Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον το «παζάρι» για την επιστροφή της Τρόικας στη χώρα μας, αμέσως μετά το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Πέμπτη. Ωστόσο το πραγματικό «ματς» ξεκίνησε ήδη… «από τα αποδυτήρια», αφού μέχρι την τελευταία στιγμή οι απεσταλμένοι των δανειστών αφήνουν ακόμη ανοικτή την ακριβή ημερομηνία των ραντεβού στην Αθήνα, καθώς έχουν ζητήσει πλήρη καταγραφή των ελληνικών θέσεων.
Και η κυβέρνηση, όμως, θέλει να κλείσει το θέμα των ρυθμίσεων χρεών σε δημόσιο και τράπεζες πριν να επιστρέψει η Τρόικα στην Αθήνα, ώστε οι διαπραγματεύσεις να εστιαστούν στα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας και να κλείσουν γρήγορα, προκειμένου να υπάρξει χρόνος μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου για τις αποφάσεις για τη νέου τύπου επιτήρηση στη μετά Μνημόνιο εποχή και την τύχη του ελληνικού χρέους.
Με τα δεδομένα αυτά, οι επικεφαλής της Τρόικας αναμένεται να επιστρέψουν στο διάστημα μεταξύ 7-10 Νοεμβρίου. Ωστόσο τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται ήδη στη χώρα μας και, σύμφωνα με πληροφορίες, την Τρίτη επισκέφθηκαν το υπουργείο Οικονομικών και τη Γενική Γραμματεία Εσόδων για να εξετάσουν την πορεία των εισπράξεων φόρων και τις ρυθμίσεις χρεών που θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με άλλες πηγές, η Τρόικα ανησυχεί για την υστέρηση στην είσπραξη των φόρων που στο τελευταίο εξάμηνο έχουν πέσει κάτω από το στόχο του προϋπολογισμού. Αυτό αναμενεται να αποτυπωθεί και στην ανακοίνωση των στοιχείων Οκτωβρίου για την εκτέλεση του κρτικού προϋπολογισμού, στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδος. Τα στοιχεία αυτά θα συγκρίνονται με τους αναθεωρημένους προς τα κάτω στόχους που θα προβλέπει το υπό διαμόρφωση σχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού.
Από την Τρόικα εκφράζονται φόβοι ότι λόγω και της παρατεταμένης εκκρεμότητας στην εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων χρεών, το δημόσιο χάνει διαρκώς έσοδα. Παρότι η κυβέρνηση επιχείρησε να φέρει τους δανειστές προ τετελεσμένων, αν οι ελεγκτές θεωρήσουν πως η είσπραξη των φόρων κινδυνεύει, τότε δύσκολα η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα αποφύγει να εμπλακεί ξανά σε συζητήσεις για το μέλλον των ρυθμίσεων. Ανάλογες ανησυχίες υπάρχουν και για την τύχη των ρυθμίσεων των χρεών στις τράπεζες.
Καθοριστική για την πορεία των διαπραγματεύσεων πάντως θα αποδειχθεί η στάση που θα τηρήσουν οι πολιτικοί προϊστάμενοι των ελεγκτών. Στο Eurogroup θα αποκαλυφθεί αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να πιέζουν για ολοκληρωτική εφαρμογή όλων των προαπαιτουμένων και με τι εντολές θα έρθουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των ελεγκτών. Στο επιτελείο του Γκίκα Χαρδούβελη θεωρούν τα δύο προσεχή συμβούλια Eurogroup (στις 6/11 και 8/12) ως τα πιο κρίσιμα πριν τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στις 18 Δεκεμβρίου, που θα κρίνουν το μέλλον των διαπραγματεύσεων ή και τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις για τη χώρα μας.
Πηγή: protothema.gr