Ενώ η κυβέρνηση έδειξε, χθες, για ακόμα μία φορά, εγκλωβισμένη στην μικροπολιτική πραγματικότητα της δημοσκοπικής της κατάρρευσης -με τις κόντρες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για την παρουσία του κ. Χρύσανθου Λαζαρίδη στις διαπραγματεύσεις με την τρόϊκα-, ο υπουργός Οικονομικών επιχειρεί να πείσει τους δανειστές για την σταδιακή απεμπλοκή της χώρας από τις αξιολογήσεις της τρόϊκας. Στόχος του Γκίκα Χαρδούβελη, κάτι που αποτελεί ένα αισιόδοξο όσο και αμφίβολο να υλοποιηθεί σενάριο, είναι να αποδραματικοποιήσει την διαπραγμάτευση για οδηγηθούν σε πέρας και αν ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή της ομαλότητας στη χώρα. Θέλει να δείξει στους ξένους ελεγκτές ότι δεν πρέπει «να χάσουν το δάσος βλέποντας το δέντρο», αλλά πως μεγαλύτερη σημασία έχει πλέον ποια θα είναι η επόμενη μέρα για την Ελλάδα στο μέλλον, αντί να αναλώνονται σε επιμέρους διαφωνίες για το ένα το άλλο μέτρο, όπως γινόταν ως τώρα. Έτσι ευελπιστεί ότι δεν θα «σκαλώσει» η αξιολόγηση σε επιμέρου ζητήματα και θα κλείσει ομαλά, έστω και αν ο βαθμός ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων δράσεων και μέτρων δεν φτάσει ποτέ στο 100%.
Το σχέδιο Χαρδούβελη πάντως είναι όχι απλώς να αποτρέψει να ληφθούν άλλα πρόσθετα μέτρα για το 2015, τα οποία επιχειρεί να αποφύγει επί δύο χρόνια η κυβέρνηση, αλλά να «ανοίξει χαλί» και για στοχευμένες και καλά μελετημένες φοροελαφρύνσεις. Την προσπάθεια αυτή όμως, φαίνεται να τορπιλίζουν οι διαρροές που μιλούν για δεκάδες αποσπασματικές και σκόρπιες φοροελαφρύνσεις, που προκαλούν «αλλεργία» στους ελεγκτές για την προχειρότητα με την οποία «λανσάρονται» μέσω διαρροών τις τελευταίες εβδομάδες.
Στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού πάντως, που θα κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα, θα υπάρχει μια γραπτή αναφορά για το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα και τα μέτρα ελάφρυνσης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Οι κωδικοί όμως θα συγκεκριμενοποιηθούν στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, τέλη Νοεμβρίου ή Δεκέμβριο.