Ανοίγει το δρόμο για την επιβολή περισσότερων κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ.
Η Ρωσία δεν έχει κάνει “ούτε μία κίνηση για να καταστήσει εφικτή την ειρήνευση στην Ουκρανία”, κατήγγειλε ο γ.γ. τς Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Αντερς Φο Ράσμουσεν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Νιούπορτ της Ουαλίας όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής των ηγετών των χωρών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Σύμφωνα με τον κ. Ράσμουσεν, η Ρωσία πολεμά κατά της Ουκρανίας, στην Ουκρανία. Τα ρωσικά στρατεύματα και τα άρματα μάχης επιτίθενται στις ουκρανικές δυνάμεις. Και μετά μιλά για ειρήνη.
Ο κ. Ράσμουσεν υπογράμμισε ότι η διεθνής κοινότητα «πρέπει να απαντήσει αποφασιστικά, αν η Ρωσία επέμβει περαιτέρω στην Ουκρανία. Να απαντήσει μέσω βαθύτερων, ευρύτερων, σκληρότερων οικονομικών κυρώσεων που σίγουρα θα πλήξουν τη ρωσική οικονομία και θα απομονώσουν περαιτέρω τη Ρωσία.
Νωρίτερα η Άγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει ότι οι 28 ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια στρατιωτική λύση στην ουκρανική κρίση. «Είμαστε προετοιμασμένοι να συζητήσουμε με τη Ρωσία μια πολιτική λύση», σημείωσε χαρακτηριστικά η καγκελάριος προειδοποιώντας ωστόσο τη Μόσχα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να ενισχύσει τα πολιτικά αιτήματά της επιβάλλοντας περαιτέρω κυρώσεις.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Press Association, η ΕΕ θα ανακοινώσει περαιτέρω κυρώσεις επί της Ρωσίας το Σάββατο.
Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους προετοιμάζουν έναν νέο γύρο οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας δήλωσε από την ΟΥαλία ο Μπεν Ρόουντς, αναπληρωτής σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας. «Αν η Ρωσία κλιμακώσει (την κατάσταση), εμείς μπορούμε να κλιμακώσουμε την πίεσή μας», πρόσθεσε.
Εν τω μεταξύ, ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε από το Νιούπορτ «συγκρατημένα αισιόδοξος» για την επίτευξη μιας εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία στη διάρκεια της αυριανής συνάντησης της ομάδας επαφής στο Μινσκ.
Νωρίτερα σήμερα ο Ποροσένκο και οι ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσαν ότι θα κηρύξουν εκεχειρία αύριο Παρασκευή, εάν υπογραφεί στο Μινσκ της Λευκορωσίας, συμφωνία επί ενός νέου ειρηνευτικού σχεδίου.
Παρόλα αυτά ο ουκρανός πρόεδρος παραδέχθηκε ότι η επίτευξη εκεχειρίας μετά από 5 μήνες συγκρούσεων «είναι μια τεράστια πρόκληση» και υπενθύμισε τους όρους που έχει θέσει το Κίεβο, το οποίο προτείνει εδώ και καιρό ένα ειρηνευτικό σχέδιο: τον έλεγχο των ρωσοουκρανικών συνόρων από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και στη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) -που συμμετέχει στις συνομιλίες στο Μινσκ-, την απομάκρυνση όλων των ρωσικών δυνάμεων και την απελευθέρωση των στρατιωτών που κρατούν οι αυτονομιστές αντάρτες ή η Ρωσία.
Εν τω μεταξύ, σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ συζήτησε τις προτάσεις για εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Γερμανίας, υπογραμμίζοντας ότι είναι αναγκαίο να αξιοποιηθεί η δυναμική που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων ανταρτών ώστε να τερματιστεί η σύγκρουση.
Ο Λαβρόφ και ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς εξέφρασαν και οι δύο την ελπίδα ότι η πρόταση για εκεχειρία εκ μέρους του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν θα βοηθήσει να έρθουν κοντά οι δύο πλευρές στις συνομιλίες που θα έχουν αύριο Παρασκευή στο Μινσκ της Λευκορωσίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου, στη συνομιλία που είχε ο Λαβρόφ με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ επισημάνθηκε ότι είναι πολύ σημαντικό να αποφευχθούν “ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη θετική τάση”.
Πηγή: http://www.skai.gr