Με την κίνηση να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα που κινείται γύρω από την διαδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας και τις πρόωρες εκλογές, να σταθεροποιήσει το εσωτερικό πολιτικό τοπίο που τελευταία μοιάζει με κινούμενη άμμο και να στείλει μήνυμα εντός και εκτός της χώρας ότι εξακολουθεί να διατηρεί τον έλεγχο των εξελίξεων.
Μπροστά στην προϊούσα παράλυση της κυβέρνησης, στην οποία οι περισσότεροι υπουργοί ανέμεναν εκλογές και ασχολούνταν, κυρίως, με τις εκλογικές τους περιφέρειες,αρνούμενοι να λάβουν αποφάσεις με πολιτικό κόστος αλλά και την εσωτερική διαμάχη ορισμένων εξ αυτών που εκλέγονται στην ίδια περιφέρεια (Ντινόπουλος με Γεωργιάδη και Μητσοτάκη), ο πρωθυπουργός επέλεξε να κάνει μία κίνηση τακτικής.
Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που διαπίστωνε ότι κάθε μέρα και περισσότερο η κοινοβουλευτική του ομάδα αντιδρούσε στην ανάληψη ευθυνών και την ψήφιση επώδυνων μέτρων.
Το σκεπτικό που προβάλλει το Μέγαρο Μαξίμου γύρω από το οποίο θα κινηθεί ο πρωθυπουργός βασίζεται στο ότι «πρέπει να δοθεί απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ που μαζί με κύκλους πολιτικής ανωμαλίας θέλουν να προκαλέσουν πολιτική αποσταθεροποίηση». Όμως, αυτό είναι το λιγότερο. Αναλυτές εκτιμούν πως με την κίνηση για ψήφο εμπιστοσύνης ο ΣΥΡΙΖΑ ευνοείται καθώς η αντιπαράθεση μεταξύ της Κουμουνδούρου και της Συγγρού πολώνεται ακόμα περισσότερο, οι τόνοι ανεβαίνουν, το κλίμα γίνεται εκ των πραγμάτων προεκλογικό και οι ενδιάμεσοι χώροι (π.χ ΠΑΣΟΚ και Αν.Ελ) συμπιέζονται.
Η κυβερνητική ηγεσία θέλει να βάλει τέλος στις αντιπαραθέσεις υπουργών όπως οι κ.κ. Αργύρης Ντινόπουλος και Κυριάκος Μητσοτάκης και να σκεπαστούν δυσάρεστες καταστάσεις όπως η σύγκρουση του υπουργού Οικονομικών και της Χαριλάου Τρικούπη με τον κ. Χρύσανθο Λαζαρίδη.
Συνεργάτης του κ. Σαμαρά έλεγε ότι «δεν έχουμε πρόβλημα να διαπιστώσουμε την εμπιστοσύνη των βουλευτών μας αυτό είναι δεδομένο, αλλά θέλουμε να σταματήσουμε την εντύπωση ότι η κυβέρνηση καταρρέει, που σκόπιμα κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν».
Ελπίζουν δε ότι μέσα από την αντιπαράθεση στο επίπεδο των αρχηγών κομμάτων θα συσπειρώσουν και τους ψηφοφόρους τους και θα αναστρέψουν το αρνητικό κλίμα στην κοινωνία. Πολιτικοί παράγοντες πάντως λένε ότι «μοιάζει με κίνηση απελπισίας» και θυμίζουν ότι «και ο κ. Γιώργος Παπανδρέου είχε αποσπάσει ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές του λίγες ημέρες πριν εγκαταλείψει την πρωθυπουργία».
Η πρωτοβουλία έρχεται σε μία στιγμή που είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με την Τρόικα. Εάν όταν αρχίσει η συζήτηση στην Βουλή που θα διαρκέσει τρεις ημέρες η διαπραγμάτευση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί τότε θα σταματήσει. Η ψήφος εμπιστοσύνης θα είναι και συμφωνία της κυβερνητικής πλειοψηφίας στους χειρισμούς της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι θα εξασφαλίσει μία περίοδο πολιτικής σταθερότητας και θα έχει τον απαραίτητο χρόνο ώστε να ολοκληρώσει την διαπραγμάτευση με την Τρόικα και να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά τις προθέσεις των εταίρων.
Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι το Βερολίνο θα έχει πάρει τις αποφάσεις του που ευελπιστεί ότι θα είναι η στήριξη του κυβερνητικού σχεδίου για την έξοδο από την κρίση, έναρξη της συζήτησης για την βιωσιμότητα του χρέους, αποχώρηση του ΔΝΤ. Μέχρι τότε πρέπει να έχει εξασφαλίσει σχετική ηρεμία στο εσωτερικό και να ανασχέσει την δημοσκοπική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Αν η ψαλίδα ανοίξει περισσότερο τότε οι εταίροι ίσως αποφασίσουν να παγώσουν τις εξελίξεις και να περιμένουν να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στην χώρα για να συζητήσουν με την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά από τις εκλογές. Ο κ. Σαμαράς θα αναπτύξει το σχέδιο του και την στρατηγική του για τον οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση από το πλέον επίσημο βήμα της Βουλής σε μία κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία. Με τον τρόπο αυτό θα στείλει το μήνυμα στα κέντρα του εξωτερικού και θα δεσμευτεί για την πορεία που θα ακολουθήσει.
Παράλληλα η ηγεσία της κυβέρνησης διαβεβαιώνει ότι «αποδεσμεύουμε την ψήφο εμπιστοσύνης από την προεδρική εκλογή, τα δύο θέματα δεν συνδέονται. Γι αυτό και ξεκαθαρίσαμε ότι η διαδικασία για την διαδοχή θα αρχίσει τον Φεβρουάριο όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα».
“ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΕΛΟΥΣ” ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Ως “ομολογία τέλους” της κυβέρνησης και απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσει λίγο χρόνο ακόμη στην εξουσία, ερμηνεύει ο ΣΥΡΙΖΑ την κίνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.
Και ζητά, βεβαίως, εκλογές, διαμηνύοντας ότι δεν έχει τόσο σημασία η απόφαση της απονομιμοποιημένης Βουλής τώρα, αλλα η στάση της το Φεβρουάριο, όταν και θα κληθεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η Κουμουνδούρου δεν αιφνιδιάστηκε απο την πρωτοβουλία που πήρε ο κ. Σαμαράς, με δεδομένη τη γενικευμένη κοινωνική οργή των τελευταίων εβδομάδων και τα αδιέξοδα της κυβέρνησης στις συζητήσεις με την τρόικα.
Τουναντίον, έδειξε έτοιμη να απαντήσει αμέσως, να σηκώσει ευχαρίστως το γάντι και να υποστηρίξει για μια ακόμη φορά ότι οι πολιτικές εξελίξεις καθορίζονται πλέον απο τις δικές της πρωτοβουλίες, οι οποίες έχουν φέρει σε αμυντική και πανικόβλητη θέση την κυβερνηση, ιδίως μετά το πρόγραμμα που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ.
Συνεργάτες του προέδρου του κόμματος μιλούσαν για “κίνηση πανικού, που προδίδει τα σημάδια της κατάρρευσης υπό το βάρος της παταγώδους αποτυχίας της και της κοινωνικής κατακραυγης”.
Εκφράζουν, δε, την αδημονία τους για την προσωπική πολιτική αντιπαράθεση που θα έχουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αντώνης Σαμαράς στη Βουλή, καθώς έχουν απευθύνει πολλές φορές πρόσκληση στον πρωθυπουργό να εμφανιστεί στο Κοινοβούλιο, χωρίς όμως αποτέλεσμα έως τώρα.
«Ας ελπίσουμε ότι ο κ. Σαμαράς θα έχει το κουράγιο να έρθει στη Βουλή και να υπερασπιστεί το μνημονιακό καθεστώς που έχει συμφωνήσει με την κυρία Μέρκελ» λένε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρουν ότι η κίνηση Σαμαρά, παρά τις θετικές δηλώσεις που έκανε γι’ αυτή ο Ευάγγελος Βενιζέλος, φέρνει σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ!
“Ο κ. Βενιζέλος ήταν εκείνος που μιλούσε για κυβερνηση με προοδευτικό πρόσημο, αμφισβητώντας τη σημερινή συνεργασία του με τη ΝΔ. Τώρα, ας διευκρινίσει στη Βουλή τι εννοούσε πράγματι -και βεβαίως να πει πώς συμβιβάζεται αυτό με την ψήφο εμπιστοσύνης που θα παράσχει στον κ. Σαμαρά” σημειώνουν με νόημα.
Δεν ειναι λίγοι και εκείνοι που εκτιμούν ότι η κίνηση του κ. Σαμαρά, πέρα από την προφανή προσπάθεια να επιφέρει μια στοιχειώδη, έστω και επιφανειακή, συνοχή στο κυβερνητικό στρατόπεδο, στοχεύει και διεθνώς: θέλει να στείλει μήνυμα, λένε, ότι εξακολουθεί να ελέγχει την κατάσταση και ότι η κυβέρνησή του παραμένει σταθερή. “Όλοι όμως αντιλαμβάνονται ότι είναι υπό προθεσμία” συμπληρώνουν.