ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΩΡΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ Ο ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΤΟ 2006
Το Φθινόπωρο του 2006, ο τότε υπουργός ΟΙκονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης με μια μάλλον αιφνιδιαστική κίνηση αποφάσισε να προσμετράται εφεξής στο ΑΕΠ το έσοδο που προκύπτει από το …εμπόριο ναρκωτικών και την πορνεία, ο τζίρος, δηλαδή, από τα ερεβώδη και παράνομα κυκλώματα της παραοικονομίας. Στόχος, όπως ανέλυε, τότε, ο βετεράνος οικονομικός αναλυτής Νίκος Νικολάου στην Καθημερινή, η τεχνητή μείωση του χρέους.
Η απόφαση αυτή είχε ξσηκώσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και είχε προκαλέσει δηλώσεις σκεπτικισμού από τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών που, όμως, δεν στάθηκε, τελικά, εμπόδιο στην υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού.
Όπως είναι γνωστό, η μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ με την αναθεώρηση στην οποία προχώρησε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος, τότε, προκάλεσε στο εξωτερικό ποικίλα σχόλια, που κλιμακώθηκαν από βαθιά έκπληξη για το μέγεθος της αύξησης (26%) έως λοιδορίες του τύπου ότι «η πορνεία και τα ναρκωτικά μεγαλώνουν ξαφνικά το ΑΕΠ της Ελλάδος».
Ωστόσο, ο κ. Αλογοσκούφης ενημέρωσε τους εταίρους σε συνεδρίαση του Ecofin και εξασφάλισε τη συναίνεσή τους.
Η αναθεώρηση, που έγινε με έτος βάσης το 2000, έδωσε ως γνωστόν μια αύξηση του ΑΕΠ ίση με 25,7%, η οποία εκφράζει βασικά τον βαθμιαίο μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας σε μια οικονομία υπηρεσιών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 67% της αύξησης του ΑΕΠ προέρχεται από έξι κλάδους. Ο κλάδος του χονδρικού εμπορίου είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αύξηση του ΑΕΠ (16,4%), ενώ ακολουθούν τα ξενοδοχεία και εστιατόρια (15,5% συμμετοχή στην αύξηση), οι κατασκευές (11,19%) και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Οσον αφορά το μαύρο χρήμα από πορνεία, ναρκωτικά κ. λπ. δίνει μόνο το 0,7% από την αύξηση του ΑΕΠ κατά 25,7%.
Οκτώ χρόνια μετά η Ε.Ε αποφασίζει επίσημα, πλέον, πως ότι έκανε, το 2006, η κυβέρνηση Καραμανλή είναι απολύτως ορθό και επισημοποιεί, πλέον, τον μηχανισμό τεχνητής μείωσης του ελλείμματος και του χρέους φια την προσμετρήσεως στο ΑΕΠ κάθε χώρας του τζίρου από τέτοιες έκνομες δραστηριότητες.
Ως εκ τούτου, όσο περισσότερη πορνεία και εμπόριο ναρκωτικών, τόσο μεγαλύτερο ΑΕΠ και τόσο πιο…ανθηρή οικονομία!
ΤΙ ΕΠΙΦΕΡΕΙ Η ΝΕΑ ΟΔΗΓΙΑ
Η νέα οδηγία της ΕΕ θα φέρει τα πάνω-κάτω στον υπολογισμό του ΑΕΠ. Θα συμπεριλαμβάνονται κλάδοι της οικονομίας όπως η πορνεία και οι επενδύσεις στην ανάπτυξη. Υπολογίζεται ότι το δημόσιο χρέος θα συμπιεστεί κατά 2,3%.
Η πορνεία, ως οικονομικό κλάδος
Προσπάθειες δραστικής παραποίησης των στατιστικών στοιχείων στην ευρωζώνη έχουν παρουσιαστεί στο παρελθόν. Η Ελλάδα το 2006, πριν δηλαδή το ξέσπασμα της κρίσης χρέους, προσπάθησε να αυξήσει κατά 25% το ΑΕΠ, με το να υπολογίσει και την παραοικονομία. Η ΕΕ το απέρριψε και τελικά η αναθεώρηση του ΑΕΠ δεν ξεπέρασε το 9,6%. Μόνο και μόνο αυτό το περιστατικό αρκεί για να αντιληφθεί κανείς πόσο καίριας σημασίας είναι η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των στατιστικών στοιχείων.
