Σε μονομερείς ενέργειες έναντι της τρόϊκας, δηλώνει πως προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να προωθήσει σειρά φοροελαφρύνσεων, αντιλαμβανόμενη πως το πολιτικό περιβάλλον γίνεται ολοένα και πιο ασφυκτικό για κείνη. Οι εξελίξεις “μυρίζουν εκλογές”, όπως λένε εγχώριοι και ξένοι παρατηρητές, το βέβαιο, ωστόσο, είναι πως ο Αντώνης Σαμαράς κινείται με μια διττή στρατηγική: θα κάνει ότι μπορεί για να τις αποφύγει αλλά θέλει να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμος γι αυτές.
Από την άλλη πλευρά η τρόϊκα διαμορφώνει συνήθκες έντασης καθώς αυξάνει διαρκώς τον αριθμό των προαπαιτούμενων – πληροφορίες κάνουν λόγο για 1000! – δείχνοντας τις προθέσεις τους για την στάση που θα ακολουθήσουν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Στην κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε φοροελαφρύνσεις ακόμα και στην περίπτωση που η τρόικα διαφωνήσει. Άλλωστε στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με την Α. Μέρκελ της έθεσε το επίμαχο θέμα και εκείνη δεν φάνηκε να είναι αρνητική αρκεί να μην υπάρξει εκτροχιασμός στους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί.
Το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί και για πολιτικούς λόγους να εγγραφούν όλες οι φοροελαφρύνσεις στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι και ο προηγούμενος προϋπολογισμός δεν είχε την έγκριση της τρόικας και η κυβέρνηση είχε προχωρήσει στην ψήφισή του.
Προς το παρόν το Μαξίμου συνιστά προς όλα τα κυβερνητικά στελέχη που εμπλέκονται στις μνημονιακές υποχρεώσεις, ψυχραιμία και χαμηλούς τόνους καθώς θεωρείται και όχι άδικα πως το δυσκολότερο μέρος των διαπραγματεύσεων θα είναι εκείνο που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Οκτωβρίου, όταν και θα συζητηθεί το χρηματοδοτικό κενό για τα δύο επόμενα χρόνια.
Ο πρωθυπουργός μετά την Άνγκελα Μέρκελ που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, έγινε ακόμα πιο συγκεκριμένος στην ομιλία του για τα 40 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ.
«Όχι μόνο δεν θα χρειαστούμε νέο Μνημόνιο, αλλά έχουμε τη δυνατότητα να σταθούμε από την επόμενη χρονιά, ακόμα και χωρίς τα υπόλοιπα χρήματα του τωρινού Μνημονίου» είπε χαρακτηριστικά ο Α. Σαμαράς
Ο Γκίκας Χαρδούβελης, πάντως, συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση ο οποίος έχει και την δυσκολότερη αποστολή καθώς η τρόικα επιμένει για τα θέματα των ομαδικών απολύσεων και για αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο αλλά και στο ασφαλιστικό.
Σήμερα από τις 11 το πρωί ο υπουργός Οικονομικών θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Ανάπτυξης Ν. Δένδια, Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη, Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη και Υγείας Μ. Βορίδη.