόσιες δηλώσεις της κ. Μέρκελ και της γερμανικής κυβέρνησης