Χαρακτήρα μείζονος πολιτικής αντιπαράθεσης προσλαμβάνει η ψήφιση του νομοσχεδίου για την μικρή ΔΕΗ μετά την πρόταση Τσίπρα για δημοψήφισμα ενώ το Μαξίμου μετατρέπεται σε στρατηγείο που παρακολουθεί και συντονίζει τις κινήσεις της κυβέρνησης σε όλα τα πεδία.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το Στρασβούργο έβαλε το πλαίσιο από την πλευρά της κυβέρνησης λέγοντας ότι “δεν θα επιτρέψω σε φανατικούς λαϊκιστές να εμποδίσουν την πρόοδο. Η πρόοδος περνά μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις”. Εκτός από την πρόοδο όμως μέσα από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και τα υπόλοιπα 11 προαπαιτούμενα περνά και η μεγάλη αξιολόγηση της Τρόικας που θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο και χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς συναρτάται με την έναρξη της συζήτησης για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Μέσα από την αντιπαράθεση για την ΔΕΗ ο κ. Σαμαράς θα προβάλλει “ως ο πρωθυπουργός που προωθεί με αποφασιστικότητα της μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την χώρα έναντι της αντιπολίτευσης και των συνδικαλιστών που εκφράζουν συντεχνιακά συμφέροντα και μένουν κολλημένοι στο χθες”.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση και η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ δεν δείχνουν να έχουν βρει κάποιο σημείο επαφής. Η κυβέρνηση έχει αφήσει ανοικτό ακόμα και το ενδεχόμενο της επιστράτευσης, ενώ και οι συνδικαλιστές δεν δείχνουν διάθεση υποχώρησης. Μάλιστα η ΓΕΝΟΠ έχει προγραμματίσει για το απόγευμα συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Χαλκοκονδύλη.
Κινητοποιήσεις θα γίνουν και σε όλους τους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς ΑΗΣ (Αγίου Δημητρίου, Καρδιάς, Αμυνταίου και Μελίτης στη Δυτική Μακεδονία), σε όλα τα ορυχεία (λεκανοπέδιο Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Φλώρινας, καθώς και εκείνα του Νοτίου Πεδίου, της Καρδιάς, της Μαυροπηγής και του Αμυνταίου), στα υδροηλεκτρικά έργα του Πολυφύτου, της Σφηκιάς, του Εδεσσαίου και του Άγρα, στον ΑΗΣ Κομοτηνής, το υδροηλεκτρικό έργο του Θησαυρού στη Δράμα, το υδροηλεκτρικό έργο στο Πουρνάρι της Άρτας και σε όλο το υδροηλεκτρικό σύστημα του Αλιάκμονα.