Η σφοδρή αντιπαράθεση που ξέσπασε με τις καταγγελίες του αντιπροέδρου της Βουλής Γιάννη Δραγασάκη για νόμους που αλλάζουν με παρεμβάσεις ισχυρών και την πρόκληση του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη να πει ονόματα, έδωσε τον τόνο της σκληρής εκατέρωθεν μάχης για τις πολιτικές εντυπώσεις που είναι αποφασισμένες να δώσουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση στο τριήμερο της συζήτησης επί της πρότασης για ανανέωσης της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Παίρνοντας, ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, τον λόγο αμέσως μετά την εναρκτήρια ομιλία του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη, ο οποίος μίλησε πρώτος λόγω της απουσίας του πρωθυπουργού που συμμετείχε σε ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής για την απασχόληση στο Μιλάνο, ο κ. Δραγασάκης όξυνε την ατμόσφαιρα ανοίγοντας το ζήτημα της διαπλοκής επιχειρηματιών και πολιτικής εξουσίας.
«Πώς δουλεύει σήμερα το σύστημα;» αναρωτήθηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για να απαντήσει ο ίδιος: «Σήμερα αρκεί ένας ισχυρός επιχειρηματίας, ένας μεγαλοεκδότης, καμιά φορά και μέτριος εκδότης, ένας εφοπλιστής, ένας φίλος πρωθυπουργού, που μπορεί να πάρει ένα τηλέφωνο και να ακυρωθεί ένας νόμος να ακυρωθεί ένα πρόστιμο. Έτσι δεν είναι;».
Οι ισχυρισμοί του προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση, καθώς ο αντιπρόεδρος της Βουλής και υπεύθυνος για το κυβερνητικό πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρείται από τα πλέον σοβαρά στελέχη της Κουμουνδούρου, κάτι που επεσήμανε και ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Δημήτρης Σταμάτης που αντέδρασε άμεσα καλώντας τον κ. Δραγασάκη να μιλήσει με ονοματεπώνυμα.
«Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε κάτι πολύ σοβαρό στην αίθουσα. Βαριά κατηγορία ή βαριά συκοφαντία. Και είναι στο χέρι του να αποδείξει τι από τα δύο ισχύει». Παρενέβη ο Σταμάτης και απευθυνόμενος στον μόλις κατελθόντα από το βήμα συνέχισε: «Πείτε ονόματα. Έτσι μιλούν οι έντιμοι πολιτικοί. Μπορεί να έχουμε διαφορές αλλά ο καθένας έχει προσωπική εκτίμηση για κάθε βουλευτή. Σήμερα μας απογοητεύσατε».
«Εάν υπάρξει επιμονή για ονόματα ίσως και να τα πω. Δεν είμαι έτοιμος αυτή τη στιγμή. Το πότε θα το καθορίσω εγώ. Μέχρι τότε προτείνω φιλικά αν θέλετε ελέγξετε όλες τις τροπολογίες που πέρασαν με ευθύνη Μπαλτάκου και μετά ξανασυζητάμε», αντέτεινε ο κ. Δραγασάκης.
«Απάντηση δεν υπάρχει. Ο λόγος πρέπει να είναι ξεκάθαρος και εσείς έχετε το βάρος της απόδειξής και όχι εμείς. Άλλη εικόνα είχαμε για εσάς», επανήλθε ο υπουργός Επικρατείας.
Τι είπαν οι εισηγητές των κομμάτων
Νωρίτερα, ανοίγοντας τη συζήτηση για λογαριασμό της κυβερνητικής παράταξης ο κ. Βορίδης υποστήριξε ότι το Μνημόνιο τελείωσε ενάμιση χρόνο πριν από την κανονική του λήξη, χάρη στις ενέργειες του πρωθυπουργού που σταθεροποίησε την οικονομία της χώρας. Και προκαλώντας την αντιπολίτευση έθεσε το σκωπτικό ερώτημα τι θα κάνει «χωρίς βαρβάρους», καθώς ξεκινάει σύντομα η μεταμνημονιακή εποχή.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Δραγασάκης απάντησε ότι «η κυβέρνηση δεν θέλει να δει την πραγματικότητα» και «παραπλανά τον κόσμο», ενώ παρομοίασε τις υποσχέσεις για το τέλος των Μνημονίων, με εκείνες της δεκαετίας του 80 για τις αμερικανικές βάσεις που έφευγαν και οι οποίες, όπως συμπλήρωσε «εξακολουθούν να υπάρχουν».
Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας της Κ.Ο. Παναγιώτης Ρήγας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για διαρκή και συντονισμένη «λασπολογία» εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων, ενώ υπενθύμισε στον κ. Βορίδη ότι η προσπάθεια για την σωτηρία της χώρας δεν ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2012 αλλά πριν από τέσσερα χρόνια.
Ο εισηγητής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Γιάννης Δημαράς υπογράμμισε την ανάγκη για έναν πανεθνικό πατριωτικό ενωτικό μέτωπο και επιτέθηκε στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι ζητά ψήφο εμπιστοσύνης για μικροπολιτικούς λόγους.
Ο Δημήτρης Αναγνωστάκης από την ΔΗΜΑΡ είπε ότι το κόμμα του αρνείται την συνέχιση της κυβερνητικής πολιτικής.
Ο Ηλίας Παναγιώταρος από τη Χρυσή Αυγή διαμαρτυρήθηκε επειδή δεν δόθηκε άδεια συμμετοχής στη συνεδρίαση στα προφυλακισμένα στελέχη του κόμματός του και έστρεψε τα πυρά του κατά του Μάκη Βορίδη, τον οποίο χαρακτήρισε, ενώ συμπλήρωσε ότι το 1997 συμμετείχε σε εκδήλωση των χρυσαυγιτών για τα Ίμια.
Επίθεση τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. «Επιχειρούν τεχνίτη πόλωση και κάλπικη αντιπαράθεση που χαμηλώνει τον πήχη των λαϊκών απαιτήσεων», είπε.
Η διάσταση των ανεξάρτητων
Σαφή θέση υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και κατά της κυβέρνησης έλαβε ο ανεξάρτητος βουλευτής Θεόδωρος Παραστατίδης που είχε εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ στον νομό Κιλκίς, αλλά συμπορεύεται με την αξιωματική αντιπολίτευση.
Αντιθέτως, ο επίσης ανεξάρτητος Κώστας Γιοβανόπουλος που είχε εκλεγεί με τους ΑΝΕΛ στην Ημαθία τόνισε με έμφαση την ανάγκη «εθνικής συνεννόησης» από τα μέλη της παρούσας Βουλής και επεχείρησε να τηρήσει αποστάσεις τόσο από την κυβερνητική πολιτική όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση στην οποία, μεταξύ άλλων, κατελόγισε έπαρση.
Πηγή: protothema.gr