Καζάνι που βράζει φαίνεται να είναι η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας για τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη μετά το φιάσκο με τις 100 δόσεις και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν εντάσσονται στη ρύθμιση. Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ξαναζούν (deja vus) το “πάθος” που έζησαν κατά διαστήματα και με τον προκάτοχο του κ. Χαρδούβελη και τώρα διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, όταν και επί των ημερών εκείνου γκάφες και “αυτογκολ” δημιουργούσαν τεράστιο πρόβλημα.
Η αλήθεια είναι, βέβαια, πως τώρα τα πράγματα είναι χειρότερα.
Ορισμένοι βουλευτές δεν διστάζουν να ζητήσουν ακόμα και την παραίτηση του κυρίου Χαρδούβελη παρά το γεγονός ότι είναι εν εξελίξει η τελευταία διαπραγμάτευση με την Τρόικα που θα σηματοδοτήσει την έξοδο από το Μνημόνιο.
Πιο ξεκάθαρος από όλους εμφανίστηκε ο Ιορδάνης Τζαμτζής ο οποίος σε δηλώσεις του το Σάββατο κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών «να διευκολύνει» τον πρωθυπουργό με την παραίτησή του. «Μετά το αλαλούμ στην εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ, τα πισωγυρίσματα στην εφαρμογή των 100 δόσεων αλλά και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τις κατασχέσεις αγροτικών επιδοτήσεων από τις τράπεζες εάν ήμουν στη θέση του κ. Χαρδούβελη, θα διευκόλυνα τον πρωθυπουργό και θα υπέβαλα την παραίτησή μου» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του κ. Τζαμτζή.
Άλλοι, όπως, ο Γιώργος Βλάχος – και μάλιστα από το βήμα της Βουλής – ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών «να ζητήσει συγγνώμη» ενώ όσοι δεν θέλουν να «δείξουν» προς τους υψηλούς ορόφους του κτιρίου της οδού Νίκης μιλούν γενικά για την ανάγκη να πέσουν κεφάλια και να αποδοθούν ευθυνες.
Τον κ. Χαρδούβελη εξάλλου «έδειξε» ως υπεύθυνο τόσο η απόφαση να «κουρευτούν» οι αρμοδιότητές του όσο και η επιλογή την επίμαχη τροπολογία για τις κουτσουρεμένες 100 δόσεις να στηρίξει στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ένα πολιτικό πρόσωπο, δηλαδή, που προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία.
Όμως, από το περιβάλλον του υπουργού Οικονομικών δείχνουν προς το Μέγαρο Μαξίμου και εξηγούν πως από την πρώτη στιγμή κοινωνοί των οποιων χειρισμών ήταν και οι στενότεροι συνεργάτες του πρωθυπουργού -αναφέρονται ειδικά στους κ.κ Σταμάτη και Λαζαρίδη- οι οποίοι, μάλιστα, έδωσαν και την εντολή να επισπευσθούν οι διαδικασίες μετά την αποκάλυψη του e-mail της τρόϊκας σε δύο εφημερίδες.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών προσπαθεί να διασκεδάσει τις σε βάρος του εντυπώσεις με την ανακοίνωσή του στην οποία τονίζει ότι το εμφανιζόμενο ως «κούρεμα» αρμοδιοτήτων δεν ήταν τίποτα περισσότερο από την υλοποίηση της αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών του ΥΠΟΙΚ που είχε αποφασιστεί σε ανύποπτο χρόνο (Αύγουστος 2014 επί υπουργίας Γιάννη Στουρνάρα) μιλώντας για αποτέλεσμα της συμφωνίας με την Τρόικα για το νέο μοντέλο φορολογικής διοίκησης.
Η άποψη του υπουργείου είναι πως ήταν θέμα χρόνου (και είχε καθυστερήσει μάλιστα) να εκδοθεί η απόφαση του πρωθυπουργού, παρότι όμως «μιλά από μόνο του» ίσως το γεγονός ότι η επίμαχη απόφαση υπεγράφη και πήρε αριθμό ΦΕΚ αυθημερόν αργά το βράδυ χθες, ακριβώς την ώρα της μεγάλης ταραχής στην κυβέρνηση για τις παλινωδίες σχετικά με την ρύθμιση, ενώ δημοσιεύτηκε την αμέσως κιόλας ημέρα.
Το ερώτημα είναι εάν μπορεί υπό τις σημερινές συνθήκες να υπάρξει αποπομπή Χαρδούβελη. Η απάντηση που έρχεται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι σαφής: ούτε μία στο εκατομμύριο. Μία παραίτηση του υπουργού Οικονομικών θα προκαλούσε τεράστια αναστάτωση στις σχέσεις με την τρόϊκα ενόψει της 5ης αξιολόγησης και μεγάλη απώλεια χρόνου σε μία περίοδο που η κυβέρνηση αναζητά εναγωνίως “καλές ειδήσεις” που να σηματοδοτούν την έξοδο από το μνημόνιο.
Οι κ.κ Σαμαράς και Βενιζέλος είναι δεσμευμένοι να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα του τελευταίου μεσοπρόθεσμου και προσπαθούν τώρα να μεταθέσουν χρονικά εκείνα που θα προκαλούσαν μεγάλο πολιτικό ρίσκο.
Από την άλλη, όμως, ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται πως το κόμμα του καταρρέει δημοσκοπικά εξαιτίας των πολιτικών και επικοινωνιακών αυτογκολ των τελευταίων μηνών και, φυσικά, λόγω της ήπιας στροφής που επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας, κάτι που βρίσκει ανταπόκριση σε μεγάλη μερίδα του λεγόμενου κεντρώου χώρου.