Τι περιλαμβάνει η νέα οδηγία; Στο εξής τρεις ακόμη τομείς θα υπολογίζονται στο ΑΕΠ. Ο πρώτος είναι η πορνεία. Για πρώτη φορά θα καταγράφεται στις χώρες της ΕΕ ως κλάδος της οικονομίας με θετική επίδραση στο ΑΕΠ. Μέχρι σήμερα καταγράφονταν μόνο σε μερικές, μεταξύ αυτών και στη Γερμανία, δεδομένου ότι η πορνεία είναι νόμιμη. Η Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία έχει υπολογίσει σε εσωτερικό έγγραφο ότι το 2013 ο τζίρος των 400.000 περίπου ιεροδούλων (μεταξύ αυτών το 5% είναι άνδρες), ανέρχεται στα 14,6 δισ. ευρώ. Αν αφαιρέσουμε ορισμένες συνδεδεμένες με το επάγγελμα υπηρεσίες, από το ενοίκιο για τους οίκους ανοχής μέχρι τα ρούχα και τα προφυλακτικά, η «καθαρή» προστιθέμενη αξία αγγίζει τα 7,3 δισ. ευρώ.
Για πρώτη φορά, σύμφωνα πάντα με τη νέα οδηγία, θα ληφθούν υπόψη και παράνομες δραστηριότητες όπως λαθρεμπόριο ναρκωτικών και τσιγάρων ως οικονομική απόδοση. Σε αυτόν τον τομέα τα στατιστικά στοιχεία βρίσκονται στον αέρα ή καλύτερα στα…σκουπίδια. Ο Γερμανικός Σύνδεσμος Καπνοπωλών μαζεύει χιλιάδες πακέτα τσιγάρων από τα σκουπίδια και ελέγχει την ετικέτα φόρου. Από αυτούς τους ελέγχους υπολογίζεται ότι τα αφορολόγητα τσιγάρα φτάνουν τα 3 δισεκατομμύρια, η φορολογική ζημία δε ανέρχεται στα 4 δισ. ευρώ.
Για να υπολογιστεί ο τζίρος από τα ναρκωτικά οι στατιστικολόγοι καταφεύγουν σε επιδημιολογικές καταγραφές των εξαρτήσεων. Το γερμανικό υπουργείο Υγείας σε έρευνα με βάση 9.000 πολίτες μπορεί να υπολογίσει πολύ χονδρικά τις ποσότητες ναρκωτικών που διακινούνται στη μαύρη αγορά και ο τζίρος φαίνεται να ανέρχεται σε ποσό δισ. ευρώ. Αλλά η μεγαλύτερη αλλαγή στα στατιστικά στοιχεία θα προέλθει από τη συμπερίληψη κονδυλίων για επενδύσεις σε τμήματα έρευνας και ανάπτυξης των επιχειρήσεων, που μέχρι τώρα υπολογίζονταν στη διαδικασία παραγωγής.
Θετική και αρνητική πλευρά
Κατά μέσο όρο στην ΕΕ με τη νέα μέθοδο θα ανέβει το ΑΕΠ κατά 2,4%, υπολογίζει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Η ευνοϊκή παράπλευρη συνέπεια θα είναι ότι το ύψος του ΑΕΠ θα «πιέσει» προς τα κάτω το ποσοστό χρέους, που σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία στην ευρωζώνη έχει αγγίξει το 94%. Η γαλλική τράπεζα Societe Generale υπολόγισε ότι με την αλλαγή υπολογισμού θα μειωθεί το χρέος κατά 2,3%. Η αύξηση του ΑΕΠ θα έχει αρνητική παράπλευρη συνέπεια σε εκείνες τις χώρες των οποίων η εθνική συμμετοχή στον κοινοτικό προϋπολογισμό γίνεται στη βάσει του αναθεωρημένου προς τα πάνω ΑΕΠ. Βάσει αυτού λοιπόν θα πρέπει να αυξήσουν και την οικονομική συμβολή τους. Μια τέτοια χώρα είναι, για παράδειγμα, η Σουηδία, που από 3,2 δισ. ευρώ θα πρέπει να δώσει διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων. Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου θα πρέπει να πληρώσουν λιγότερα.
Πηγή: Deutsche Welle