ΕΞΕΛΕΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΕ 422 ΨΗΦΟΥΣ.
Με 422 ψήφους υπέρ, 220 κατά και 47 λευκά το Ευρωπαϊκό Κονοβούλιο επικύρωσε την υποψηφιότητα τού Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πολιτικές που θα τονώσουν την ανάπτυξη και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Ενεργειακή «απεξάρτηση» της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Ρωσία και η δημιουργία μια ενεργειακής ένωσης. Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Η θεσμική μεταρρύθμιση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και η περαιτέρω ενοποίησή της καθώς και οι σχέσεις ανάμεσα στη Μεγάλη Βρετανία και την Ε.Ε αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες του Ζαν- Κλοντ Γιουνκέρ ο οποίος αναμένεται -εκτός απροόπτου- να λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Στην ομιλία του ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που προηγήθηκε της ψηφοφορίας ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι γραμματεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ούτε υπασπιστής του Κοινοβουλίου. Ο κ. Γιουνκέρ που ξεκίνησε την ομιλία του στα γαλλικά τόνισε πως η Επιτροπή θα είναι ένα πολιτικό όργανο. «Η επόμενη Επιτροπή θα είναι περισσότερο πολική από όσο στο παρελθόν. Στην Ευρώπη υπάρχει χώρος για όνειρο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιουνκέρ.
Ο υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε τέλος τις εθνικές κυβερνήσεις να σταματήσουν να κατηγορούν τις Βρυξέλλες και να μιλούν για εθνικές επιτυχίες ή ήττες. «Στην Ε.Ε όλοι μαζί κερδίζουμε και όλοι μαζί χάνουμε» υποστήριξε ο κ. Γιουνκέρ. Συνεχίζοντας την ομιλία του στα Γερμανικά, «τη γλώσσα των Παγκόσμιων Πρωταθλητών» όπως τη δήλωσε λόγω της νίκης της Γερμανίας στον τελικό του Μουντιάλ, ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ τόνισε πως είναι υπέρμαχος της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς.
«Η οικονομία υπάρχει για να υπηρετεί του πολίτες, όχι το αντίστροφο […] Τα επόμενα τρία χρόνια θα προσπαθήσω να υπάρξουν επενδύσεις 300 δισ. ευρώ, δημόσιες αλλά και ιδιωτικές επενδύσεις. Θα το πετύχουμε και θα ήμουν ευγνώμων για τη στήριξη του Κοινοβουλίου» δήλωσε ο κ. Γιουνκέρ.
Αναφορικά με την κρίση, ο υποψήφιος πρόεδρος της Επιτροπής υποστήριξε πως «η Ε.Ε. κατάφερε να επιδιόρθωσε εν πτήσει ένα φλεγόμενο αεροσκάφος. Πολλοί θεωρούσαν χαιρέκακα πως θα καταρρεύσει η Ευρωζώνη και πως η Ελλάδα θα εξέλθει από το ευρώ. Είμαι υπερήφανος που η Ελλάδα αυτή η θαυμάσια χώρα και αυτός ο υπέροχος λαός εξακολουθεί να είναι μέλος της Ένωσης. Αλλά κάναμε και λάθη. Ένα φλεγόμενο αεροσκάφος δεν επιδιορθώνεται εύκολα όταν βρίσκεται στον αέρα» υποστήριξε ο κ. Γιουνκέρ, επαναλαμβάνοντας πως πρέπει να επανεξεταστεί ο ρόλος της Tρόικας και να υπάρξει δημοκρατικός έλεγχος από το Κοινοβούλιο.
Πηγή: protothema.gr