ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΑΠΟ 550 ΣΕ 380 ΕΚΑΤ.
Με εκπροσώπους των ένστολων έχει διαδοχικές συναντήσεις στις 11 το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με στόχο την επίτευξη μια πολιτικής συμφωνίας μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την αποκατάσταση των περικοπών που έγιναν το 2012.
Οι αποφάσεις του ΣτΕ αφορούν συνολικά 268.500 ενστόλους, 80.000 εν ενέργεια στελέχη στις Ένοπλες Δυνάμεις, 53.000 στην ΕΛΑΣ, 8.000 πυροσβέστες, 7.500 λιμενικούς και περίπου 120.000 απόστρατους όλων των Σωμάτων Ασφαλείας.
Στόχος του ΥΠΟΙΚ, είναι να μειωθεί το κόστος του Δημοσίου για τα αναδρομικά που θα καταβάλλει σταδιακά, κατά 170 εκατ. ευρώ (από τα 550 εκατ. ευρώ στα 380 εκατ. ευρώ). Το συγκεκριμένο κονδύλι αφορά στην πλήρη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ και κατανέμεται σε 420 εκατ. ευρώ για τους εν ενεργεία και σε 130 εκατ. ευρώ για τους συνταξιούχους. Παράλληλα, στο ΓΛΚ υπολογίζουν και το μόνιμο κόστος των 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, από τις μισθολογικές αυξήσεις.
Ο κ. Σταϊκούρας δεσμεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τη Βουλή ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει «σε σύντομο χρονικό διάστημα» ρυθμίσεις που θα εναρμονίζονται με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορά τους ένστολους, χωρίς ωστόσο να δεσμευτεί και χρονικά, καθώς η σχετική δαπάνη δεν έχει προϋπολογιστεί για το 2014.
Πάντως, από τη Θεσσαλονίκη – στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) – τη Δευτέρα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επισήμανε, αναφερόμενος στους ενστόλους, ότι «δεν ωφελεί να φλερτάρουμε με πισωγυρίσματα, να καταθέτουμε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις και να επιδιώκουμε ασύμμετρες εξαιρέσεις».
«Δεν ωφελεί», πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας, «να ρισκάρουμε με δοκιμές και να επιδοτούμε σε ανώριμες θορυβώδεις πρακτικές».
Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία ο επανακαθορισμός του ρόλου και της ευθύνης όλων «πολιτών, κοινωνίας, κράτους, δικαιοσύνης, πολιτικής, αγοράς», όπως είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι απαιτούνται συγκλίσεις, εθνικό σχέδιο και σκληρή δουλειά. Υπογράμμισε, ότι αυτή τη χρονική περίοδο υπάρχει μια οδός που προσδιορίζεται «από την καλλιέργεια κουλτούρας κοινωνικής και πολιτικής συνεννόησης, συγκλίσεων και δημιουργικών συνθέσεων».
Όσον αφορά την εξοικονόμηση των 170 εκατ. ευρώ προβλέπεται ότι θα προκύψει από ένα «μείγμα» ενεργειών και συμφωνιών που αφορούν σε παραμέτρους της απόφασης του ΣτΕ:
Η πρώτη παράμετρος, αφορά το εάν υπάρχει η νομική δυνατότητα συσταλτικής ερμηνείας των συγκεκριμένων αποφάσεων του ΣτΕ (η πρώτη αίσθηση συνηγορεί υπέρ αυτού), ήτοι ο περιορισμός του χρονικού ορίζοντα των αναδρομικών ή η δυνατότητα για θεσμοθέτηση μικρότερων περικοπών από αυτές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, ήδη πραγματοποιήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, συσκέψεις των νομικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, για να αξιολογηθεί το σκεπτικό των αποφάσεων.
Η δεύτερη παράμετρος, αφορά το γεγονός ότι περίπου 75.000 ένστολοι έλαβαν κοινωνικό μέρισμα με αποκλειστικό κριτήριο το ύψος των αποδοχών τους (δεν έπρεπε να υπερβαίνουν τα 1.500 ευρώ). Το ερώτημα που ανακύπτει είναι εάν θα πρέπει, με την αποκατάσταση των αποδοχών στο πρότερο ή σε υψηλότερο επίπεδο από το τρέχον, να επιστραφούν στο Δημόσιο τα ποσά του μερίσματος.
Τέλος, η τρίτη παράμετρος αφορά το εάν, με δεδομένο ότι ως «αντιστάθμισμα» στις περικοπές των αποδοχών είχαν «ξεπαγώσει» οι μισθολογικές προαγωγές, η αναπροσαρμογή των αποδοχών μετά την απόφαση του ΣτΕ θα γίνει με βάση τους νέους βαθμούς.
Πηγή: http://www.skai.gr