Την πρόταση να διατεθούν 100 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των 450 του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ως εγγύηση για δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων φέρεται να προσπάθησε να προωθήσει σε συνεννόηση με τον επικεφαλής του πρώτου Κλάους Ρέγκλινγκ αλλά και με τον πρόεδρο της δεύτερης Βέρνερ Χόγιερ ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά τον «φρέναρε» το Βερολίνο.
.
Σύμφωνα, όμως, με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού der Spiegel, του τεύχους που κυκλοφορεί τη Δευτέρα, η «πρωτοβουλία» Γιούνκερ «σκόνταψε» στον γερμανό υπουργό Οικονομικών, ο οποίος, όταν του παρουσιάστηκε η πρόταση, φέρεται να τόνισε με κατηγορηματικότητα ότι δεν τίθεται θέμα ανακατανομής των πόρων του ΕΜΣ συμπληρώνοντας ότι ο Μηχανισμός δημιουργήθηκε για τη διάσωση του ευρώ και όχι για τη χρηματοδότηση έργων. Μάλιστα, ο Σόιμπλε φέρεται να προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε κίνηση στην κατεύθυνση της πρωτοβουλίας αυτής θα μπορούσε να αναθερμάνει τις αμφιβολίες για την ικανότητα της ευρωζώνης να διαφυλάξει το κοινό νόμισμα, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της ατομικής βόμβας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Κατά το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού ο Σόιμπλε φέρεται να δήλωσε ότι «μερικοί δεν μπορούν να κοιμηθούν όταν ξέρουν ότι κάπου κοντά υπάρχουν χρήματα που κάθονται».
Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα οι αρθρογράφοι του άρθρου κρίνουν ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αν και χριστιανοδημοκράτης, «στα βάθη της καρδιάς του σκέφτεται σοσιαλδημοκρατικά» γι αυτό και η Καγκελάριος Μέρκελ φέρεται να δίστασε πολύ να δώσει την έγκρισή της στο διορισμό του στη θέση του υποψηφίου των συντηρητικών για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κατά το Spiegel πάντα, που επικαλείται πηγές προσκείμενες στην Καγκελαρία, οι πρώτες αυτές «πρωτοβουλίες» που φέρεται να λαμβάνει ο Γιούνκερ δικαιώνουν τις ανησυχίες της γερμανικής ηγεσίας που τις χαρακτηρίζει «άστοχες» και «λανθασμένες».
Ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος, πάντως, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, δηλώνει στο Spiegel ότι τα χρήματα του ΕΜΣ θα πρέπει να κινητοποιηθούν και τάσσεται υπέρ της διάθεσης ενός τμήματος των κεφαλαίων του προς την ΕΤΕπ για να δώσει νέα δάνεια.