ΤΙ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΠΟΙΑ “ΝΤΡΙΜΠΛΑ” ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΣΑΜΑΡΑΣ- ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΚΘΕΣΟΥΝ ΤΟΝ Β. ΜΕΙΚΑΡΑΚΗ- ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, αργά χθες βράδυ από το Θερινό Τμήμα της Βουλής, ακολούθησαν ολονύκτιες διαβουλεύσεις ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης σε μια προσπάθεια να καθορίσουν κοινή στάση, αλλά και μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, καθώς το ζήτημα απασχόλησε τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.
Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, σύμφωνα με πληροφορίες του “protothema.gr”, κατέληξαν σε μια συμβιβαστική φόρμουλα, που να μην «αδειάζει» τον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες είχε αποδεχθεί τη συνάθροιση των υπογραφών των βουλευτών και είχε υποστηρίξει την άποψη ότι μπορεί να συνέλθει εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής ακόμη και μέσα στο προσεχές Σαββατοκύριακο ώστε να απορρίψει το αίτημα της αντιπολίτευσης, το οποίο θέλει 180 ψήφους για να υλοποιηθεί.
Ειδικότερα, οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος συμφώνησαν ότι την απόφαση για το αν μπορεί να συναθροιστούν οι υπογραφές θα την λάβει κατ΄ αρχήν η Διάσκεψη των Προέδρων του Κοινοβουλίου. Και εφόσον στο διακομματικό αυτό όργανο, εκφραστούν, όπως είναι βέβαιο διαφωνίες από τον ΣΥΡΙΖΑ –ο οποίος ήδη από χθες δια του Αλέξη Τσίπρα απεφάνθη ότι ξεπερνούν τους 120 οι βουλευτές που ζητούν σύγκληση της Ολομέλειας- αλλά και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, η τελική απόφαση θα ληφθεί από τα 100 μέλη του Θερινού Τμήματος.
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κλείσει το ζήτημα πριν από το Σαββατοκύριακο και πιθανότατα σήμερα ή το αργότερο αύριο, καθώς, όπως υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές, «το Θερινό Τμήμα είναι το μόνο αρμόδιο για να αποφανθεί για το παραδεκτό των αιτημάτων», καθώς –κατά την κυβερνητική εκτίμηση- οι προτάσεις της αντιπολίτευσης «δεν είναι ενιαίες» και το σκεπτικό τους είναι αντικρουόμενο.
Επισημαίνουν για παράδειγμα ότι η ΔΗΜΑΡ, η οποία θα καταθέσει σήμερα την πρότασή της, τάσσεται υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και βρίσκεται στον αντίποδα με το αίτημα του ΚΚΕ, το οποίο –χωρίς να έχει καταθέσει ακόμη την πρότασή του- επιμένει στη θέση του για αναδρομική κατάργηση όλης της νομοθεσίας που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ η Χρυσή Αυγή θέλει «εθνικοποίηση» όλων των φορέων ενέργειας.
Εν τω μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε το βράδυ της Τετάρτης την πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σύμφωνα με τα άρθρα 44 παρ. 2 του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλής για το ψηφισμένο νομοσχέδιο με τίτλο «Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας» που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, με το ερώτημα αν οι Έλληνες πολίτες εγκρίνουν το εν λόγω ψηφισμένο νομοσχέδιο.
Την Πέμπτη, στην τελευταία συνεδρίαση του πρώτου Θερινού Τμήματος της Βουλής, αναμένεται να δοθεί η τελική μάχη για το δημοψήφισμα περί του ψηφισμένου, πλέον, νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» που ζητεί σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση, αλλά με έξι διαφορετικές προτάσεις που είναι αμφίβολο ακόμη αν θα συναθροιστούν.
Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ είχαν καταθέσει διαφορετικές προτάσεις, ενώ καθένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δηλαδή η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ, η ΔΗΜΑΡ, καθώς και η χωριστή κοινοβουλευτική ομάδα που αποτελούν οι ανεξάρτητοι βουλευτές, έχουν ανακοινώσει ότι θα καταθέσουν διαφορετικές προτάσεις με τις οποίες θα ζητούν να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής για να αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Το αν θα συγκεντρωθεί, ο απαιτούμενος αριθμός των 120 υπογραφών, θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο των προτάσεων που θα υποβληθούν και αν αυτές θα θεωρηθούν ομοειδείς.