Υποβαθμίζει την δήλωση του Τούρκου ναυάρχου περί κανόνων εμπλοκής η ελληνική κυβέρνηση που θεωρεί ότι η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας έστω και φραστική συνιστά αντίδραση στην Διακήρυξη του Καίρου και αφετέρου ότι απευθύνεται στο εσωτερικό της Τουρκίας.
ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ
Η τριμερής Σύνοδος Κορυφής και η Διακήρυξη του Καίρου συνιστά αναμφίβολα διπλωματική επιτυχία της Ελλάδας. Η Αίγυπτος άλλαξε μία πάγια τακτική να αποφεύγει την οριοθέτηση της κοινής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ της με την Ελλάδα. Κάθε φορά που έθετε τέτοιο ζήτημα η ελληνική διπλωματία οι αιγύπτιοι έλεγαν ότι θα πρέπει να λυθούν πρώτα οι διαφορές Ελλάδας-Τουρκίας. Στην ουσία αποδεχόταν την τουρκική θέση ότι το Καστελόριζο δεν διαθέτει υφαλοκρηπίδα. Την περασμένη εβδομάδα αυτό άλλαξε παρά τις προσπάθειες ενός ισχυρού πυρήνα της διπλωματικής γραφειοκρατίας της Αιγύπτου που παραμένει φιλοτουρκικά προσανατολισμένη να εμποδίσει τον πρόεδρο Αλ Σίσι να πάρει καθαρή θέση. Οι αιτίες είναι διάφορες. Κατ αρχήν το καθεστώς Ερντογάν είχε στενές σχέσεις με το καθεστώς Μόρσι στην Αίγυπτο και αντέδρασε στον νυν πρόεδρο Σίσι. Ακολούθως η νέα κυβέρνηση θεωρεί ότι η Τουρκία και το Κατάρ ενισχύουν δυνάμεις στο εσωτερικό όσο και στα σύνορα της Αιγύπτου που δρουν εναντίον της. Υπάρχει όμως και η παραδοσιακά δεσπόζουσα θέση της Αιγύπτου στον μουσουλμανικό αραβικό κόσμο την οποία αμφισβητεί η Τουρκία που διεκδικεί τον πρώτο λόγο μεταξύ των μουσουλμανικών κρατών. Στο πλαίσιο αυτό η Αίγυπτος δεν θέλει να δει την Τουρκία που είναι ήδη ισχυρή να ενισχύει περαιτέρω τον ρόλο της με την εκμετάλλευση δικών της υδρογονανθράκων. Η ελληνική όσο και η κυπριακή διπλωματία θεωρούν ότι η τριμερής με την Αίγυπτο έχει τις ευλογίες της Ουάσινγκτον γιατί όπως λένε θέλει να ενισχύσει και να σταθεροποιήσει το καθεστώς Αλ Σίσι. Ωστόσο η θέση αυτή αμφισβητείται καθώς η Τουρκία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε διάφορα μέτωπα στην ευρύτερη περιοχή και υπάρχει πάντα η καλή σχέση Ερντογάν-Ομπάμα.
ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ “ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΜΠΛΟΚΗΣ” Η ΑΓΚΥΡΑ
Με στρατιωτική φρασεολογία και δια στόματος στρατιωτικών αναφέρεται πλέον η Άγκυρα στο θέμα των ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΝ ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου δήλωσε ότι «οι κανόνες εμπλοκής έχουν παραδοθεί στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό» και ότι το τελευταίο θα κινηθεί με βάση αυτούς.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο (ΑΠΕ -ΜΠΕ) σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους σχετικά με τις ναυτικές ασκήσεις «Γαλάζια Φάλαινα», ο Μποστάνογλου ρωτήθηκε αν οι ασκήσεις σχετίζονται με την ένταση στην περιοχή και είπε πως αυτές πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια και ότι αποσκοπούν στην ανάπτυξη της ικανότητας συνεργασίας με τους συμμάχους».
Ερωτηθείς για το τι θα γίνει αν τα πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού συναντηθούν στη Μεσόγειο με πλοία της Ελλάδας ή του Ισραήλ ο Τούρκος ναύαρχος είπε «θα κινηθούμε σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής που μας έχουν δοθεί. Οι κανόνες εμπλοκής έχουν παραδοθεί από το γραφείο του πρωθυπουργού στο γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων κι από εκεί στο γενικό επιτελείο ναυτικού. Οι δυνάμεις μας θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στην περιοχή για την επίγνωση κατάστασης».
Ο Μποστάνογλου είπε επίσης ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προστατεύουν από κοντά και υποστηρίζουν το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά. Παράλληλα παρακολουθούν από απόσταση 9 χιλιομέτρων το ερευνητικό σκάφος που έχει ενοικιάσει η Ελληνοκυπριακή διοίκηση Νότιας Κύπρου. Οι εντολές που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι να μην παραβιάσουμε την απόσταση των 9 χιλιομέτρων. Και γι αυτό το λόγο δεν υπήρξε οποιαδήποτε παρενόχληση».
Σημειώνεται ότι στις 26 Ιουνίου 2012 ο τότε πρωθυπουργός και νυν πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει ότι «έχουν αλλάξει οι κανόνες εμπλοκής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων». Κι αυτό με αφορμή της ένταση με τη Συρία. Ο Ερντογάν είχε πει ότι «κάθε στρατιωτικό στοιχείο που θα προσεγγίζει τα σύνορα της Τουρκίας με τρόπο που θα συνιστά κίνδυνο ασφάλειας, θα αξιολογείται ως απειλή και θα αντιμετωπίζεται ως στρατιωτικός στόχος».
Πηγή: protothema.gr