Δεν έχουν τέλος οι εκπλήξεις που κρύβονται για τους αρχαιολόγους στην Αμφίπολη καθώς ο τάφος φαίνεται πως έχει ακόμη ένα μοναδικό χαρακτηριστικό, αφού τη στιγμή που η ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη έφτασε στον τέταρτο τοίχο εντόπισε κάτι που φαίνεται να μην ακολουθεί τις συνήθειες του υπόλοιπου οικοδομήματος.
Περίμεναν τον «ένοικο» του τάφου πίσω από τις Καρυάτιδες
Η διαδρομή που είχαν ακολουθήσει οι αρχαιολόγοι μετά τις Σφίγγες, τους οδήγησε στις Καρυάτιδες και στη συνέχεια οι ερευνητές περίμεναν πως με την είσοδο τους στον επόμενο θάλαμο, τον τρίτο κατά σειρά, θα εντόπιζαν τον ένοικο του τάφου.
Αυτή είναι η πρώτη αναπαράσταση του τάφου με τους δύο θαλάμους, πριν από δέκα ημέρες
Ωστόσο ούτε ο τρίτος θάλαμος ήταν ο νεκρικός, ενώ οι αρχαιολόγοι φτάνοντας στον τέταρτο τοίχο εντόπισαν μία περίεργη πύλη, η οποία δεν ακολουθεί τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του υπόλοιπου οικοδομήματος. Η πύλη είναι η μισή σε μέγεθος και δεν βρίσκεται στο κέντρο.
Αυτή είναι αναπαράσταση του τάφου με τρεις θαλάμους. Δόθηκε στη δημοσιότητα στις 21 Σεπτεμβρίου. Ο αρχαίος νεκρός δεν βρίσκεται ούτε στον τρίτο θάλαμο.
Βρέθηκε πόρτα 96 εκ. στον τρίτο θάλαμο
Μάλιστα στο δελτίο τύπου του υπουργείου Πολιτισμού σημειώνεται ότι το εύρος του νέου ανοίγματος είναι 96 εκατοστά. Αντιθέτως, η απόσταση ανάμεσα στις Καρυάτιδες αλλά και τις παραστάδες στην είσοδο της πρόσοψης, κάτω από τις Σφίγγες, είναι σχεδόν διπλάσια, δηλαδή 1.68 μέτρα. Βέβαια οι ακριβείς διαστάσεις της τρίτης εισόδου, εκείνης δηλαδή που βρίσκεται στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο και χαρακτηρίζεται από το μαρμάρινο, ιωνικού ρυθμού, περιθύρωμα, δεν έχουν γίνει γνωστές ακόμη.
Aυτή είναι η αρχαία πόρτα στον τρίτο θάλαμο
Λίνα Μενδώνη: Υπάρχει ένα μαρμάρινο θύρωμα που είναι σε χαμηλότερο επίπεδο
Η Γ.Γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μιλώντας στον Παραπολιτικά 90,1 είπε πως η νέα πύλη που ανακαλύφθηκε φαίνεται ότι κατεβαίνει προς τα κάτω.
Συγκεκριμένα ανέφερε:
«Αυτό το οποίο μπορούμε να πούμε με τα δεδομένα που έχουμε είναι ότι υπάρχει ένα μαρμάρινο θύρωμα» και πρόσθεσε «πρέπει να προηγηθεί η αποχωμάτωση του τρίτου θαλάμου για να πούμε περισσότερα. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι κατεβαίνει προς τα κάτω. Φαίνεται ότι είναι σε χαμηλότερο επίπεδο. Αυτό φαίνεται».
Ας σημειωθεί ότι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η αποχωμάτωση του τρίτου θαλάμου δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, διότι υπάρχει χώμα ύψους 4,5 μέτρων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πρόκειται για μια πολύ «βαριά κατασκευή».
Ισως ο νεκρός να είναι σε υπόγειο τάφο
Βάσει λοιπόν των νέων δεδομένων μπορεί η είσοδος που εντοπίστηκε και φαίνεται να οδηγεί σε υπόγειο χώρο, να δείχνει το δρόμο για το σημείο όπου βρίσκεται ο ένοικος του τάφου.Σε αυτή την περίπτωση θα πρόκειται για ένα σπανιότατο ταφικό μνημείο, αφού για λόγους προφύλαξης από τυμβωρύχους οι αρχαίοι προνόησαν να θάψουν τον νεκρό σε υπόγειο χώρο, δίνοντας έτσι χαρακτηριστικά λαβύρινθου στο μνημείο.
Ωστόσο η κ. Μενδώνη διευκρίνισε «οτιδήποτε άλλο πω είναι σκέψεις και σενάρια που γίνονται από το ανασκαφικό επιτελείο. Υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα να γίνει», παράλληλα τόνισε πως είναι επικίνδυνη η οποιαδήποτε πρόβλεψη για το τι μπορεί να κρύβει η συνέχιση της ανασκαφής και γι’ αυτό συνέστησε υπομονή.
Πηγή:| iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/171207#ixzz3E2eQig5A