Η πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων όπως έχει λεχθεί και η επιλογή του πρωθυπουργού να ορίσει αντικαταστάτη του τον υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη στην έναρξη της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή έχει έντονο συμβολισμό.
Το κλίμα όμως στους διαδρόμους της Βουλής και στο εντευκτήριο δεν ήταν καλό για τη ΝΔ μετά την ομιλία του υπουργού Υγείας. Το Μέγαρο Μαξίμου θέλησε να κάνει άνοιγμα στους δεξιούς ψηφοφόρους που έχουν εγκαταλείψει τη ΝΔ αναζητώντας στέγη στη Χρυσή Αυγή και στα αντιμνημονιακά κόμματα. Θέλησε επίσης να ανεβάσει του τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ και να πολώσει το κλίμα σε μία προσπάθεια να περιορίσει την αποσυσπείρωση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό της ΝΔ. Έδειξε έτσι με ποιον τρόπο θα κινηθεί στους προσεχείς μήνες μέχρι την προεδρική εκλογή που μπορεί να οδηγήσει και σε βουλευτικές εκογές. Συμπληρωματικά για τον κ. Βορίδη ελήφθη υπόψη ότι είναι καλός ομιλητής και έχει εμπειρία από τη θητεία του σαν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Ωστόσο κι άλλοι υπουργοί όπως για παράδειγμα ο κ. Δένδιας πληρούσαν τις προϋποθέσεις.
Παλιός κοινοβουλευτικός έλεγε: «είναι λογικό σε μία πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης να κλιμακώνεις για να συσπειρώσεις το κόμμα σου. Από αυτή την άποψη ο κ. Βορίδης ήταν ενδεδειγμένη επιλογή».
Εκείνο, όμως, που προκάλεσε αρνητική εντύπωση ήταν η απουσία του πρωθυπουργού από την έναρξη της συζήτησης. Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη πριν αρχίσει η συζήτηση είχε δηλώσει σε Μέσα Ενημέρωσης ότι θα έπρεπε να είναι ο πρωθυπουργός στο ξεκίνημα. Τα υπόλοιπα κόμματα ακολούθησαν την κυβέρνηση και όρισαν αντικαταστάτες των αρχηγών. Οι βουλευτές της ΝΔ δεν ήταν ικανοποιημένοι, πολλοί από αυτούς συμφωνούσαν με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι «υποβαθμίζεται το επίπεδο του κοινοβουλίου και ότι ο πρωθυπουργός φυσικά και θα έπρεπε να πάει στο Μιλάνο για την Σύνοδο Κορυφής για την απασχόληση ωστόσο θα μπορούσε να ορίσει την έναρξη της συζήτησης μία ημέρα αργότερα ή την Παρασκευή και να ολοκληρωθεί την Κυριακή». Σχόλια όμως προκάλεσε και το περιεχόμενο της ομιλίας του κ. Βορίδη παρότι όπως είναι φυσικό είχε συνταχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Κοινοβουλευτικό στέλεχος της ΝΔ έλεγε: «το να πολώσει το κλίμα ήταν αναμενόμενο αλλά η ομιλία του κ. Βορίδη ήταν σαν να κάναμε εμείς πρόταση μομφής στον ΣΥΡΙΖΑ».
Αλγεινές εντυπώσεις μεταξύ των βουλευτών προκάλεσε η αποστροφή της ομιλίας του ότι «την κυβέρνηση στηρίζουν οι καλοί Έλληνες». Ήταν αρκετοί οι βουλευτές της ΝΔ που σχολίαζαν: «το να χωρίζεις τους Έλληνες σε καλούς και κακούς με βάση τις πολιτικές τους πεποιθήσεις παραπέμπει σε τακτικές της δεκαετίας του 1950, ο κ. Βορίδης ξεπέρασε το όριο». Οι βουλευτές δεν θεωρούν ότι η επιλογή Βορίδη σημαίνει κάτι για την επόμενη ημέρα της ΝΔ αφού ο κ. Σαμαράς δεν σκέπτεται την διαδοχή, ωστόσο ο ορισμός του σε μία κορυφαία πολιτική αναμέτρηση του δίνει πόντους στο εσωκομματικό χρηματιστήριο. Ίσως αυτός ήταν ο λόγος που οι περισσότεροι συνάδελφοί του υπουργοί δεν ήταν στα έδρανα του κοινοβουλίου για να τον ακούσουν. Επίσης απουσίαζαν και βουλευτές ενώ άλλοι δεν χειροκρότησαν σε καμία στιγμή της ομιλίας. Προφανώς ο κ. Βορίδης εισέπραξε το κλίμα δυσπιστίας από τους συναδέλφους του κάτι που φάνηκε στην όχι καλή του παρουσία από το βήμα του αγορητή. Ήταν εμφανές ότι δεν μπόρεσε να σηκώσει το βάρος.
Για την επιλογή του έγινε σύσκεψη στο πρωθυπουργικό περιβάλλον και επικράτησε σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση του κ. Χρύσανθου Λαζαρίδη που σταθερά υποστηρίζει ότι στην πορεία προς τις εκλογές η ΝΔ θα πρέπει να κινηθεί με δεξιό πρόσημο και με έντονη αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αρνητική όμως ήταν και αντίδραση των περισσοτέρων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα είχε αντιδράσει στο παρελθόν στον διορισμό των κ.κ. Βορίδη και Άδωνι Γεωργιάδη ως υπουργών λόγω του δεξιού τους συμβολισμού. Οι βουλευτές έλεγαν ότι ναι μεν είναι δικαίωμα του πρωθυπουργού να ορίσει τον αντικαταστάτη του ωστόσο με την επιλογή αυτή έφερε σε δύσκολη θέση τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.