Με ένα προσκλητήριο ενότητας, ενώπιον του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, με τον οποίο είχαν επί δυο δεκαετίες σχέση …άσβεστου πολιτικού μίσους, και του Κώστα Καραμανλή, ο Αντώνης Σαμαράς επιχείρησε, χθες, να ανεβάσει τους τόνους της μακράς προεκλογικής αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Με «καρφιά» κατά Τσίπρα: «Φόρεσε χαμόγελο ηθοποιού, σταυρό χριστιανού και ρούχα Ευρωπαίου» \, αλλά και από την άλλη με υποσχέσεις αφού προανήγγειλε τη ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσιο
Τα επόμενα βήματα για την έξοδο της χώρας από την κρίση και το όραμά του για την Ελλάδα στη μεταμνημονιακή εποχή ανέπτυξε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια της ΝΔ ενώ υπογράμμισε ότι σύντομα η χώρα αφήνει πίσω τα μνημόνια.
Άρχισε την ομιλια του με τα λόγια του ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Καραμανλή όταν ήλθε στην Ελλάδα πριν 40 χρόνια: «Ζητώ σωφροσύνη, πατριωτισμό και εθνική ενότητα». Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις φοροελαφρύνσεις που θα περιλαμβάνει ο προυπολογισμός: «Με την κατάθεση του προυπολογισμού πέρα από τις φοροελαφρύνσεις, 30% στην εισφορά αλληλεγγύης, μείωση του ΦΠΑ στο πετρέλαιο κατά 30%, προβλέπται ακόμη αύξηση των δόσεων για τα χρέη προς το δημόσιο με παράλληλη μείωση των προστίμων για όσους κάνουν ρύθμιση. Προωθούμε ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, ρύθμιση γεναία. Μπορούμε να το κάνουμε γιατί μπήκε τάξη στα δημόσια οικονομικά. Προετοιμαζόμαστε για τη μείωση των φόρων. Πρέπει να πληρώνονται αξιοκρατικά οι αξιωματικοί, οι αστυνομικοί, οι γιατροί. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν έχουμε πλεονάσματα όχι με δανεικά. Στόχος μου είναι η φορολόγηση να πέσει στο 33% για τα φυσικά πρόσωπα και στο 15% για τις επιχειρήσεις».
Έκανε αναφορά στην αξιολόγηση στο Δημόσιο, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να παραμένουν όσοι έχουν πλαστά πιστοποιητικά και δεν υπάρχει πουθενά δημόσιο χωρίς αξιολόγηση. Είπε δε ότι χάρη στο πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί η κυβέρνηση να δώσει αναδρομικά στους ένστολους. Έκανε επίθεση σε βουλευτές ακόμη και υπουργούς της ΝΔ που δεν στηρίζουν την εθνική προσπάθεια, παίζουν προσωπαικά παιχνίδια, κάνουν κριτική και παίρνουν αποστάσεις και τις διαφημίζουν. «Φωτογράφισε» τον κ. Τσίπρα λέγοντας ότι: «Υπάρχουν εκείνοι που φόρεσαν χαμόγελο ηθοποιού, σταυρό χριστιανού και ρούχα Ευρωπαίου» και παίζουν μία κακόγουστη παράσταση που θα κοστίσει στον τόπο.
Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση
«Είμαστε στην έξοδο από το τούνελ και δεν θα επιτρέψουμε οι καρποί των θυσιών να γίνουν φθηνό εμπόρευμα εκείνων που μετατρέπουν το καλό του τόπου σε συμφέρον του κόμματός τους» ανέφερε ο πρωθυπουργός και μίλησε για «εθνικό συναγερμό ενότητας και προσήλωσης στα ιδανικά της δημοκρατίας». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι σύντομα η Ελλάδα μόνη της θα μπορεί με αξιοπρέπεια να ρυθμίζει τα του οίκου της. Η Ελλάδα θα έχει δίπλα της και την Ευρώπη αλλά και την υπερατλαντική σύμμαχο. Η οικονομία μας μπορεί και θα βρει σύντομα τους ρυθμούς της αυτοδύναμης οικονομικής ανάπτυξης. Προ δύο ετών υποσχέθηκα δύο πράγματα: Να μην αφήσω να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, υποσχέθηκα ότι θα βγάζαμε τη χώρα από την κρίση και τα μνημόνια το ταχύτερο δυνατό. Το είπαμε και το κάναμε, βγάλαμε πρωτογενή πλεονάσματα, βγήκαμε στις αγορές και τώρα στο τέλος του 2014 θα βγούμε από τα μνημόνια. Η χώρα ανακτά την αξιοπρέπειά της. Βγαίνουμε όμως από το μνημόνιο για να ξαναγυρίσουμε εκεί που ήμασταν, για να αρχίσουμε να μοιράζουμε πάλι με δανεικά; Η απάντηση είναι: Όχι. Βγαίνουμε για να δημιουργήσουμε μία νέα Ελλάδα ελεύθερη, αξιοκρατική και αξιοπρεπή, μία Ελλάδα για τους άξιους όχι για τους ημέτερους, για τους υπερήφανους και τους αξιοπρεπείς όχι για τους επιτήδειους. Αυτή η Ελλάδα είναι το ανεξόφλητο γραμμάτιο του 1974. Τότε καταφέραμε να αποκαταστήσουμε τη Δημοκρατία και να βάλουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη, αλλά δεν καταφέραμε να ξεριζώσουμε το λαϊκισμό και να κάνουμε την Ελλάδα Ευρώπη».
