ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΤΥΧΑΝ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΤΙΜΗΘΗΚΑΝ ΔΙΟΤΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ
Εκτός τροχιάς των υπεραισιόδοξων, απ’ ότι φαίνεται, σεναρίων της τρόϊκας -όπου εμφιλοχωρεί, προφανώς, η πολιτική σκοπιμότητα των δανειστών να παρουσιάζουν επιτυχημένο και βιώσιμο το πρόγραμμα- βρίσκονται οι προβλέψεις του τμήματος μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος, σε μία έρευνα που υπάρχει στην πρόσφατη έκθεση που παρέδωσε ο απελθών διοικητής της κ. Γιώργος Προβόπουλος αλλά, όλως τυχαίων, ουδείς ανακάλυψε.
Την έρευνα-πρόβλεψη έφερε στο φως, σήμερα, ο οικονομικός συντάκτης Γιώργος Παππούς και δημοσίευσε η ιστοσελίδα iefimerida.gr. Σύμφωνα με αυτήν, λοιπόν, η ειδική μελέτη για την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας λαμβάνει ουσιαστικά υπόψιν τις πιο αντιπροσωπευτικές περιόδους των τελευταίων δεκαετιών και αναπτύσσει τρία σενάρια για τη δυναμική του ΑΕΠ των επόμενων 15 ετών.
Και τα τρία σενάρια βασίζονται στις υποθέσεις ότι η δημόσια κατανάλωση παραμένει σταθερή σε πραγματικούς όρους, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση αυξάνεται με ρυθμό 1% κατ’ έτος, δηλαδή με ρυθμούς χαμηλότερους από το μισό των ρυθμών ανόδου της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά την περίοδο 1980-2000, η οποία θεωρείται αντιπροσωπευτική επειδή δεν περιλαμβάνει την 8ετία 2001- 2008, όπου το ΑΕΠ “πετούσε”. Τα σενάρια διαφέρουν μόνο ως προς τις υποθέσεις σχετικά με τη δυναμική των εξαγωγών και των επενδύσεων και είναι ενδεικτικό ότι ενώ στο απαισιόδοξο σενάριο οι εξαγωγές προβλέπεται να αυξάνονται κατά μέσο όρο με ρυθμό 3%, στο αισιόδοξο ο πήχης ανεβαίνει στο 8%.
Πού καταλήγουν, όμως, οι οικονομολόγοι της Τράπεζας;
Σύμφωνα με το απαισιόδοξο σενάριο το ΑΕΠ θα “τρέχει” με ρυθμούς μόλις 1,4%, σύμφωνα με το αισιόδοξο με ρυθμούς 2,9% και σύμφωνα με το κεντρικό σενάριο με 2,1%. Τι προβλέπει την ίδια ώρα η τελευταία μελέτη Βιωσιμότητας του Χρέους από το ΔΝΤ;
Ρυθμούς 2,9% το 2016, 3,7% το 2016, 3,5% το 2017, 3,3% το 2018, 3,6% το 2019, 2,6% το 2020, δηλαδή σαφώς υψηλότερους ρυθμούς ακόμα και από το αισιόδοξο σενάριο της ΤτΕ!!! Τι σημαίνει, όμως, μικρότερο ΑΕΠ από αυτό που έχει προβλέψει η Τρόικα; Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΔΝΤ θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του Χρέους έως και 10 μονάδες το 2020, δηλαδή στο 137% του ΑΕΠ, ανατρέποντας πλήρως τους σχεδιασμούς και της Αθήνας και των δανειστών…