Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να βγάλει «κόκκινη κάρτα» στο Παρίσι και ν’ απορρίψει το προσχέδιο του γαλλικού προϋπολογισμού για το 2015, ζητώντας από την κυβέρνηση να προσθέσει μέτρα που θα καταστήσουν πιο αξιόπιστη τη μείωση του δημοσιονομικού του ελλείμματος, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters. Σε αντάλλαγμα, η Κομισιόν σκοπεύει να παραχωρήσει περιθώριο δύο ακόμη χρόνων, μέχρι το 2017, ώστε η Γαλλία να μειώσει το έλλειμμά της στο 3% του ΑΕΠ. Πρόκειται για άσκηση ισορροπίας της Κομισιόν μεταξύ Βερολίνου που πιέζει για αξιόπιστη εφαρμογή των κανόνων και Παρισιού που αρνούνται να υιοθετήσουν πολιτική λιτότητας.
Το ερώτημα είναι πως θα αντιμετωπίσει η Γερμανία την γαλλική “βόμβα”.
Για τη Γαλλία και την Ιταλία, σύμφωνα πάντα με την ανάλυση του ινστιτούτου Stratforr, η υψηλή ανεργία θα υποχρεώσει τον Ολάντ να ζητήσει την παρέμβαση της ΕΚΤ και την αύξηση των δαπανών από την ΕΕ. Την ίδια στιγμή το μέτωπο της Λεπέν θα γιγαντώνεται και να δημιουργεί εσωτερικές ταραχές.
Το ζητούμενο είναι τι θα πράξει σε όλα αυτά η Γερμανία που δεν θέλει να χάσει την προνομιακή θέση της στη λήψη των αποφάσεων και συνάμα να μην διαταραχθεί η δική της οικονομία που ήδη παρουσιάζει σημάδια κούρασης (ανάπτυξης και εξαγωγές).
Η Γερμανία, αναφέρει η συγκεκριμένη ανάλυση, θα κάνει αποδεκτά τα αιτήματα εταίρων αλλά επιλεκτικά. Για παράδειγμα ενώ θα ασκήσει κριτική, θα αποδεχθεί τελικά την απόφαση της Γαλλίας να μην τηρήσει τους στόχους για το έλλειμμα.
Το Βερολίνο όμως δεν θα υποχωρήσει στις απαιτήσεις του από χώρες της Μεσογείου για δομικές μεταρρυθμίσεις και θα συνεχίσει να αντιτίθεται σε ό,τι θεωρεί πολιτική χειραγώγηση του ευρώ. Η Γερμανία θα αντιταχθεί επίσης στην πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης για νομικούς και πολιτικούς λόγους.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε. η Επιτροπή αναμένεται ν’ αναπέμψει εθνικό προϋπολογισμό, στην προκειμένη περίπτωση τον γαλλικό προϋπολογισμό του 2015. Πριν από ένα χρόνο το Eurogroup είχε παραχωρήσει στη Γαλλία παράταση δύο χρόνων μέχρι το τέλος του 2015 ώστε να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ. Ωστόσο, στον προϋπολογισμό που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα η γαλλική κυβέρνηση επέλεξε ν’ αψηφήσει τελείως τη δέσμευση που είχε αναλάβει προβλέποντας αύξηση του ελλείμματος στο 4,4% το 2015 και μείωσή του στο 3% το 2017.Το 2013 τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης παραχώρησαν στην Κομισιόν την εξουσία να ελέγχει τα προσχέδια προϋπολογισμού των κρατών-μελών και να ζητεί τροποποίησή τους αν τα μέτρα που περιλαμβάνουν δεν είναι σύμφωνα με τη δημοσιονομική πολιτική που έχει εγκρίνει το Eurogroup για κάθε χώρα. Θεωρητικά η Κομισιόν μπορεί, αν δεν υπάρξει συμμόρφωση του κράτους-μέλους, να ζητήσει μέχρι και την επιβολή προστίμου ύψους 0,2% του ΑΕΠ για τους παραβάτες. Οταν, όμως, ο παραβάτης είναι η Γαλλία, τα πράγματα περιπλέκονται. Η Κομισιόν αναμένεται να κλιμακώσει τη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος κατά της Γαλλίας μέχρι το προτελευταίο στάδιό της, δηλαδή ένα βήμα πριν από την επιβολή προστίμου. Σημειώνεται ότι ποτέ στην ιστορία της Ε.Ε. δεν έχει επιβληθεί πρόστιμο στο πλαίσιο της ΔΥΕ. Ωστόσο, η Ελλάδα είχε βρεθεί το 2005 και το 2010 σε παρεμφερή θέση με τη Γαλλία, δηλαδή ένα βήμα πριν από την επιβολή κυρώσεων.
