Το δικό της μήνυμα επέλεξε να στείλει η Άνγκελα Μέρκελ μετά την αποκατάσταση σχετικής ηρεμίας στις αγορές, γεγονός στο οποίο συντέλεσαν οι συντεταγμένες παρεμβάσεις της Κομισιόν, του Μάριο Ντράγκι και του Κλάους Ρένγκλινγκ του ESM. Με δηλώσεις της εκπροσώπου του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε …«η Γερμανία ταυτίζεται με την πρόθεση της ευρωζώνης να στηρίξει την Ελλάδα έως ότου η χώρα επιστρέψει στις χρηματαγορές», ωστόσο πρόσθεσε πως σημαντικό για την εμπιστοσύνη των αγορών είναι «η συνέχεια του μεταρρυθμιστικού έργου και η εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων», πράγμα που δεν ισχύει όμως μόνον για την Ελλάδα.
Η ακραία δοκιμασία της προηγούμενης εβδομάδας απέδειξε πως η ελληνική οικονομία δεν δύναται να σταθεί μόνη της ενώπιον των αγορών. ΌΜως, εκείνο που απασχολεί το Βερολίνο δεν είναι η περίπτωση της μικρής Ελλάδας αλλά η ελληνική οικονομία ως ανεξέλεγκτη μεταβλητή ενός ασυγκρίτως μεγαλύτερου και σοβαρότερου ευρωπαϊκού προβλήματος. Την ώρα που το Βερολίνο επιχειρεί να νουθετήσει ή ακόμα περισσότερο να θέσει υπό αυστηρότερη εποπτεία την κλυδωνιζόμενη Γαλλική και την βυθισμένη σε ένα τεράστιο χρέος Ιταλική οικονομία, οιαδήποτε υποχώρηση στα αιτήματα της Αθήνας θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για την εμμονή των Γερμανών.
Απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να επιστρέψει νωρίτερα απ’ ό,τι προβλέπεται στις χρηματαγορές η κυρία Κοτέ τόνισε το αυτονόητο, δηλαδή ότι πράγματι στόχος του προγράμματος είναι να αποκτήσει Ελλάδα την ικανότητα να καλύπτει τις δανειακές τις ανάγκες από τις χρηματαγορές. Τώρα ως προς την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να επιστρέψει νωρίτερα η εκπρόσωπους του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αρκέστηκε απλώς να πει ότι ως το τέλος του χρόνου και αφότου η τρόικα συντάξει το τελικό της πόρισμα για το τρέχον πρόγραμμα, η ευρωζώνη θα διαπραγματευτεί με την Ελλάδα για το τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια.
Πάντως το θέμα της Ελλάδας, κυρίως σε σχέση με αναπτυξιακά προγράμματα στο πλαίσιο της ΕΕ, αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο των συνομιλιών των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας της Γερμανίας και της Γαλλίας τη Δευτέρα.
Ισχυρούς κραδασμούς έχουν προκαλέσει οι αντιδράσεις στο ενδεχόμενο δανεισμού της Ελλάδας από τις αγορές χωρίς «εγγυητή», με τους αναλυτές να χαρακτηρίζουν «μη συνετή» την πρόωρη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης. Το 85% των αναλυτών που συμμετείχε σε έρευνα του Bloοmberg εκτιμά πως τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για πρόωρη έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα στήριξης, δεν είναι από οικονομικής άποψης λογικά, καθώς για να μπορεί μία χώρα να ευνοηθεί από το πρόγραμμα αγοράς τίτλων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα πρέπει να βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης. Το 50% των αναλυτών εκτιμά επίσης ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησής της από τις αγορές και ότι θα χρειασθεί τα χρήματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Το θέμα των σχεδίων της Ελλάδας για επιστροφή στις χρηματαγορές ήταν αντικείμενο και του σημερινού κυβερνητικού μπρίφινγκ στο Βερολίνο, με τους εκπροσώπους της γερμανικής κυβέρνησης να επαναλαμβάνουν τη στήριξη της Γερμανίας προς την Αθήνα αλλά και να επιμένουν παράλληλα στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.