Να μη δεχτεί άλλες υποχωρήσεις στο θέμα της ρύθμισης των χρεών στην εφορία και στα ασφαλιστικά Ταμεία, εμφανίζεται αποφασισμένη η κυβέρνηση μετά το «κάζο» των τελευταίων αλλαγών και επιμένει στην εφαρμογή του μέτρου. Ωστόσο μέχρι αργά χθες βράδυ δεν δημοσιεύτηκε η σχετική εγκύκλιος της κυρίας Σαββαΐδου, κάτι που αναμένεται να συμβεί σήμερα, ώστε να μην υπάρξει νέα καθυστέρηση στην έναρξη της ηλεκτρονικής εφαρμογής στο Taxisnet –ανοίγει πιθανότατα την Τετάρτη.
Τα πράγματα περιπλέκει το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η Τρόικα θέλει να ισχύουν έως 72 δόσεις το πολύ και για λίγους, με εμπράγματες εξασφαλίσεις και εγγυήσεις, αντί για τις 100 δόσεις για το 97% των οφειλετών που χρωστούν έως 15.000 ευρώ. Επιπλέον ανησυχεί για τα αποτελέσματα που θα έχει στην είσπραξη των φόρων, αφού, ακόμα και μετά τις αλλαγές, οι τρέχουσες οφειλές μετά την 1η Οκτωβρίου μπορούν να ρυθμίζονται με 12 δόσεις.
Η παράταση της αβεβαιότητος πάντως σκορπίζει ανησυχία και στο οικονομικό επιτελείο αφού εδώ και σχεδόν 2 μήνες δεν εισπράττονται ούτε οι παλαιές οφειλές (αφού δεν έχει ανοίξει η διαδικασία για τις 100 δόσεις), αλλά… ούτε και οι τρέχουσες, αφού όλοι περιμένουν να δουν τι θα μείνει ίδιο και τι θα αλλάξει στις ρυθμίσεις.
Η Τρόικα αρνείται να δεχτεί τη νέα ρύθμιση, επειδή δεν εξετάζει ποιος χρωστάει στο Δημόσιο και αν βρίσκεται σε οικονομική αδυναμία, αλλά πόσα χρωστάει. Σε όσους χρωστούν μέχρι 15.000 ευρώ προσφέρει έως 100 δόσεις, ενώ στους υπόλοιπους έως και 72. Ζητάει να υπάρχει πλήρης καταγραφή της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων, ώστε:
– να λιγοστέψουν οι αιτήσεις και να εντάσσονται μόνον όσοι βρίσκονται σε αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία (π.χ. άνεργοι) και όχι όλοι ανεξαιρέτως οι φορολογούμενοι.
– να ελέγχεται ποιοι έχουν και δεν πληρώνουν. Π.χ. να παρακολουθείται η μεταβολή στην περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη, ώστε να εντοπιστεί αν κάποιος βρήκε χρήματα να αγοράσει αυτοκίνητο ή σπίτι, ενώ πληρώνει με 100 δόσεις στο Δημόσιο.
– να «φακελώνονται» οι οφειλέτες, όπως γινόταν και με τις παλαιές ρυθμίσεις, ώστε να μπορούν να ξεκινήσουν ευκολότερα κατασχέσεις αν δεν τηρήσουν μετά από 2-3 μήνες τη ρύθμιση.
Η Τρόικα βλέπει ότι επί συνόλου 6,5 εκατομμυρίων φορολογουμένων, η ρύθμιση προσφέρεται σε 4 εκατομμύρια οφειλέτες χωρίς το Δημόσιο να έχει στη διάθεσή του πλήρη στοιχεία του περιουσιολογίου τους. Στις προηγούμενες ρυθμίσεις όπου τέθηκε ως απαίτηση να δηλώνουν οι φορολογούμενοι τι εισπράττουν και τι κατέχουν, βρέθηκαν μόνο 200.000 οφειλέτες που εντάχθηκαν σε ρύθμιση.
Πηγή: protothema.gr