Σε περισυλλογή έχει περιέλθει η ομάδα Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς το μήνυμα της κάλπης περιέχει και αρκετές αρνητικές πτυχές για τις επιλογές προσώπων και τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην πορεία προς τις κάλπες. Ο πρωθυπουργός σκέπτεται έντονα τον χρόνο και τα πρόσωπα του ανασχηματισμού στον οποίο είναι αναγκασμένος να προχωρήσει το επόμενο διάστημα για να δείξει ότι “έλαβε το μήνυμα”. Το ζητούμενο είναι εάν και κατά πόσο ένας τέτοιος ανασχηματισμός μπορεί να συνδυαστεί με διόρθωση πορείας και με άρση ορισμένων εκ των συνεπειών των μνημονίων.
Κάτι τέτοιο είναι πρακτικά δύσκολο -κάποιοι λένε ανέφικτο- όταν είναι σε εκκρεμότητα αρκετά επώδυνα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί στο τελευταίο μεσοπρόθεσμο κι όταν Βερολίνο και Βρυξέλλες επιμένουν στην ευλαβική τήρηση των συμφωνηθέντων.
Εντονη κριτική δέχτηκε το προηγούμενο διάστημα ο Πρωθυπουργός από στελέχη του κόμματος ότι περιβάλλεται αποκλειστικά από πολιτικούς και πρόσωπα που ανήκαν παλιά στην Πολιτική Ανοιξη και τον οδηγούν σε λάθη και αποκλεισμούς που έχουν αρνητικά αποτελέσματα και συρρικώνουν τα ποσοστά της παράταξης.
Όπως επισημαίνει σε ρεπορτάζ της η iefimerida.gr, η κριτική αυτή έχει διπλό χαρακτήρα:
Πρώτον, κατηγορούν τον Πρωθυπουργό ότι εγκλωβίζεται από τους εν λόγω συνεργάτες του σε «δεξιές πολιτικές» που αφαιρούν από τη ΝΔ το κεντροδεξιό και φιλελεύθερο πρόσημο.
Οι συγκεκριμένοι συνεργάτες, σύμφωνα με την κριτική που ασκείται, οδήγησαν τον Πρωθυπουργό σε άστοχες επιλογές στις αυτοδιοικητικές εκλογές με αποτέλεσμα η ΝΔ να συντριβεί στην Αττική, τον δήμο Αθήνας και στη Θεσσαλονίκη. Ορισμένοι «δείχνουν», μάλιστα, τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, ο οποίος υπέδειξε τον Γιάννη Ιωαννίδη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προκαλώντας ρήγμα με τον Απόστολο Τζιτζικώστα και οδηγώντας τη ΝΔ σε μια ατυχή περιπέτεια.
Δεύτερον, η κριτική επικεντρώνεται στο γεγονός ότι οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού που προέρχονται από την Πολιτική Ανοιξη έχουν εκδιώξει τόσο τους «καραμανλικούς» όσο και την πρώην υπουργό Ντόρα Μπακογιάννη, το πολιτικό βάρος της οποίας δεν αμφισβητεί κανείς. Δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι στελέχη που διατηρούν στενές σχέσεις με τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή εξέφρασαν ανοιχτά τη διαφωνία τους για τις επιλογές στο ευρωψηφοδέλτιο ενώ ο ίδιος ο κ. Καραμανλής απέφυγε να στηρίξει ανοιχτά τη ΝΔ στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα.
Το δίλημμα για τον κ. Σαμαρά είναι εάν αποφασίσει να εγκαταλείψει τις συγκρουσιακές λογικές που υπηρετούν οι συνεργάτες του και εάν θα εμπιστευθεί άλλα πρόσωπα. Τα κομβικά ζητήματα είναι τα εξής:
– Θα προχωρήσει στην αλλαγή του Γιάννη Στουρνάρα και στελεχών της ομάδας του – όπως ο γραμματέας εσόδων Χάρης Θεοχάρης- που έχουν ταυτισθεί με σκληρές πολιτικές; Η επιλογή του στενού συνεργάτη του Γ. Παπασταύρου μοιάζει η πλέον πιθανή, δεν σηματοδοτεί, ωστόσο…διόρθωση πορείας.
– Θα ζητήσει τη συμμετοχή της Ντόρας Μπακογιάννη με αναβαθμισμένο ρόλο; Κάτι τέτοιο προϋποθέτει πολιτική και ψυχολογική υπέρβαση.
– Θα δώσει ρόλο σε περισσότερα πρόσωπα από την Ελιά; Η υπουργοποίηση του Ανδρέα Λοβέρδου θεωρείται εξαιρετικά πιθανή αλλά κάτι τέτοιο δεν αρκεί αφού το εν λόγω πρόσωπο είναι ταυτισμένο με σκληρές επιλογές στην πρώτη φάση των μνημονίων.
– Θα απομακρύνει υπουργούς όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης που συγκρούονται καθημερινά με το κοινό αίσθημα;
– Θα ζητήσει την επιστράτευση περισσότερων “καραμανλικών” που τώρα είναι αποκλεισμένοι;