Η κυβέρνηση, πλέον, βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς, παρά το γεγονός ότι δηλώνει κατηγορηματικά πως οι προτάσεις δεν αθροίζονται, η πίεση που ασκείται από διαφορετικές πλευρές είναι ασφυκτική.
Το απόγευμα της Τρίτης ήρθε να προστεθεί και μια πέμπτη πρόταση για δημοψήφισμα, αυτή τη φορά, από 15 ανεξάρτητους βουλευτές οι οποίοι δηλώνουν υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος και κατηγορούν την κυβέρνηση για απαράδεκτες μεθοδεύσεις.
Οι δεκαπέντε ανεξάρτητοι βουλευτές είναι οι: Παρίσης Μουτσινάς, Μάρκος Μπόλαρης, Νικόλαος Σταυρογιάννης, Δημήτριος Ανδρουλάκης, Οδυσσέας Βουδούρης, Χρυσούλα- Μαρία Γιαταγάνα, Κωνταντίνος Γιοβανόπουλος, Τσαμπίκα Ιατρίδη, Βασίλειος Καπερνάρος, Γεώργιος Κασαπίδης, Νικόλαος Νικολόπουλος, Γεώργιος Νταβρής, Θεόδωρος Παραστατίδης, Πέτρος- Γιώργος Τατσόπουλος, Θεοδώρα Τζάκρη.
Οι ανεξάρτητοι βουλευτές, πάντως, απέφυγαν να αναφέρουν εάν θα υπογράψουν την πρόταση άλλου κόμματος ή θα καταθέσουν δική τους.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να δώσει νέα… ώθηση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα για να πιέσει ασφυκτικά προς την πλευρά του Μαξίμου ώστε να ανοίξει η Ολομέλεια και διεξαχθεί η συζήτηση.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι η «κοινή λογική» επιβάλλει την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας, ενώ, επιμένει στο ότι ο αριθμός των 120 βουλευτών υπάρχει και συνεπώς πρέπει να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες. Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, παρά τις επιμέρους διαφορές, η αντιπολίτευση έχει ένα κοινό σκεπτικό και καταλήγει σε ένα κοινό «διά ταύτα».
Επιπλέον, ο αριθμός των ανεξάρτητων βουλευτών δίνει το δικαίωμα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει επισταμένως το άνοιγμα της Ολομέλειας από τη στιγμή που εάν συμψηφιστούν οι προτάσεις των τριών κομμάτων της Αριστεράς και οι δεκαπέντε ανεξάρτητοι οι υπογραφές φθάνουν τις 124.
Μία εξαιρετικά εύθραυστη ισορροπία διαμορφώνουν κοινοβουλευτικά και συνταγματικά οι κινήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συλλογή 120 υπογραφών προκειμένου να έρθει το αίτημα για δημοψήφισμα περί το ν0μοσχέδιο για τη “μικρή ΔΕΗ”΄στην Ολομέλεια της Βουλής. Η αντιπαράθεση του προέδρου της Βουλής με το Μέγαρο Μαξίμου και οι δημόσιες τοποθετήσεις της Σοφίας Βούλτεψη δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει περιέλθει σε αμηχανία και φοβάται ότι οι συνθήκες μπορούν να μπλοκάρουν την ψήφιση του νομοσχεδίου. Είναι προφανές ότι η κατάσταση βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς διατυπώνονται διάφορες κοινοβουλευτικές και συνταγματικές ερμηνείες.
Φυσικά, το τελικό δίλημμα ίσως το έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος πρέπει να αποφασίσει εάν θα τηρήσει τις συνταγματικές διατάξεις ή θα φανεί για ακόμα μια φορά ελαστικός προ των απαιτήσεων της κυβέρνησης και της τρόϊκας.
ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΕΙΔΕΙΣ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ;
ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ
Ειδικότερα, όπως εξηγούν, στην περίπτωση που συλλεγούν οι 120 υπογραφές από ξεχωριστές αλλά ομοειδείς προτάσεις με αίτημα για δημοψήφισμα επι του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, αμέσως μετά την ψήφιση του και χωρίς να έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ, τότε υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην προσυπογράψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και να μείνει εκκρεμές το νομοσχέδιο εως την σύγκληση της Ολομέλειας.
Σημειώνουν δε ότι εκτός της πολιτικής πίεσης που είναι βέβαιο ότι θα ασκήσει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προς τον κ. Παπούλια σε πιθανή συνάντηση στην οποία θα του επισημάνει ότι οφείλει να μην υπογράψει το νομοσχέδιο την ώρα που εκκρεμεί η συζήτηση για το δημοψήφισμα, ο ίδιος ο Πρόεδρος είναι πολύ πιθανό να μην προχωρήσει στην υπογραφή του νόμου επικαλούμενος τις σχετικές Συνταγματικές διατάξεις.
Το γεγονός αυτό – όπως επισημαίνουν – θα αναγκάσει την κυβέρνηση εσπευσμένα να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας καθώς σε διαφορετική περίπτωση και με «μπλοκαρισμένο» το νομοσχέδιο θα εκπεμφθεί λάθος μήνυμα προς τους επίδοξους επενδυτές.
Πάντως ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης περιμένει την κατάθεση των σχετικών προτάσεων προκειμένου σε πρώτη φάση να διαπιστώσει αν είναι κοινό το αίτημα, επισημαίνοντας ταυτοχρόνως ότι με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής ο μόνος λόγος για τον οποίο μπορεί να ζητηθεί δημοψήφισμα είναι αυτό να αφορά ψηφισμένο νομοσχέδιο και όχι δημοσιευμένο σε ΦΕΚ νόμο.
Εκτός αυτού επιμένει στην πολιτική άποψη για άμεση συζήτηση της προτάσεως για δημοψήφισμα εφόσον βεβαίως αυτή συγκεντρώσει τις 120 υπογραφές ώστε η κυβέρνηση να δείξει ότι δεν έχει τίποτα να φοβηθεί.