ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΤΡΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΜΣΕΝ- ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ
Με καθυστέρηση πολλών μηνών, το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενέκρινε την Παρασκευή την εκταμίευση 3,41 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Στην Αθήνα, η κυβέρνηση εξέλαβε την εκταμίευση της δόσης ως θετικό σήμα και ως επιβράβευση της πολιτικής της, ωστόσο, όπως επισημαίνουν ξένοι αναλυτές και ΜΜΕ μεταξύ των οποίων και η WSJ, το ΔΝΤ επιβάλλει “πλαίσιο” όρων στην κυβέρνηση, ενώ την ίδια ώρα συμφωνεί με τους ευρωπαίους στους γενικούς όρους για την συζήτηση σχετικά με την αναδιάριρωση του χρέους.
Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου συζήτησαν την έκθεση που είχε ετοιμάσει ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην χώρα μας, Πολ Τόμσεν και η οποία περιέχει αρκετές ανησυχητικές επισημάνσεις.
ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΝΤ
– Υπάρχουν πολλές προκλήσεις που πρέπει να ξεπεράσει η Ελλάδα πριν σταθεροποιηθεί. Είναι αναγκαία η πρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή προκειμένου να είναι διαχειρίσιμη η βιωσιμότητα του χρέους, μέσω ισχυρών μέτρων υψηλής ποιότητας, ενισχύοντας, παράλληλα, τον δείκτη προστασίας για τους ασθενέστερους
– Είναι κομβικής σημασίας η βελτίωση της συλλογής φόρων, η αντιμετώπιση της φοροδιφυγής και η ενίσχυση του ελέγχου των δαπανών.
– Πρέπει να επιταχυνθούν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην δημόσια διοίκηση
– Είναι αναγκαίο να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την άρση εμποδίων στον ανταγωνισμό
– Οι ελληνικές αρχές έχουν δεμσμευτεί να αναζωογονήσουν τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και να βελτιώσουν το επιχειρηματικό κλίμα
– Υψηλής προτεραιότητας παραμένει η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Αν και δεν υπάρχει κίνδυνος σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος είναι κρίσιμο για την ανάκαμψή τους οι τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν αναγνωρίζοντας απώλειες βάσει ρεαλιστικών παραδοχών για τα δάνεια
– Δεν πρέπει να πειραχθεί το «μαξιλαράκι» του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για όσο διαρκεί το πρόγραμμα
Το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να εμφανίστηκε ικανοποιημένο για τους γνωστούς πολιτικούς λόγους, όμως, ψύχραιμοι παρατηρητές επισημαίνουν και διερωτώνται:
– Τι σημαίνει βελτίωση της συλλογής φόρων; Ένταση της φορολογίας ή μήπως και άρνηση της τρόϊκας στην εφαρμογή του μέτρου αύξησης των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που τόσο αναμένει η αγορά; Και πως σε ένα τέτοιο πλαίσιο μπορεί να εφαρμοστεί η δέσμευση του πρωθυπουργού για μείωση φορολογικών συντελεστών;
– Τι σημαίνει περαιτέρω άρση των εμποδίων για τον ανταγωνισμό σε μια αποσαρθρωμένη αγορά;
– Τι σημαίνει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας; Μπορεί να ληφθούν μέτρα που να καταργούν ακόμα περισσότερα εργασιακά δικαιώματα και να οδηγούν σε απολύσεις;
– Τι σημαίνει νέα ανακεφαλαιοποίηση για τις τράπεζες; Νέος δανεισμός;
Αυτά και πολλα ακόμα ζητήματα μπαίνουν στο τραπέζι την ώρα που η κυβέρνηση στέκεται μόνο στο θέμα της εκταμίευσης της δόσης.
Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι η έκθεση του ΔΝΤ καταγράφει την τεράστια πρόοδο που έχει κάνει η ελληνική οικονομία με την επίτευξη πλεονασμάτων που θέτουν τη βάση για επενδύσεις και ανάπτυξη.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Την τεράστια πρόοδο που έχει κάνει η ελληνική οικονομία με την επίτευξη πλεονασμάτων που θέτουν τη βάση για επενδύσεις και ανάπτυξη, επισημαίνει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που συζητήθηκε σήμερα στο πλαίσιο της έγκρισης της δόσης των 3,5 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η εξυγίανση στην Ελλάδα είναι εντυπωσιακή για τα παγκόσμια δεδομένα και αντανακλά την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να βγάλει τη χώρα από την κρίση το συντομότερο δυνατόν.
Το ΔΝΤ επιβεβαιώνει τις προβλέψεις των άλλων εταίρων αλλά και της Κυβέρνησης ότι το 2014 η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης (μετά από 6 συνεχόμενα χρόνια ύφεσης) και σε αύξηση της απασχόλησης.
Η έκθεση αναφέρει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια με την βοήθεια του σαφώς βελτιωμένου επενδυτικού κλίματος προς την Ελλάδα που επέτρεψε την πρόσφατη έξοδο στις αγορές και που θα οδηγήσει στην όλο και αυξανόμενη παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
Προϋπόθεση για την πραγματοποίηση αυτών των προβλέψεων είναι η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.
Η έκθεση αναφέρει συγκεκριμένα την ανάγκη να συνεχιστεί η απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών που έχει επιταχυνθεί από την Κυβέρνηση επειδή θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και θα προσελκύσει επενδύσεις, οδηγώντας στην δημιουργία πάνω από 100.000 νέων θέσεων εργασίας κάθε χρόνο από το 2015 και μετά.
Ταυτόχρονα, αναφέρει ρητά ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι σε καλό δρόμο και ο δημοσιονομικός στόχος του 2014 θα επιτευχθεί χωρίς νέα μέτρα, όπως είχε δεσμευτεί η Κυβέρνηση.
Τέλος, η έκθεση καλεί του Ευρωπαίους εταίρους τα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους για να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του».
Στουρνάρας: Η έκθεση περιέχει καλά λόγια για την Ελλάδα
«Η έκθεση περιέχει καλά λόγια για την Ελλάδα, αναγνωρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού και προβλέπει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Στουρνάρας ο οποίος διέψευσε ότι στην έκθεση του ΔΝΤ γίνεται λόγος για δημοσιονομικό κενό 7 δισ. ευρώ.
«Κάνουν το ίδιο λάθος που έκαναν πριν λίγο καιρό με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αθροίζουν αριθμούς που δεν αθροίζονται γιατί πρόκειται για σωρευτικά νούμερα. Δεν υπάρχει τέτοιο νούμερο, 7 δισ. ευρώ», διαβεβαίωσε .
Επίσης μετά από σχετική ερώτηση ανέφερε πως εφόσον οι δημοσιονομικοί στόχοι υπερκαλύπτονται, υπάρχει περιθώριο μείωσης των φορολογικών βαρών.