Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας της τάξης του 0,7% το 2014, επάνοδο δηλαδή σε τροχιά ανάκαμψης μετά από έξι χρόνια ύφεσης, αλλά και ανεργία στο 26,7% προβλέπει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στην τριμηνιαία έκθεσή του για την οικονομία, που ανακοίνωσε σήμερα.
«Η μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε ήπια ανάπτυξη στη συνέχεια του τρέχοντος έτους, η οποία θα καθορίσει και την τάση του ΑΕΠ στο σύνολό του, θα οδηγήσει σε μικρή υποχώρηση της ανεργίας φέτος, για πρώτη φορά από το 2008. Βεβαίως, καθώς οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας έπονται αυτών στην παραγωγική δραστηριότητα με χρονική υστέρηση 2-3 τριμήνων, η πτώση της ανεργίας θα γίνει αρκετά αισθητή από το τρίτο τρίμηνο, υπό την περιοριστική επίδραση σε αυτήν της σημαντικής διεύρυνσης της εποχικής απασχόλησης σε δραστηριότητες στον ευρύτερο τομέα του τουρισμού» σημειώνεται στην έκθεση.
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, «οι διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας κατά τα τελευταία χρόνια, στις οποίες προστέθηκε από την 1η Ιουλίου η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ κατά 3,9%, θα συμβάλουν στην ενίσχυση της απασχόλησης. Ανασχετικά στην υποχώρηση της ανεργίας, αλλά σε μικρό βαθμό, αναμένεται να επενεργήσει η πραγματοποίηση φέτος των προγραμματισμένων για τη διετία 2013- 2014 απολύσεων στον δημόσιο τομέα. Συνεκτιμώντας το υψηλό επίπεδο της ανεργίας στις αρχές του 2014, η πρόβλεψη για το μέσο επίπεδό της φέτος αναθεωρείται οριακά επί τα χείρω, στο 26,7%, ποσοστό που είναι ελαφρώς μικρότερο του περυσινού (27,5%)», εκτιμά το ΙΟΒΕ.
«Η ολοκλήρωση του εκλογικού κύκλου, χωρίς ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις ή ανατροπές, επιτρέπει τη συνέχιση της δημοσιονομικής πολιτικής και κυρίως των μεταρρυθμίσεων στη δομή και τη λειτουργία του κράτους, καθώς και των διαρθρωτικών αλλαγών σε αγορές προϊόντων- υπηρεσιών, οι ρυθμοί υλοποίησης των οποίων επιβραδύνθηκαν σημαντικά κατά την προεκλογική περίοδο. Άλλωστε, το χρονικό διάστημα το οποίο μεσολαβεί μέχρι την επόμενη αξιολόγηση από την τρόικα είναι μικρό, γεγονός που συνεπάγεται ότι πρέπει να γίνει με γοργούς ρυθμούς η σχετική προετοιμασία, στην οποία περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών» εκτιμά το ΙΟΒΕ.
Πηγή: http://www.skai.gr