ΔΙΧΩΣ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΠΡΟΣΩΠΟ ΕΚΠΛΗΞΗ ΔΥΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΠΟΥ ΜΕΤΑΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤτΕ
Ο κύβος ερρίφθη και η ώρα του ανασχηματισμού φθάνει καθώς όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι θα ανακοινωθεί το αργότερο μεθαύριο Δευυέρα του Αγίου Πνεύματος. Ο πρωθυπουργός φέρται να κατέληξε στο σημείο-κλειδί του ανασχηματισμού: την μετακίνηση του Γιάννη Στουρνάρα στην ΤτΕ και την τοποθέτηση στο υπουργείο Οικονομικών ενός προσώπου που θα σηματοδοτεί πολιτική στροφή. Ο Νίκος Δένδιας εμφανίζεται ως ο επικρατέστερος, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε και το Star, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν ότι θα είναι, τελικά, ο στενός του συνεργάτης και βουλευτής Επικρατείας κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης, ένας οικονομολόγος με αριστερό (απώτατο) παρελθόν που υπήρξε, όμως, εκ των ιδρυτικών στελεχών του υπερσυντηρητικού Δικτύου 21 και θεωρείται καλός χειριστής του πολιτικού παρασκηνίου.
Ωστόσο από το πρωί της Κυριακής το Μέγαρο Μαξίμου διακινεί το όνομα του καθηγητή του Stanford και του Columbia Νίκου Οικονομίδη, στενού φίλου του πρωθυπουργού από το παρελθόν, ως το νέο και άφθαρτο πρόσωπο που θα μπορούσε να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών ή κάποιον παρεμφερή ρόλο περί την διαπραγμάτευση του χρεόυς και να δώσει το σήμα της επανεκκίνσης.
Ήδη η κυβέρνηση έχει κυριολεκτικά παραλύσει καθώς άπαντες αναμένουν τις αποφάσεις του πρωθυπουργού και υπάρχουν φόβοι για νέες εμπλοκές και “καραμπόλες” της τελευταίας στιγμής που μπορεί να καθυστερήσει κι άλλο τον ανασχηματισμό.
Οι πηγές που θεωρούν πιθανή την “επιστράτευση” του κ. Χρύσανθου Λαζαρίδη αναφέρουν ως επιχείρημα ότι είναι από τους λίγους ανθρώπους που μπορεί να παραλάβει τη σκυτάλη από τον κ. Στουρνάρα για να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση για τη βιωσιμότητα του χρέους, που είναι το μείζον θέμα της χώρας, κατά τρόπο μάλιστα που να μην έχει τριβές με το νέο διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, ο οποίος, επίσης από τη νέα του θέση, θα διαδραματίσει ρόλο στα οικονομικά πράγματα. Ακόμη, τον γνωρίζει η Τρόικα και ο κ. Σόιμπλε και δεν θα χρειαστούν συστάσεις.
Ο κ. Λαζαρίδης έμεινε εκτός κάδρου το τελευταίο δεκαπενθήμερο, που οργιάζουν οι φήμες.
ΌΠως αναφέρει στο ρεπορτάζ του το protothema.gr, παρομοίως απορρίφθηκε και το όνομα του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, που έπαιξε για μερικές ώρες και είναι πλέον αμφίβολο αν θα παραμείνει στην κυβέρνηση, μετά το σημερινό ραντεβού του κ. Σαμαρά με την αδελφή του, Ντόρα Μπακογιάννη.
Αν η κυρία Μπακογιάννη μπει στην κυβέρνηση ή πάρει τη θέση του Επιτρόπου της χώρας στην ΕΕ, τότε ο κ. Μητσοτάκης θα μείνει εκτός κυβέρνησης, αφού δύο κρατικοί αξιωματούχοι από την ίδια οικογένεια δεν χωρούν, όταν μάλιστα και ο υιός της κυρίας Μπακογιάννη είναι περιφερειάρχης με τις ευλογίες της ΝΔ. Το αντίθετο θα είναι προσωπική ήττα του κ. Σαμαρά.
Κατά τα λοιπά, ανοικτά είναι όλα τα ενδεχόμενα. Φαίνεται πάντως να μετακινούνται από τα υπουργεία τους ή να μένουν εκτός κυβέρνησης οι κ.κ. Θανάσης Τσαυτάρης από το Γεωργίας, Κωστής Χατζηδάκης από το Ανάπτυξης και Άδωνις Γεωργιάδης από το Υγείας, στους οποίους χρεώνεται έλλειμμα πολιτικής διαχείρισης και συγκρούσεις με κοινωνικές τάξεις και ομάδες εργαζομένων που στοίχισαν εκλογικά στη Ν.Δ.
Η ηγεσία του κόμματος θέλει να κάνει πολιτικές κινήσεις, που θα τις συμβολίσει και με αλλαγή προσώπων, προκειμένου να αποκαταστήσει τις σχέσεις του κόμματος με τους αγρότες, τους μικρομεσαίους και τους αυτοαπασχολούμενους και τους επαγγελματίες στο χώρο της Υγείας, με τους οποίους έχει συγκρουστεί από τα τηλεοπτικά παράθυρα ο κ. Γεωργιάδης.
Επίσης, την έξοδο βλέπει και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης, για τον οποίο επιμένουν διάφορες ανυπόστατες επί του παρόντος φήμες περί εμπλοκής του σε όζουσα υπόθεση την οποία, όμως, ίσως αναδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στη θέση τους μένουν οι κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στο Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος στο Εθνικής Άμυνας, Όλγα Κεφαλογιάννη στο Τουρισμού και Γιάννης Μανιάτης στο Ενέργειας ενώ η θέση του αναπληρωτή φαίνεται να καλύπτεται από τον ορθοπαιδικό και πρώην καλαθοσφαιριστή κ. Βασίλη Κικίλια.
Το πόσες θέσεις θα πάρει το ΠΑΣΟΚ θα εξαρτηθεί από τι συζητήσεις που θα έχει ο κ. Σαμαράς με τον κ. Βενιζέλο. Φαίνεται πάντως ότι παραμένει στην κυβέρνηση ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όπως και η κυρία Φώφη Γεννηματά, ενώ είναι πιθανή η είσοδος του κ. Πάρι Κουκουλόπουλου και του κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.
Τέλος, δεν είναι σαφές αν ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος και ο κ. Χρήστος Αηδόνης συγκαταλέγονται στο ΠΑΣΟΚ ή στους ανεξάρτητους, προκειμένου να ενισχυθεί η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή.