Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών ότι “θα καταβάλλει όλες τις προσπάθειες να κρατηθεί η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια” και η έμμεση αναφορά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στον κίνδυνο ενός νέου Grexit προκάλεσαν έντονα ερωτηματικά και την υπόθεση ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται να θέσει ως πολιτικό δίλημμα την παραμονή της χώρας στο ευρώ σε μια αναλογία του διλήμματος που είχε τεθεί, κάτω από άλλες συνθήκες, πριν τη διπλή αναμέτρηση του 2012.
Η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς η τρόϊκα πιέζει εντονότατα να γίνουν δεκτά τα συμφωνηθέντα, μη λαμβάνοντας υπόψη της τον πολιτικό χρόνο και τη δυσκολία του πρωθυπουργού να αποδεχθεί τώρα μέτρα πολύ υψηλού πολιτικού ρίσκου.
Η διαπραγμάτευση-πακέτο προβάλλει τώρα ως μία ενδιάμεση λύση και συνεπάγεται πως, σε κάθε περίπτωση, όσα μέτρα δεν περιληφθούν στην τρέχουσα αξιολόγηση (π.χ. ασφαλιστικό) θα παραπεμφθούν, ως όροι, στην πιστωτική γραμμή του 2015, ενώ δίνει χρόνο στην Ευρωζώνη να καταλήξει για τους όρους της στήριξης και τον ρόλο του ΔΝΤ ώστε η Αθήνα να μη βρεθεί προ εκπλήξεων. Επιπλέον, μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει μεν ορισμένα αντιδημοφιλή μέτρα αλλά και τη λύση για την επόμενη ημέρα θεωρείται ότι μπορεί πιο εύκολα να γίνει αποδεκτή από τους βουλευτές της συμπολίτευσης.
Με αυτό τον τρόπο μια τέτοια συμφωνία ίσως δεσμεύσει και την επόμενη κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ), κάτι που δεν έχει διαφύγει της προσοχής των στελεχών την Κουμουνδούρου. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται, όπως λέγεται, και η αναφορά του βουλευτή Αλέξη Μητρόπουλου ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αυτοδυναμία και αναγκαστεί να στηριχθεί σε μνημονιακές δυνάμεις ίσως αναγκαστεί να εφαρμόσει μνημονιακές πολιτικές που θα έχουν ήδη συμφωνηθεί.
Την ίδια ώρα, υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ανέφερε χθες πως η Ελλάδα θα παραμείνει μέρος της Ευρώπης, στέλνοντας το μήνυμα εντός και εκτός κυβέρνησης ότι δεν είναι σωστό να θεωρούν κάποιοι πως το ζήτημα της εξόδου από το ευρώ έχει κλείσει.