Αντιμέτωπη με δημοσιονομικά κενά θα βρεθεί η Ελλάδα κατά τα επόμενα έτη, όπως προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στη μηνιαία έκθεσή της για τον Ιούνιο.
Η έκθεση της ΕΚΤ έρχεται να συμπληρώσει την αντίστοιχη έκθεση αξιολόγησης του ΔΝΤ και διαλύει το κλίμα αισιοδοξίας που επιχειρεί να καλλιεργήσει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία διατείνεται πως δεν απαιτείται περαιτέρω δανεισμός και δεν θα ληφθούν επιπλέον μέτρα, ενώ στο πλαίσιο του “μυνήματος των ευρωεκλογών” προαναγγέλει χαλάρωση και φοροελαφρύνσεις έστω και σε μικρές ομάδες του πληθυσμού.
Η Ευρωτράπεζα σημειώνει πως η ελληνική κυβέρνηση «έχει δεσμευτεί» πως θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την περίοδο 2015 – 2018, ακόμα και αν αυτό προϋποθέτει την «επέκταση μέτρων που λήγουν». Η τελευταία αναφορά παραπέμπει ευθέως σε πρόσθετα μέτρα, όπως σημείωνε και η έκθεση του ΔΝΤ.
Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη έκθεσή του για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τοποθετεί το δημοσιονομικό κενό για το 2015 στο 1% του ΑΕΠ, ήτοι περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η ΕΚΤ δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένο ποσό, όμως, όπως και το ΔΝΤ, σημειώνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει «φιλόδοξους στόχους» πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2015 και μετά. Μη επίτευξη αυτών των στόχων θα σημαίνει μεγαλύτερο δημοσιονομικό κενό.
Η Ευρωτράπεζα τονίζει πάντως πως η Ελλάδα βρίσκεται «εντός τροχιάς» προκειμένου να πετύχει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2014.
Η έκθεση στέκεται στην επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος 0,8% του ΑΕΠ κατά το 2013, όμως επισημαίνει πως πέραν του πρωτογενούς επιπέδου, που δεν περιλαμβάνει το κόστος στήριξης των τραπεζών, τα δημοσιονομικά αποτελέσματα ήταν «σαφώς χειρότερα».
Σημειώνει πως αυτό το γεγονός «αντανακλά το μεγάλο κόστος για την παροχή βοήθειας στον χρηματοπιστωτικό τομέα (10,6% του ΑΕΠ)».