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του ανέφερε επίσης: «Οι Έλληνες αγωνιούσαν αν θα συνεχίσει να αυξάνεται η ανεργία και αν θα παραταθεί η κρίση. Τώρα έχουμε την πιο σημαντική ένδειξη για μείωση της ανεργίας. Τα επόμενα χρόναι προβλέπονται εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας κάθε χρόνου. Προβλέπεται ανάπτυξη φέτος 0,6%, του χρόνου 2,6% και μετά 3,9%. Προβλέπονται πάνω από 300.000 θέσεις εργασίας. Χρειάζεται όμως να εξαλειφθεί η γραφειοκρατία και να δοθεί από τις τράπεζες ρευστότητα. Το πιο κρίσιμο είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ότι γιατί μας το ζητούν οι δανειστές μας, αλλά γιατί το οφείλουμε. Μέσα σε δύο χρόνια η Ελλάδα ξεπέρασε 111 χώρες στη διεθνή κατάταξη ανταγνωιστικότητας. Θα βρεθούμε στην πρώτη δεκάδα και αυτό είναι η εγγύηση για την πλήρη απασχόληση. Το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης το έχουμε διανύσει. Η επιχειρηματικότητα και οι επενδύσεις απενοχοποιήθηκαν. Θέλουμε να στηρίξουμε τους μικρομεσαίους και τους αγρότες μας, δοκιμάστηκαν και τους βάζουμε στο κέντρο της προσοχής μας, με μείωση των φορολογικών βαρών και με διευκόλυνση στη δραστηριότητά τους».
«Η ανάταξη έχει αρχίσει»
Η Ελλάδα θα αξιοποιήσει τις δυνατότητές της σε όλους τους τομείς, είπε ο κ. Σαμαράς και έδωσε έμφαση στους ενεργειακούς πόρους που διαθέτει η χώρα μας και σύντομα -όπως είπε- θα πουλάει στους Ευρωπαίους εταίρους. Είπε ακόμη: «Η ανάταξη έχει αρχίσει. Εκατοντάδες νεοφυείς επιχειρήσεις ξεκίνησαν μέσα στην κρίση από τους νέους ανθρώπους που δεν είχαν καμία βοήθεια. Χιλιάδες νέοι άνθρωποι δημιούργησαν επιχειρήσεις και κέρδισαν αγορές και εισόδημα. Αυτοί είναι οι προάγγελοι της νέας Ελλάδας, το μέλλον τούς ανήκει. Έχουμε υποχρέωση να απαλλάξουμε το μέλλον τους από τα βάρη και τις αμαρτίες του παρελθόντος. Εμείς δεν μοιράζουμε λεφτά που δεν υπάρχουν, δεν επιστρέφουμε στο λαϊκισμό. Αντιμετωπίζουμε την τρομοκρατία. Δεν είναι τυχαίο ότι οι τρομοκράτες χτυπάνε ανθρώπους από αυτή την παράταξη. Εμείς δεν τους χαιδεύουμε, τους συλλαμβάνουμε. Θέλω να ευχαριστήσω τους άντρες και τις γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ που κάνουν καταπληκτική δουλειά. Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, ούτε στη λαθρομετανάστευση. Η αντιμετώπισή της έγινε με πρωτοβουλία μας προτεραιότητα για την ΕΕ».
Από την ομιλία του δεν έλλειψε η επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, αν και απέφυγε να κατονομάσει, κάνοντας λόγο για τις «συνιστώσες του χάους που καλλιεργούν σκόπιμα την ανησυχία από τα τηλεοπτικά παράθυρα». Είπε χαρακτηριστικά: «Ο λαός μας υποφέρει και οργίζεται, αλλά πίσω δεν πάει. Αποφύγαμε την πραγματική καταστροφή της χώρας. Βγαίνουμε από το μνημόνιο, αλλά δεν πρέπει να ξανακυλίσουμε. Αυτό το ξέρει ο λαός και το καταλαβαίνει. Αυτό μας δίνει δύναμη να αντιμετωπίσουμε τις σειρήνες του λαϊκισμού. Θεμέλιος λίθος της νέας Ελλάδας θα είναι η ευθύνη, η νομιμόητα και η αλήθεια. Η ευθύνη όλων και των πολιτικών και των ΜΜΕ, αλλά και των πολιτών. Το σύνθημα “λεφτά υπάρχουν” βρίσκει μιμητές και σήμερα».
Μεταξύ άλλων, έκανε ειδική αναφορά στη συνταγματική αναθεώρηση, λέγοντας ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2016 θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση και στην επόμενη Βουλή θα έχει ολοκληρωθεί. Στις μεταρρυθμίσεις θα είναι αλλαγή του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας «για να μην μπορεί κανείς να κάνει πολιτικά παιχνίδια». Θα προβλέπονται μη κρατικά πανεπιστήμια, διάκριση των εξουσίων, ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Μήνυμα από Γιούνκερ
Η εκδήλωση ξεκίνησε με μήνυμα του επικεφαλής του ΕΛΚ Μάλφρεντ Μέρβερν. Μαγνητοφωνημένο μήνυμα έστειλε και ο κ. Ζαν Κλόντ Γιούνκερ ο οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε: «Η ΝΔ πέτυχε στα 40 χρόνια της αποκατάση της δημοκρατίας, την ένταξη στην ΕΟΚ, ενώ τώρα καταβάλλει προσπάθειες να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι πρώην πρωθυπουργοί κ.κ. Κώστας Καραμανλής και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το σύνολο των υπουργών και βουλευτών της ΝΔ και προσωπικότητες όπως οι κ.κ. Αχιλλέας Καραμανλής, Πέτρος Μολυβιάτης, Γιάννης Βαρβιτσιώτης, Δημήτρης Σιούφας. Στην εκδήλωση έδωσε το «παρών», μετά από πρόσκληση του κ. Παπαμιμίκου ο κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος.
Πηγή: protothema.gr