Ένα ακόμα επεισόδιο στο σήριαλ των διαφορετικών προσεγγίσεων του ΔΝΤ και της ευρωπαϊκής πλευράς -ουσιαστικά του Βερολίνου- βρίσκεται το ελληνικό πρόγραμμα και η επιδίωξη της κυβέρνησης να τροχοδρομήσει την πορεία της εκτός του μνημονίου.
Στο Παρίσι αναδείχθηκε για ακόμα μια φορά αυτή η αντίθεση που εγκλωβίζει την κυβέρνηση και προκαλεί μείζονα αναταραχή.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές οι μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν στην πορεία της αξιολόγησης, οφείλονται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε μετά το τελευταίο Eurogroup του Οκτωβρίου, όμως είναι προφανές πως το ΔΝΤ εμφανίζεται αυστηρότερο, επιβεβαιώνοντας εκείνους που λένε πως δεν θέλει να εγκαταλείψει το ελληνικό πρόγραμμα.
Ως μια βασική δικαιολογία προβάλλεται το γεγονός ότι τυχόν αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα το εκθέτει έναντι των μελών του καθώς θεωρεί πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και έτσι το να βρεθεί εκτός προγράμματος δημιουργεί προβλήματα από τη στιγμή που το Βερολίνο εκτιμά πως η βιωσιμότητα είναι εξασφαλισμένη.
Από την άλλη πλευρά, κυβερνητικοί παράγοντες, σχολιάζοντας την καθυστέρηση της αξιολόγησης, επισημαίνουν ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα έχει βρεθεί το τελευταίο διάστημα εν μέσω ενός ιδιότυπου “μπρα ντε φερ”, μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ ή πιο συγκεκριμένα μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον.
Η διαδοχικές εμπλοκές που έχουν προκύψει κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης δείχνουν ότι το ΔΝΤ είναι αποφασισμένο να ασκήσει ασφυκτικές πιέσεις με μοχλό το δημοσιονομικό κενό, ώστε να οδηγήσει του Ευρωπαίους στην υλοποίηση της δέσμευσης τους αναφορικά με τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
Αντίθετα από τις εκτιμήσεις πολλών Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, το ΔΝΤ επιμένει ότι θα χρειαστεί “κούρεμα” ή τουλάχιστον αναδιάρθρωση, γεγονός που αποδεικνύεται (όπως υποστηρίζει το ΔΝΤ) και από τα χρήματα που λείπουν από το ελληνικό “ταμείο” το 2015 ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος.
Οι πιέσεις του ΔΝΤ, οδηγούν την Κομισιόν να απαιτεί από την Ελλάδα εδώ και τώρα λήψη νέων μέτρων, ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015, να επιτευχθούν οι στόχοι (κυρίως αυτός του πλεονάσματος) και να αποδειχθεί ότι το ελληνικό χρέος δεν έχει ανάγκη και νέας αναδιάρθρωσης καθώς είναι βιώσιμο.
Εν μέσω διασταυρούμενων πυρών η κυβέρνηση συνεχίζει να επιμένει ότι το πραγματικό ύψος του δημοσιονομικού κενού δεν έχει καμία σχέση με τις εκτιμήσεις της τρόικας, ενώ μπορεί να καλυφθεί χωρίς τη λήψη νέων μέτρων.