Στην Ρώμη βρέθηκε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να έχει συνάντηση εργασίας με τον Ιταλό ομόλογό του κ. Μετέο Ρέντσι ο οποίος παρέλαβε από την χώρα μας την σκυτάλη της προεδρίας της ΕΕ.
Το ραντεβού κλείστηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και ο πρωθυπυργός πέταξε κατευθείαν από τις Βρυξέλλες. Στην συνάντηση θα συζητηθούν οι οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωπαική Ένωση και στις δύο χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.
Ο κ. Ρέντσι μετά την επιτυχία του στις ευρωεκλογές σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας κ. Ολάντ έθεσε στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου την ανάγκη να ελαστικοποιηθεί το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας για τις χώρες που ακολουθούν μεταρρυθμίσεις. Φυσικά σκόνταψε στην αντίδραση του Βερολίνου και η χρυσή τομή βρέθηκε με την “εξάντληση της ευελιξίας του Συμφώνου” που φυσικά δεν ικανοπποιεί τις χώρες του Νότου που ασφυκτιούν από την λιτότητα που επιβάλλει το Βερολίνο.
Την εβομάδα εκείνη πάντως ο κ. Σαμαράς σε συνέντευξή του στην γερμανική Handelsplatt είχε δηλώσει ότι το Σύμφωνο δεν αναιρεί την ανάπτυξη. Στην σημερινή τους συνάντηση πάντως αναμένεται να συμφωνήσουν ότι η ΕΕ θα πρέπει να κάνει περισσότερα στον τομέα της ανάπτυξης και την αντιμετώπισης της ανεργίας που μαστίζει κυρίως τις χώρες του Νότου και να χρηματοδοτήσει γενναία επενδυτικά προγράμματα. Αναμένεται να συζητηθεί και η σύνθεση της νέας Ευρωπαικής Επιτροπής που απασχόλησε και την Σύνοδο Κορυφής.
Ο κ. Σαμαράς στήριξε τον κ. Ρέντσι που θέλει να αναλάβει το χαρτοφυλλάκιο των Εξωτερικών η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του του 41 ετών Φεντερίκα Μογκερίνι. Για το θέμα πάντως υπήρξε διάλογος μεταξύ Ρέντσι και Γιούνκερ ο οποίος του είπε ότι “εκείνος ορίζει την σύνθεση της Επιτροπής” και τον Ιταλό πρωθυπουργό να του απαντά “αν δεν την κάνεις Επίτροπο Εξωτερικών πες μου να σου στείλω άλλη”. Ελλάδα και Ιταλία έχουν ένα ακόμη κοινό θέμα το μεταναστευτικό καθώς οι δύο χώρες δέχονται την μεγαλύτερη πίεση από τις μεταναστευτικές ροές. Αμφότεροι επιθυμούν η ΕΕ να ενισχύσει τις χώρες την αντιμετώπιση του ζητήματος.
Ο κ. Σαμαράς θεωρεί σημαντική την παρέμβαση του κ. Γιούνκερ στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής που προήδρευσε ως πρόεδρος της Κομισιόν και ο οποίος ανέφερε ότι “η ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσει ότι εφόσον έχει κοινά σύνορα θα πρέπει και να τα προστατεύσει”. Οι εξελίξεις στην Ρωσία και οι κυρώσεις της Ευρωπαικής Ένωσης που προοπτικά επηρρεάζουν το κόστος της ενέργειας είναι ένα ακόμη θέμα προς συζήτηση σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Ικανοποίηση για συνάντηση με Μέρκελ
Ο πρωθυπουργός πάντως στην ενημέρωση που έκανε χθες στους δημοσιογράφους έδειξε ικανοποιημένος από την συνάντηση του με την κα Ανγκέλα Μέρκελ που διήρκεσε 40 λεπτά και όπως έλεγαν οι συνεργάτες του έγινε σε εξαιρετικό κλίμα. Στην συνάντηση ήταν παρόν και ο υπορυγός Οικονομιών κ. Γκίκας Χαρδούβελης και ενημέρωσαν πλήρως την κ. Μέρκελ για τις θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Η κα Μέρκελ ήταν ενημερωμένη για την δεύτερη έξοδο στις αγορές και παρατήρησε προς τον κ. Χαρδούβελη ότι ήταν δύσκολη η ημέρα της εξόδου λόγω της αστάθειας στην χρηματαγορές.
Ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωσε ότι στο δεύτερο δεκαπενθήμερο που θα επανέλθει η Τρόικα για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας πριν από την έναρξη της συζήτησης για το χρέος η ευρωπαίοι εταίροι θα καταλάβουν την πρόοδο που έχει κάνει η χώρα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Ο κ.Σαμαράς επιθυμεί πάντα να πάρει το πράσσιονο φως από το Βερολίνο για να προχωρήσει στο πακέτο των φοροελαφρύνσεων και των φιλολαικών μέτρων στην προσπάθεια να διατηρήσει τον έλεγχο των πολιτικών εξελίξεων σε συνάρτηση πάντα με την προεδρική πλειοψηφία και την αποφυγή των πρόωρων εκλογών που επιδιώκει η αντιπολίτευση.
Πηγή: protothema.gr