Η βεβαιότητα ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν θα μπορέσει να συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή έχει δώσει, τις τελευταίες ημέρες, τη θέση της, μεταξύ των ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, στην αμφιβολία και την αγωνία σχετικά με το εάν μπορούν, τελικά, να βρεθούν οι 121 βουλευτές που θα μπλοκάρουν την προεδρική εκλογή.
“Εκείνο που έμοιαζε σχεδόν σίγουρο μέχρι πρότινος, τώρα μοιάζει αβέβαιο”, λέει ένα από αυτά τα στελέχη. Μέχρις ώρας μόνο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ είναι βέβαιο ότι δεν θα ψηφίσουν για Πρόεδρο. Τόσο στη ΔΗΜΑΡ όσο και στους Αν.Ελ η κατάσταση περιπλέκεται μέρα με την μέρα. Ο Φώτης Κουβέλης, βεβαίως, είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνει ακόμα μία μεταστροφή, ωστόσο ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι θα τον ακολουθήσει συμπαγής η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Σίγουρο πρέπει να θεωρείται ότι θα καταψηφίσουν ο Πάνος Καμμένος και ορισμένοι εκ των έμπιστων βουλευτών του (π.χ Τέρενς Κουίκ), όμως, ο Παναγιώτης Μελάς που θεωρείται βέβαιο ότι θα ψηφίσει, τελικά, για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και, εν συνεχεία, θα ανεξαρτητοποιηθεί, έχει ήδη προεξοφλήσει πως θα υπάρξουν κι άλλες “διαρροές” από τους Αν.Ελ.
Στην Κουμουνδούρου προσπαθούν να σχεδιάσουν εναλλακτικά σενάρια στην περίπτωση που βρεθούν οι 180, οπότε παρατείνεται ο βίος της κυβέρνησης και προχωρεί η σύναψη συμφωνιών για το νέο μίνι μνημόνιο που θα συνοδεύει την γραμμή πίστωσης που έχει ήδη συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές.
Αβέβαιη θεωρείται η στάση ακόμα και βουλευτών της Χρυσής Αυγής που επιδιώκουν εσχάτως να κρατήσουν αποστάσεις από τους σκληροπυρηνικούς του Νίκου ΜΙχαλολιάκου που βρίσκονται στον Κορυδαλλό. Η πιθανότητα να βρεθούν κι αυτοί εμπλεκόμενοι στην βαριά δικογραφία τους οδηγεί σε δεύτερες σκέψεις.
‘Οπως γράφει η ελληνική Huffington Post, τις τελευταίες ημέρες, ο Πρωθυπουργός, δηλώνει αισιόδοξος ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και μιλώντας με βουλευτές, τους λέει ότι ήδη μέχρι στιγμής έχει συγκεντρωθεί ο αριθμός των 171 βουλευτών. Πάντως παραμένει αινιγματικός, σχετικά με το πρόσωπο που θα προταθεί και αν αυτό θα ανήκει στο χώρο της Κεντροδεξίας ή της Κεντροαριστεράς. Άλλωστε σε πρώτη φάση η τελική επιλογή θα γίνει ανάλογα και με τους όρους που θα θέσουν οι βουλευτές των άλλων κομμάτων και οι ανεξάρτητοι, που αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να ψηφίσουν.
Μέχρι στιγμής πάντως τα τραπεζώματα δίνουν και παίρνουν. Για λογαριασμό του Μαξίμου, την εντολή Σαμάρα, για διερευνητικές επαφές, έχουν αναλάβει , υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, ο βουλευτής Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, που μιλούν με βουλευτές για να δουν εάν και κατά πόσο υπάρχει πιθανότητα να στηρίξουν μια εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με απώτερο σκοπό, όπως επισημαίνουν να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.
Στα τραπεζώματα αυτά σύμφωνα με την εφημερίδα “Έθνος της Κυριακής” προσκλήθηκαν οι κύριοι Νταβρής, Κασαπίδης, Καπερνάρος και Κουράκης, αλλά και η κυρία Κουντουρά.
Η ονοματολογία πάει και έρχεται, οι τελευταίοι υπολογισμοί, άγνωστο πως, έχουν ανεβάσει τα… κουκιά για την κυβέρνηση από τους 171 ως 172 στους 174 με 175 βουλευτές που έχουν δείξει πρόθεση να πουν το “ναι” στην εκλογή Προέδρου, ενώ από το Μαξίμου υπολογίζεται ότι άλλοι 5 ως 6 θα στηρίξουν την εκλογή στην τελική φάση, στην τρίτη ψηφοφορία δηλαδή.
Σύμφωνα πάντα με το «Έθνος της Κυριακής», τα ονόματα που “παίζουν” πάντως μεταξύ “ναι” και “μάλλον ναι” σε ό,τι αφορά στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι τα εξής:
Στο “ναι” φέρονται κα καταλήγουν οι κύριοι Καπερνάρος, Νταβρής, Γιοβανόπουλος, Κασαπίδης, Κουράκος, Λυκούδης, Πολύδωρας, Ψαριανός, Οικονόμου και Μελάς, αλλά και οι κυρίες Μάρκου και Ιατρίδη.
“Κοντά στο ναι” βρίσκεται μια πεντάδα βουλευτών που αποτελείται από τους κυρίους Αηδόνη, Χαϊκάλη, Μπούκουρα, Αλέξοπουλο και την κυρία Κουντουρά.
Μάλλον δεν έχουν ξεκαθαρίσει τη στάση τους άλλοι τέσσερις βουλευτές που κινούνται μεταξύ του ναι και του όχι και πρόκειται για τους κυρίους Ανδρουλάκη, Μουτσινά, Δημαρά και Αβραμίδη.
Πάντως από το συνέδριο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο Πρόεδρος του Άρματος Πολιτών, Γιάννης Δημαράς, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει την εντολή για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας μετά τις εκλογές.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «πρέπει να αποκαταστήσουμε τη Δημοκρατία» μετά τις εκλογές, και επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να αποτυπωθεί η βούληση του ελληνικού λαού.