Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕς ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΟΥΝ ΤΥΠΙΚΑ ΜΌΝΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΊΑ ΦΟΡΆ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ…
Εκτός συνόρων και χωρίς να έχει την ομάδα Τόμσεν «στα πόδια της», θα διεξάγει η κυβέρνηση την επόμενη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Στη διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού κλίματος που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να σηματοδοτήσει το “τέλος του μνημονίου” αποσκοπεί η παρασκηνιακή συμφωνία του Μεγάρου Μαξίμου με τους δανειστές να αποσυρθεί σταδιακά από την Ελλάδα η τρόϊκα παρότι ο έλεγχος θα παραμείνει ασφυκτικός. Την ώρα που ακόμα και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής συμφωνεί με την τρόϊκα ότι υπάρχει χρηματοδοτικό κενό 14,9 δισ για τα έτη 2015 και 2016 που θα οδηγήσει αναγκαστικά σε μια νέα δανειακή σύμβαση με τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (αφού είναι ακόμα διανόητο να προβεί η Ελλάδα σε έναν τόσο υψηλό νέο δανεισμό με τα τρέχοντα επιτόκια), οι πληροφορίες θέλουν την επόμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας να γίνεται όχι με επίσκεψη της ομάδας Τόμσεν στην Αθήνα αλλά από το…Παρίσι.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΔΝΤ, τις οποίες μετέδωσε ο ανταποκριτής του Mega στην Ουάσινγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου, η επόμενη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την Τρόικα θα ξεκινήσει από το Παρίσι, στις 3, 4 και 5 Σεπτεμβρίου, σηματοδοτώντας τη σταδιακή «απόσυρση» της Τρόικας από την Αθήνα.
Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν «εξ αποστάσεως» και, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, οι επικεφαλής της Τριμερούς θα επισκεφθούν την Αθήνα, μόνο όμως για δύο-τρεις ημέρες, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από τον αξιωματούχο του ΔΝΤ.
Όλα αυτά προέκυψαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ύστερα από αίτημα του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, προς τους εκπροσώπους των δανειστών και τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς η Αθήνα είναι γνωστό ότι επιθυμούσε από καιρό όπως η Τρόικα περιορίσει τις επισκέψεις της στη χώρα μας, τόσο για να μην «πυροδοτεί» αντιδράσεις στην κοινωνία, όσο και για να περάσει σταδιακά το μήνυμα της βήμα-βήμα «απαγκίστρωσης» από το Μνημόνιο.
ΌΠως επισημαίνει και το protothema.gr, οι προθέσεις της κυβέρνησης να κρατήσει μακριά από την Αθήνα τους επικεφαλής της Τρόικας είχαν διαφανεί ήδη στον τελευταίο συνάντηση που είχαν στην Αθήνα πριν από τρεις εβδομάδες.
Τα σημάδια ήταν εξόφθαλμα, προκαλώντας απορίες ακόμα και στους ελεγκτές καθώς για πρώτη φορά στα χρονικά, Έλληνας πρωθυπουργός δεν συνάντησε τους απεσταλμένους των δανειστών στο Μέγαρο Μαξίμου, τις ημέρες που βρέθηκαν στην Αθήνα. Η ομάδα Τόμσεν ήρθε και έφυγε χωρίς να μιλήσουν με τον Αντώνη Σαμαρά, κάτι που δείχνει πως η Αθήνα επιδιώκει να έχει πολιτική διαπραγμάτευση σε ανώτερο επίπεδο, με τους προϊσταμένους των ελεγκτών σε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσινγκτον.
Έτσι η κυβέρνηση θα μπορεί να ισχυρίζεται ότι το μνημόνιο τέλειωσε και η τρόϊκα αποχωρεί, κάτι που τεχνηέντως έχουν θέσει ως αίτημα τις τελευταίες εβδομάδες ακόμα και υπουργοί της κυβέρνησης (σχετικές δηλώσεις Ανδρέα Λοβέρδου).
Έτσι ο πρωθυπουργός αναμένεται να εμφανισθεί με αυτό το επικοινωνιακό ατού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και να εισέλθει στην βαριά λόγω μέτρων φθινοπωρινή περίοδο με τον ισχυρισμό ότι το μνημόνιο τελειώνει και η χώρα γυρίζει σελίδα. Αυτό είναι ένα επιχείρημα που, όπως εκτιμούν στο Μαξίμου, λύνει τα χέρια του Αντώνη Σαμαρά να ζητήσει εξάντληση της θητείας με μια συμφωνία για την προεδρική εκλογή ή εάν χρειαστεί με έναν εκλογικό αιφνιδιασμό περί τα τέλη Οκτωβρίου.