Αντιμέτωπη με τις αιτιάσεις της τρόϊκας ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό 3,6 δισ ευρώ θα βρεθεί αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση καθώς το αργότερο μέχρι την Παρασκευή πρέπει να καταθέσει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού κι ενώ ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία άφιξης του κλιμακίου των δανειστών στην Αθήνα.
Το μεγάλο θέμα είναι βέβαια το πώς θα επιτυγχάνεται ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το επόμενο έτος, αφού η Tρόικα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», συνεχίζει να «βλέπει» κενό έως και 3,6 δισ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν χωρίς νέα μέτρα.
Παράλληλα, έτοιμες είναι οι απαντήσεις των δανειστών στις ελληνικές προτάσεις για τα ανοικτά μέτωπα του τρέχοντος ελέγχου, αν και ακόμα δεν υπάρχει ξεκάθαρη ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής της στην Αθήνα.
Μάλιστα, στελέχη της εκτιμούν πως θα πρέπει να υπάρξει κι άλλος κύκλος διαβουλεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Τροϊκανών, ώστε να ολοκληρωθεί η «προ – αποστολής» συζήτησης και να ανοίξει ο δρόμος της επιστροφής του κλιμακίου της τρόικας.
Από την άλλη πλευρά, στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι πρέπει να επιστρέψει η Τρόικα αυτή την εβδομάδα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι πολύ πιθανό να χαθεί το χρονικό ορόσημο του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Εν αναμονή των οριστικών και ολοκληρωτικών απαντήσεων της Τρόικα, στο οικονομικό επιτελείο προετοιμάζουν το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού του 2015 που θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή έως την Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, στον νέο προϋπολογισμό θα προβλέπεται η επίτευξη του στόχου 3% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 και η υπέρβαση φέτος στο 1,8% του ΑΕΠ. Για να διασφαλίσει την επίτευξη του στόχου της επόμενης χρονιάς το οικονομικό επιτελείο έχει εντοπίσει παρεμβάσεις στα σκέλος των ΔΕΚΟ και των ΟΤΑ που οδηγούν σε εξοικονομήσεις που κινούνται από 500 εκατ. ευρώ έως και 1 δισ. ευρώ.
Πάντως, η Τρόικα εκτιμά ότι για να επιτευχθεί ο στόχος του 3% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα του επόμενου έτους η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει μέτρα ύψους έως και 3,6 δισ. ευρώ. Ακόμα, δεν έχει τοποθετηθεί επί του πακέτου των μέτρων σε ΔΕΚΟ και ΟΤΑ που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση. Επίσης, δεν έχει οριστικοποιήσει την εκτίμησή της για το μέγεθος της αρνητικής επίπτωσης από τις αλλαγές στις ρυθμίσεις των χρεών προς εφορίες και ταμεία, αλλά αν δεν αλλάξει η αρχική της πρόβλεψη για κενό 1 δις ευρώ, τότε το συνολικό δημοσιονομικό κενό του 2015 εκτιμάται από την τρόικα στα 3,6 δισ. ευρώ.
Κάτι το οποίο δεν δέχεται σε καμία περίπτωση το υπουργείο Οικονομικών και δεν πρόκειται να περιλάβει νέα μέτρα στο τελικό κείμενο του νέου Προϋπολογισμού. Ωστόσο, το θέμα θα είναι ανοικτό μέχρι τελευταίας στιγμής στις συζητήσεις των δύο πλευρών, δεδομένου ότι ο νέος προϋπολογισμός θα κατατεθεί αυτή την εβδομάδα για να ψηφιστεί πριν το τέλος του έτους.