Σε αντάλλαγμα για τη λήψη νέων μέτρων από το Παρίσι, η Κομισιόν αναμένεται να δώσει δύο ακόμη χρόνια προθεσμία στη Γαλλία, ώστε να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ. «Θα τηρηθούν τα προσχήματα για όλους. Μπορεί να είναι λίγο εξευτελιστικό για τη Γαλλία, αλλά πιθανότατα αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να τη γλιτώσουν χωρίς τίποτα» λέει στο Reuters αξιωματούχος της Ευρωζώνης που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Θα τηρηθούν τα προσχήματα και για τη Γερμανία και τους υπόλοιπους, οι οποίοι ανησυχούν σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, δηλαδή να μην παρακαμφθούν οι κανόνες, αλλά ταυτόχρονα θέλουν να δώσουν μια ευκαιρία στη Γαλλία και στον μη δημοφιλή πρόεδρό της», συνέχισε ο αξιωματούχος. Την περασμένη εβδομάδα η Γερμανία καγκελάριος κ. Αγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει λίγο αφότου το Παρίσι είχε παρουσιάσει τον προϋπολογισμό για το 2015 ότι όλοι θα πρέπει να σέβονται τους δημοσιονομικούς κανόνες διότι από αυτό εξαρτάται η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μιλώντας χθες από το Λονδίνο ο Γάλλος πρωθυπουργός κ. Μανουέλ Βαλς υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι αδύνατο να μειώσει ταχύτερα το έλλειμμα «όχι απλώς για πολιτικούς λόγους, όχι μόνο επειδή θα καταρρεύσει το κοινωνικό μοντέλο, όχι μόνο επειδή δεν θα το αποδεχτεί ο γαλλικός λαός, αλλά γιατί από τεχνικής απόψεως απλούστατα δεν είναι εφικτό». Βέβαια, το αν είναι εφικτό, μπορεί κανείς να το διαπιστώσει εξετάζοντας τη μείωση του ελλείμματος που πέτυχαν τα προηγούμενα χρόνια οι λεγόμενες μνημονιακές χώρες. Η αλήθεια όμως είναι ότι η Γαλλία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε., έχει πολύ φθηνή πρόσβαση στις αγορές (απόδοση δεκαετούς ομολόγου 1,25%) και είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της Ενωσης.
Μπορεί η κ. Μέρκελ να έχει εξοργιστεί από την ανοιχτή περιφρόνηση των δημοσιονομικών κανόνων από το Παρίσι, στην ουσία όμως δεν μπορεί να κάνει και πολλά γιατί πάντοτε είναι αναγκασμένη να συνεργάζεται και να συμβιβάζεται με τη Γαλλία. «Τελικά πρόκειται για τη μεγάλη πολιτική εικόνα στη Γαλλία. Γι’ αυτό και οι Γερμανοί είναι τόσο επιφυλακτικοί. Ηδη στο Βερολίνο μπορούν να φανταστούν τη Μαρίν Λεπέν ως την επόμενη πρόεδρο της Γαλλίας», εξηγεί στο Reuters ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (FN) συγκεντρώνει την προτίμηση των Γάλλων για επόμενη πρόεδρος, ενώ η δημοτικότητα του κ. Φρανσουά Ολάντ είναι η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ στη σύγχρονη γαλλική ιστορία.
Πηγή: Καθημερινή, iefimerida.gr