ΣΤΑ ΥΨΗ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΕΚΕΙΝΑ ΤΗς ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ, ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ, ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ
Πριν μερικούς μήνες ο πρωθυπουργός διατεινόταν με βεβαιότητα ότι η χώρα, το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους, βγαίνει από το μνημόνιο καθώς κλείνει το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος και με απαίτηση της Αθήνας αποχωρεί και το ΔΝΤ. Τέσσερις εβδομάδες πριν το τέλος του έτους, η κυβέρνηση βρίσκεται στη δεινή θέση να επιδιώκει να επιστρέψει η τρόϊκα, η οποία, όμως, θέτει αυστηρά προαπαιτούμενα, ενώ το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει ότι θα παραμείνει ως εγγυητής ενός νέου προγράμματος που θα αποτελέσει το μνημονιακό παράρτημα μιας γραμμής πίστωσης.
Το δημοσιονομικό κενό που επικαλείται ότι υπάρχει η τρόϊκα ίσως είναι μόνο το πρόσχημα. Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει πως θέμα δημοσιονομικού κενού δεν υφίσταται, κάτι που ανέφερε και ο Γκίκας Χαρδούβελης κατά την κατάθεση του Προϋπολογισμού στη Βουλή την Παρασκευή. Μάλιστα, πηγές του ΥΠΟΙΚ τονίζουν πως δημοσιονομικό κενό έβλεπαν και πέρυσι οι δανειστές, αλλά τώρα, με το Μνημόνιο να ολοκληρώνεται έως το τέλος του έτους, οι πιέσεις αυξάνονται, κυρίως από το ΔΝΤ, αφού το 2015 δεν θα έχει ρόλο στη νέα κατάσταση που θα δημιουργηθεί για την Ελλάδα.
Το μέτωπο της κόντρας Αθήνας-δανειστών δεν περιορίζεται μόνο στα παραπάνω, αφού στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται:
η απόδοση του ΕΝΦΙΑ,
η ρύθμιση των 100 δόσεων,
η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής,
οι απορροφήσεις του ΕΣΠΑ
Πολλά πάντως για την συνολική πορεία των διαπραγματεύσεων αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στο Euro Working Group της ερχόμενης Πέμπτης, καθώς εκεί θα φανεί αν υπάρχει η διάθεση να μπει τέλος στα εμπόδια που έχουν δημιουργηθεί και να επιστρέψουν στην Αθήνα οι ελεγκτές.
Επόμενος στόχος για την κυβέρνηση είναι η Τρόικα να επιστρέψει την ερχόμενη Κυριακή ή Δευτέρα (30 Νοεμβρίου ή 1η Δεκεμβρίου) στην Αθήνα και να φύγει πριν ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή του νέου Προϋπολογισμού, ο οποίος θα ψηφιστεί στις 7 Δεκεμβρίου.
Οι δανειστές θα εξακολουθούν να τρίζουν τα δόντια και δεν δείχνουν διαθετειμένοι να καταλήξουν σε πολιτική απόφαση και να κλείσουν όπως-όπως την ελληνική αξιολόγηση ή να δώσουν ανάσα στην κυβέρνηση. Ολα δείχνουν ότι η Τρόικα δεν ενδίδει στα «παρακάλια» της κυβέρνησης Σαμαρά και στέλνει μήνυμα και στον ΣΥΡΙΖΑ ότι οποιαδήποτε διαφοροποίηση από τις υπογεγραμμένες συνθήκες ισοδυναμεί με απομόνωση από τις αγορές.
Οι αγορές μυρίζονται ήδη το κακό κλίμα και «διαισθάνονται» τη σκληρή γραμμή της Τρόικα. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία: προχθές, οι αποδόσεις του ελληνικού 3ετούς ομολόγου ήταν 6,85%, ενώ της Πορτογαλίας ήταν 1,06%, της Ιταλίας 0,73% και της Ισπανίας 0,57%. Του ελληνικού 5ετούς ήταν 7,1%, της Ιρλανδίας 0,44%, της Πορτογαλίας 1,63%. Και οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου κινούνται σταθερά στην περιοχή του 8%+, ενώ του πορτογαλικού στην περιοχή του 3% και του ιταλικού και ισπανικού στη ζώνη του 2%.
Αυτό σημαίνει ότι η φράση του Αντώνη Σαμαρά «με το σπαθί μας» δεν ισχύει πλέον και η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές. Αυτό που το οικονομικό επιτελείο δεν θέλει να ομολογήσει είναι ότι η Τρόικα απαιτεί να υπογράψουμε νέο Μνημόνιο. Και είναι προφανές ότι το ΔΝΤ θα είναι επιτηρητής, μαζί με την Ευρώπη – και δεν θα ισχύσει η ρήση του Γκίκα Χαρδούβελη ότι «η Τρόικα θα κάθεται στο πίσω κάθισμα, δεν θα είναι συνοδηγός».