Το ελληνικό κλιμάκιο υπουργών και τεχνοκρατών ετοιμάζεται να ταξιδέψει στο Παρίσι για την πρώτη -και ως εκ τούτου συμβολική- συνάντηση εργασίας με την τρόϊκα προσοκώντας προσδοκώντας να πείσει την Τρόικα να αποδεχτεί τις ελληνικές θέσεις, προκειμένου να κλείσουν το φθινόπωρο τα ανοιχτά μέτωπα στο εργασιακό και το ασφαλιστικό.
Στην ατζέντα της σκληρής διαπραγμάτευσης περιλαμβάνεται η ήδη αποφασισμένη λειτουργική ενοποίηση των Ταμείων, ο συνδικαλιστικός νόμος, η επαναξιολόγηση του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων, η ευνοϊκότερη ρύθμιση οφειλών προς τα ταμεία καθώς και η χάραξη νέας επιδοματικής πολιτικής μέσω του μηχανισμού του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Με τι θέσεις προσέρχεται η ελληνική πλευρά στα επίμαχα ζητήματα, όπως αναφέρεται και σε ρεπορτάζ του protothema.gr:
– Ομαδικές απολύσεις: Οι δανειστές δεν έχουν κάνει βήμα πίσω από την αξίωσή τους να επιβληθεί με νόμο η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Το υπουργείο ελπίζει να μετρήσει υπέρ της ελληνικής θέσης η μελέτη του ILO ( διεθνές γραφείο εργασίας), η οποία διαπιστώνει ότι το καθεστώς έγκρισης των απολύσεων που ισχύει σήμερα υπό την αιγίδα του Ανωτάτου Συμβουλίου Απασχόλησης εγγυάται τη διάρκεια , την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία του μέτρου, όπως απαιτεί η Τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Guy Rider, γενικός διευθυντής του ILO κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης έστειλε καθησυχαστικό μήνυμα στον Υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση ,γεγονός που συμβάλλει στην ενότητα του κυβερνητικού σχήματος με δεδομένο ότι για το ΠΑΣΟΚ το θέμα των ομαδικών απολύσεων αποτελεί «κόκκινη γραμμή».
-Για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου (συνδικαλιστικές άδειες, τρόπος λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις και χρηματοδότηση των συνδικάτων) το υπουργείο ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει όλα τα ενδεχόμενα. Ο κ. Βρούτσης έχει ήδη αναθέσει σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο της Αθήνας μελέτη σε σχέση με τις πρακτικές που ακολουθούν σχετικά με τις προϋποθέσεις κήρυξης απεργίας στον Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα , δέκα χώρες της Ε.Ε (Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Πολωνία,Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία ). Ειδικά για το lock out (κλείσιμο της επιχείρησης από τον εργοδότη ως αντίδραση στην απεργία) αποσαφηνίστηκε ότι έχει καταργηθεί στις περισσότερες χώρες. Τα στελέχη του Υπουργείου αισιοδοξούν ότι αυτό το «αγκάθι» θα αφαιρεθεί από την ατζέντα των συζητήσεων ενώ πιστεύουν ότι για τα υπόλοιπα θέματα οι κοινωνικοί εταίροι θα συμφωνήσουν σε ένα κείμενο 7 σημείων με «αποδεκτές» αλλαγές. Σε αυτό το «ευαίσθητο» θέμα έχει ασκήσει βέτο το ΠΑΣΟΚ που διατηρεί ισχυρότερους δεσμούς με τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
-Στο ασφαλιστικό, το οικονομικό επιτελείο θα προσπαθήσει να κερδίσει χρόνο καθώς δε έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί η έκθεση του ΚΕΠΕ για τις ενοποιήσεις η οποία προφανώς εξαιτίας των ανησυχητικών διαπιστώσεών της θα εισήγαγε καινά δαιμόνια στη διαπραγμάτευση.
Μετά το Παρίσι όμως το θέμα θα ανοίξει. Το αξίωμα «ενιαίοι κανόνες για όλους και ενίσχυση της ανταποδοτικότητας εισφορών και παροχών» θα σηματοδοτήσει μελλοντικές επώδυνες αλλαγές που θα υιοθετηθούν με όχημα τις ενοποιήσεις των ταμείων.
‘Ομως, το μυστικό αίτημα που θα θέσει για πρώτη φορά επισήμως η ελληνική πλευρά στο τραπέζι των διαπραγμάτευσεων με την τρόϊκα είναι ένα συνολικότερο πολιτικό αίτημα. Η δανειακή σύμβαση δεν βγαίνει! Ναι. Παρότι τα τελευταία δύο χρόνια ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας πλειοδοτούσε σε αισιοδοξία για την υλοποίηση του προγράμματος, η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά, πλέον, αυτό που και ο τελευταίος οικονομολόγος ανά τον κόσμο έχει επισημάνει εδώ και καιρό.
Οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχει θέσει η σύμβαση -3,5% φέτος και 4,5% του χρόνου- είναι όχι μόνο ανέφικτοι αλλά εξωπραγματικοί. Με δεδομένο τον εξαιρετικά ανησυχητικό στασιμοπληθωρισμό και τα υφεσιακά κρούσματα σε όλη την ευρωζώνη, κυβέρνηση και δανειστές γνωρίζουν το αυτονόητο. Το ζήτημα είναι εάν θα το ομολογήσουν οι δεύτεροι και θα δεχθούν να συνδέσουν την αναθεώρηση της σύμβασης ως προς τα πλεονάσματα με τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους και την ανάγκη ναδωθούν κονδύλια για ρευστότητα στην αγορά και ανάπτυξη άμεσα.
Το μέλος του ΠΑΣΟΚ Κυριάκος Πιερακάκης που συμμετέχει στην ομάδα του Παρισιού έλεγε τις προάλλες στη ΝΕΡΙΤ ότι “το πρόγραμμαμως προς τα πλεονάσματα δεν βγαίνει και στόχος μας είναι να αναθεωρηθεί”.
Στο Παρίσι αναμένεται να γίνει μια πρώτη εξιχνιαστική συζήτηση, ωστόσο, το ζήτημα θα τεθεί πολύ ψηλά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
[φωτό από το Thetoc.gr]