‘Εντονες φήμες κυκλοφορούν τα τελευταία 24ωρα στα δημοσιογραφικά γραφεία ότι οι ανασκαφές στην Αμφίπολη “βγάζουν μεγάλη έκπληξη”. Οι φήμες εντάθηκαν από τις πυρετώδεις επαφες μεταξύ της αρχαιολόγου κ. Κατερίνας Περιστέρη και του υπουργού Πολιτισμού καθώς και από το γεγονός ότι έγιναν εσπευσμένες ενημερώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού.
Με τη φράση “θα μιλήσει το ίδιο το μνημείο, όχι τα σενάρια”, ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας συνέστησε υπομονή σε ό,τι αφορά την πορεία του ανασκαφικού έργου στην Αρχαία Αμφίπολη, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο των εγκαινίων της έκθεσης “Μακεδονικοί Θησαυροί” στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας.
Το πιθανότερο είναι πως θα υπάρξουν ανακοινώσεις ακόμα και αύριο Κυριακή.
“Η Αμφίπολη μέχρι στιγμής είναι αυτό που βλέπουμε. Κι αυτό που βλέπουμε, αυτό που καμαρώνει ο ελληνικός λαός είναι ένα ταφικό μνημείο, σημαντικών, πρωτοφανών διαστάσεων και σημαντικής καλλιτεχνικής φροντίδας. Από εκεί και πέρα, θα μιλήσει το ίδιο το μνημείο, όχι τα σενάρια. Έτσι γίνεται πάντα στην αρχαιολογία. Δεν θα αποτελέσει η Αμφίπολη εξαίρεση” τόνισε ο υπουργός.
Υπογράμμισε, δε, ότι “η αρχαιολογική επιστήμη είναι μια επιστήμη, η οποία κατά κανέναν τρόπο δεν συναρτάται με την αδημονία” αλλά “με την υπομονή, με τη δεοντολογία και συναρτάται και με τη χαρά που μας δίνει, με τα ευρήματα που διαχρονικά έχει” και πρόσθεσε πως οι επόμενες ανακοινώσεις για την πορεία του ανασκαφικού έργου θα γίνουν, κατά πάσα πιθανότητα, την προσεχή Κυριακή.
Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα των ανασκαφών στην Αρχαία Αμφίπολη, ο υπουργός τόνισε ότι “η πορεία η αρχαιολογική δεν μπορεί να προδικαστεί γιατί ένα μικροεμπόδιο, μια ανάγκη συντήρησης, μία στερέωση μπορεί να ανατρέψει οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα” και πρόσθεσε: “προφανώς έχουμε φτάσει στους προθαλάμους και προφανώς η δουλειά που γίνεται είναι πολύ σωστή και πολύ προσεκτική”.
Νωρίτερα, στην ομιλία του κατά τα εγκαίνια της έκθεσης, ο κ. Τασούλας χαρακτήρισε την πρόσφατη δημοσιότητα γύρω από την Αμφίπολη “μεγάλη ευκαιρία να ξανα-ανακαλύψει ο ελληνικός λαός τη γοητεία του πολιτισμού του, τη γοητεία ενός πολιτισμού που δεν τον κρατάει δεμένο με το παρελθόν, αλλά του δίνει κουράγιο για να ξεπεράσει το δύσκολο παρόν”.